Ανάληψη ευθύνης για τις βόμβες σε Eurobank και υπουργείο Εργασίας

Ανάληψη ευθύνης για τις βόμβες σε Eurobank και υπουργείο Εργασίας

Τι αναφέρει σε μακροσκελές κείμενό της η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών

Η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών ανέλαβε την ευθύνη για δύο βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα για την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 19 Απριλίου 2017 στο κτίριο της Eurobank στην οδό Σανταρόζα και την απόπειρα στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου 2016.

Με ένα μακροσκελές κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, athens.indymedia.org, η οργάνωση εξηγεί τους λόγους των επιθέσεων και κάνει μια λεπτομερή πολιτικοοικονομική ανάλυση, ενώ αναφέρεται και στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Σε ότι αφορά την επιλογή των στόχων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας στις 12/12/16 και για τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα στις 19/4/17. Το συγκεκριμένο κτήριο της Eurobank στεγάζει τον τομέα καθυστερήσεων μέσω του οποίου φακελώνονται οι δανειολήπτες και οι περιουσίες τους, απειλώντας με κατάσχεση όσους έχουν στις μαύρες λίστες τους».

Σημειώνεται ότι η βόμβα στο υπουργείο Εργασίας δεν είχε εκραγεί και εξουδετερώθηκε από την Αστυνομία.

Στο κείμενο, που φέρει τίτλο: «Καμιά ανοχή σε όσους παζαρεύουν τις ζωές μας», γίνεται εκτενής αναφορά για την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ, στα μνημόνια, στα νέα μέτρα, στις περικοπές συντάξεων, στις μειώσεις μισθών, στην συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και στην παρατεταμένη ύφεση, την οποία πληρώνει ο λαός.

Σε κάποιο σημείο αναφέρει: «Η αλήθεια είναι πως η αντιλαϊκή πολιτική μονιμοποιείται ως βασικό προαπαιτούμενο για την καπιταλιστική ανάκαμψη, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους, όποια μορφή και να πάρει, θα συνοδευτεί από επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα. Βασική προϋπόθεση για να γίνει βιώσιμο το χρέος είναι να γίνει αβίωτη η ζωή του εργαζόμενου λαού. Αυτό ακριβώς έγινε φανερό και με το PSI επί κυβέρνησης Παπαδήμου».

Καταλήγοντας ο συντάκτης της προκήρυξης, ο οποίος σε δύο σημεία χρησιμοποιεί στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ, για να δώσει έμφαση, αναφέρει: «Να οργανώσουμε την εργατική και λαϊκή αντεπίθεση πριν συνθλιβούμε κάτω από τη Σιδερένια Φτέρνα του κεφαλαίου, πριν συρθούμε δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι στο νέο παγκόσμιο σφαγείο που ετοιμάζει ο ιμπεριαλισμός!».

Η ανακοίνωση κλείνει με τρία υστερόγραφα. Στο πρώτο η οργάνωση εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Παλαιστίνη, με αφορμή την πρόσφατη απεργία πείνας των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων.

Στο δεύτερο κάνει παραλληλισμό των θανάτων σε μάχη με αστυνομικούς, του Χρήστου Τσουτσουβή της Αντικρατικής Πάλης, πριν από 32 χρόνια στο Γκύζη και του Λάμπρου Φούντα του Επαναστατικού Αγώνα, στις 10 Μαρτίου 2010 στην Δάφνη.

Στο τρίτο υστερόγραφο καλεί «τα επαναστατικά κινήματα να δυναμώσουν την αντίσταση ενάντια στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με τη συμμετοχή στις μαχητικές κινητοποιήσεις ενάντια στη σύνοδο κορυφής των G-20 που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουλίου στο Αμβούργο της Γερμανίας».