Νίκος Σειραγάκης: Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μελετά το βούλευμα που έμεινε ελεύθερος ο καταδικασμένος για ασέλγεια ανηλίκων

Νίκος Σειραγάκης: Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μελετά το βούλευμα που έμεινε ελεύθερος ο καταδικασμένος για ασέλγεια ανηλίκων

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος θα τσεκάρει αν υπάρχουν «κενά» στο σκεπτικό και σε αυτή την περίπτωση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αναίρεσή του

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκάλεσε η αποφυλάκιση του καταδικασμένου πρωτοδίκως σε 401 χρόνια κάθειρξης πρώην προπονητή Νίκου Σειραγάκη για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από την Εισαγγελία Ναυπλίου το βούλευμα που του άνοιξε την πόρτα της φυλακής μετά από 12,5 χρόνια εγκλεισμού, προκειμένου να εξετάσει εάν είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία του. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός θα εξετάσει το ενδεχόμενο αν υπάρχουν «κενά» στο σκεπτικό και σε αυτή την περίπτωση έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αναίρεση του βουλεύματος.

Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης μπαίνει η απόφαση για την αποφυλάκιση την ώρα που ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει ότι τα πραγματικά χρόνια στην έκτιση των ποινών, υπό προϋποθέσεις, δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 20 χρόνια ενώ ο καταδικασμένος μπορεί να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων για την υφ’ όρον αποφυλάκισή του, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι πειθαρχικοί λόγοι και δεν εκκρεμεί σε βάρος του αξιόποινη πράξη.

Η πόρτα των φυλακών της Τρίπολης άνοιξε για τον πρώην προπονητή παιδικών τμημάτων μπάσκετ στο Ρέθυμνο 12,5 χρόνια μετά τη σύλληψη του. Ο Νίκος Σειραγάκης καταδικάστηκε, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, κατά συγχώνευση, σε ποινή κάθειρξης 225 ετών. Η ποινή του δεν μειώθηκε ούτε μια μέρα από το Εφετείο.

Ωστόσο, ο Νίκος Σειραγάκης, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που του παρέχει ο νόμος, αποφυλακίστηκε δυο φορές. Την πρώτη , το Μάιο του 2020, έχοντας εκτίσει 8 χρόνια και 5 μήνες. Δυο μήνες αργότερα, όμως, είχε επιστρέψει στη φυλακή καθώς κρίθηκε πως παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί.

Το 2023 επανήλθε με νέα αίτησή του η οποία έγινε δεκτή από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο των φυλακών Τριπόλεως. Μάλιστα, του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι να μην επισκέπτεται την Κρήτη ενώ είναι υποχρεωμένος να εμφανίζεται δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής που κατοικεί, να μην συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς την παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να παρακολουθείται από ψυχίατρο μια φορά το μήνα.

Ρεπορτάζ: Μαρία Ζαχαροπούλου