Ποια είναι η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» και γιατί μπαίνει στο μικροσκόπιο για την επίθεση στο ΣΚΑΙ

Ποια είναι η οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» και γιατί μπαίνει στο μικροσκόπιο για την επίθεση στο ΣΚΑΙ

Τα χτυπήματα για τα οποία έχει αναλάβει την ευθύνη και οι σχέσεις με άλλες οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού μπλοκ

Την οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» (ΟΛΑ) έχει βάλει στο μικροσκόπιο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά την μεταμεσονύκτια επίθεση στο ΣΚΑΙ.

Η Αντιτρομοκρατική έχει βάλει την ΟΛΑ στο μικροσκόπιο λόγω του μεγέθους του χτυπήματος (η έκρηξη ήταν εξαιρετικά ισχυρή και η συγκεκριμένη οργάνωση έχει ένα «πλούσιο βιογραφικό» σε αντίστοιχου μεγέθους επιθέσεις).

Το προφίλ της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών

Η ΟΛΑ θεωρείται μετεξέλιξη της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας. Μάλιστα, σε παλαιότερα χτυπήματα της ΟΛΑ, πληροφορίες ανέφεραν ότι οι λεγόμενοι «ληστές του Διστόμου» είχαν συνεργαστεί με τον επίσης καταδικασμένο για θέματα τρομοκρατίας, Νίκο Μαζιώτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, στην ΟΛΑ είναι μέλη άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου αλλά και κατηγορούμενοι του ποινικού δικαίου.

Επιπλέον, επιτελικό ρόλο στην οργάνωση φαίνεται πως έχει μια γυναίκα, η δράση της οποίας αποκαλύφθηκε κατά το χτύπημα της ΟΛΑ στην πρεσβεία του Ισραήλ αλλά και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Το «βιογραφικό» της ΟΛΑ: Από το πρώτο χτύπημα μέχρι την επίθεση στο Εφετείο

Νέα Δημοκρατία – Ιανουάριος 2013

Το πρώτο χτύπημα της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών ήταν μετά τα μεσάνυκτα της 14ης Ιανουαρίου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λεωφόρο Συγγρού. Τότε, ένοπλοι είχαν κατέβει από όχημα και γάζωσαν με πυρά το κτίριο. Στην επίθεση είχαν χρησιμοποιηθεί ένα Καλάσνικοφ αλλά και ένα magnum 38 special

Σπίτι Γερμανού Πρέσβη – Δεκέμβριος 2013

Η επίθεση είχε γίνει στην πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι. Την ώρα της επίθεσης βρισκόταν μέσα στο φυλάκιο ειδικός φρουρός αλλά δεν είχε τραυματιστεί. Και πάλι οι δράστες έφτασαν με όχημα στο σημείο και έριξαν κατά ριπάς πυρά. Η Αντιτρομοκρατική είχε συλλέξει περισσότερους από 60 κάλυκες μετά την επίθεση.

Εγκαταστάσεις Mercedes – Ιανουάριος 2014

Η ΟΛΑ είχε εξαπολύσει ρουκέτα κατά της αυτοκινητοβιομηχανίας «Mercedes-Benz» στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.

Πρεσβεία Ισραήλ – Δεκέμβριος 2014

Και πάλι ένοπλα μέλη της ΟΛΑ γάζωσαν με σφαίρες την ισραηλινή πρεσβεία στο Παλαιό Ψυχικό, στις 3.00 τα ξημερώματα. Οι δράστες έριξαν 54 σφαίρες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πριν εξαφανιστούν.

ΣΕΒ – Νοέμβριος 2015

Βόμβα μεγάλης ισχύος εξερράγη στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές.

Υπουργείο Εργασίας – Δεκέμβριος 2016

Τα μέλη της ΟΛΑ τοποθέτησαν βόμβα σε σακίδιο που άφησαν έξω από το υπουργείο. Η βόμβα δεν είχε εκραγεί αφού είχαν επέμβει έγκαιρα οι αρχές και προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Eurobank – Απρίλιος 2017

Ισχυρή βόμβα είχε εκραγεί έξω από τα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα στην Αθήνα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, δυο άνδρες είχαν αφήσει την τσάντα έξω από τα γραφεία και διέφυγαν με μηχανάκι.

Εφετείο Αθηνών – Δεκέμβριος 2017

Η ΟΛΑ είχε κάνει διπλό χτύπημα με βόμβα αλλά και πυροβολισμούς στο κτίριο του Εφετείου στη Λουκάρεως. Μάλιστα, οι ένοπλοι είχαν ανοίξει πυρ και κατά του φρουρού. Ο φύλακας είχε καταθέσει ότι, ενώ βρισκόταν μέσα στο κτίριο, είδε δύο άτομα να ανεβαίνουν τα σκαλιά και να αφήνουν στην είσοδο ένα σακίδιο. Διέφυγαν και πάλι με όχημα το οποίο λίγο αργότερα βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια.