Δέκα γυναίκες, που άφησαν το αποτύπωμά τους στη λέξη “ομορφιά”

Συχνά συγκρίνουμε τη "σύγχρονη" έννοια της ομορφιάς με αυτή παλαιότερων εποχών, αλλά σπάνια παρατηρούμε τις αλλαγές στα ιδανικά από τη μια δεκαετία στην επόμενη. Από το 1900 μέχρι το 1990, υπήρξαν πολλές γυναίκες που όρισαν τη λέξη ομορφιά, δημιουργώντας τάσεις και πρότυπα!

Gladys Cooper, 1900: η ηθοποιός ενσωμάτωνε την "Εδουαρδιανή" ιδέα της ομορφιάς που χαρακτηριζόταν από κατάλευκο δέρμα, γεμάτα φρύδια, βαθιά μαύρα μάτια και ιριδίζοντα ροζ χείλη. Για να μιμηθούν την εμφάνιση της, οι γυναίκες τις εποχής χρησιμοποιούσαν σμάλτο και πούδρα ρυζιού ή μαργαριταριού και τα εφάρμοζαν στο πρόσωπο τους με λεπτό χαρτί. Στα χείλη τους, προκειμένου να δώσουν ροδαλό χρώμα, χρησιμοποιούσαν γεράνι ή παπαρούνες.

Theda Bara, 1910: ήταν η πρώτη γυναίκα που εισήγαγε αυτό που τώρα λέμε "Vamp" look-χλωμό, λευκό δέρμα, βαρύ σκουρόχρωμο μακιγιάζ στα μάτια και βαθύ κόκκινο στα χείλη. Ένα look που μέχρι σήμερα είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε πιο εκσυγχρονισμένη εκδοχή. Το 1910 η πρώτη μάσκαρα, παρασκευάστηκε από κάποιον TL Williams, που την ονόμασε Maybelline από την αδερφή του Mabel. Φημολογείται ότι η Mabel έφτιαχνε τη δική της μάσκαρα από χρωματισμένο κερί, φόρμουλα που πήρε ο αδερφός της για να φτιάξει μια μαζική παραγωγής!

Louise Brooks, 1920: με την κατάλευκη επιδερμίδα της, τα χείλη σε σχήμα τόξου και το statement darling καρέ της, είναι ένα από τα διαχρονικότερα icons ομορφιάς και η τέλεια ενσωμάτωση του flapper chic. Οι γυναίκες που μιμούνταν αυτό το στυλ, φορούσαν ελαφριά πούδρα και πολύ σκούρο μακιγιάζ ματιών χρησιμοποιώντας μαύρο μολύβι και μάσκαρα. Το κραγιόν ήταν σκούρο κόκκινο και εφαρμόζονταν με αυστηρές γραμμές, σχηματίζοντας σχήμα καρδιάς στο άνω χείλος.

Carole Lombard, 1930: με τα ψηλά ζυγωματικά της, τα λαμπερά μάτια και τα γεμάτα χείλη, αποτελούσε το τέλειο πρότυπο ομορφιάς στην εποχή της. Το βαρύ μακιγιάζ ματιών δίνει τη θέση του στα έντονα σχηματισμένα φρύδια σε λεπτή γραμμή και ανοιχτόχρωμη έντονη σκιά στα βλέφαρα. Τα χείλη ήταν πιο εξισορροπημένα σε ευθύ σχήμα. Η δεκαετία αυτή, έφερε στο μακιγιάζ την πρωτότυπη τότε ιδέα του contouring, δηλαδή τη σκίαση σημείων του προσώπου με στόχο τη διόρθωση της όψης του σχήματος του.

Rita Hayworth, 1940: ένα από τα πιο σαγηνευτικά pin up icons του 20ου αιώνα. Τα κύρια χαρακτηριστικά του μακιγιάζ ήταν έντονα, γεμάτα φρύδια, minimal look μάτια που αποτελούνταν από ουδέτερη σκιά, λεπτό eyeliner και μαύρη μάσκαρα, ενώ τα χείλη ήταν γεμάτα, σαρκώδη και κατακόκκινα.

 

Marilyn Monroe, 1950: ίσως το διαχρονικότερο beauty icon που υπήρξε ποτέ. Το χαρακτηριστικό look ήταν μια ακραία εκδοχή pin up. Δέρμα πορσελάνινο σαν μάσκα που πετύχαιναν με βαριά στρώση πούδρας, εξαιρετικά τονισμένα ανοιχτόχρωμα μάτια σε συνδυασμό με winged eyeliner και γυαλιστερά πλούσια κόκκινα χείλη με έντονο μολύβι στο άνω χείλος.

Jean Shrimpton, 1960: το όνομά της συνυφασμένο με το Mod στυλ της εποχής. Η τάση επέβαλλε τονισμένα μάτια με έντονο eyeliner που σχηματίζει γωνία στο εξωτερικό του ματιού και ψεύτικες βλεφαρίδες στο άνω και κάτω βλέφαρο. Τα χείλη ήταν τονισμένα με απαλούς παστέλ τόνους.

 

Farrah Fawcett, 1970: η ομορφιά της ήταν αμφιλεγόμενη. Εισήγαγε στην έννοια ομορφιά το γυμνασμένο, μαυρισμένο σώμα και μια δόση glam με την προτίμηση της σε προϊόντα μακιγιάζ με glitter. Φυσικά τα χαρακτηριστικά μαλλιά της ήταν μια νέα νότα στις τάσεις των 70s!

Madonna, 1980: δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελούσε και αποτελεί ένα από τα πιο ευέλικτα beauty icons, ένας χαμαιλέοντας των στυλ.πολύ και βαρύ foundation, έντονο ρουζ, γαλάζια-μπλε σκιά και neon πορτοκαλί ή κόκκινα χείλη.

Cindy Crawford, 1990: ήταν η στροφή στην έννοια της ομορφιάς…η δεκαετία αυτή χαρακτηριζόταν από πιο φυσικά looks με λευκό, matte δέρμα, matte ουδέτερη σκιά και matte χείλια σε γήινες αποχρώσεις του καφέ.

 

Δείτε επίσης:

Brigitte Bardot: υιοθετήστε το statement look της!

Οκτώ γυναίκες που επηρέασαν τη βιομηχανία της ομορφιάς!