Την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» βλέπει η αντιτρομοκρατική για την έκρηξη στον ΣΚΑΪ

Την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» βλέπει η αντιτρομοκρατική για την έκρηξη στον ΣΚΑΪ

Εργαζόμενοι: Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε - Προκλήθηκαν εκτεταμένες υλικές ζημιές

Εκτεταμένες υλικές ζημιές προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ στο Φάληρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης και ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση. Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν, ακόμα, να μιλήσουν συγκεκριμένα για κάποια οργάνωση, καθώς ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν ανέφερε όνομα οργάνωσης και δεν υπάρχει έως τώρα ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, ανάλογα χτυπήματα με παρόμοια ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς έχουν γίνει από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» χωρίς όμως να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να την ενοχοποιεί για το συγκεκριμένο χτύπημα. Λένε, επίσης, ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν αρκετές ώρες, ενώ παραμένει κλειστή η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Ποσειδώνος.

Το χρονικό της έκρηξης

Άγνωστος τηλεφώνησε περί τις 01.45, στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον ΣΚΑΪ σε σαράντα πέντε λεπτά της ώρας.

Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την αστυνομία και, πράγματι, η έκρηξη σημειώθηκε στον χρόνο που είχε δώσει ο άγνωστος, στις 02:35 χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στο σημείο όπου και προχώρησε σε εκτροπή της κυκλοφορίας.

Στις εγκαταστάσεις του σταθμού, μετέβησαν η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο.

Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την αστυνομία, σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτίριο του Σκάι, ενώ ειδοποιήθηκαν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού και μπόρεσαν να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Επιτόπου μετέβησαν αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, καθώς και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) που συγκεντρώνουν στοιχεία και υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

ΣΚΑΪ: Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τα ξημερώματα δεν θα μας πτοήσει. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε» διαμηνύει ο όμιλος ΣΚΑΪ στην ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση του ομίλου ΣΚΑΪ αναλυτικά:

«Η τρομοκρατική επίθεση που δεχθήκαμε σήμερα τα ξημερώματα δεν θα μας πτοήσει. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε όπως έχουμε αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια.

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας όπως πρέπει, ελέγχοντας την εξουσία με ανεξαρτησία και σθένος.

Το κράτος που έχει την υποχρέωση να ενθαρρύνει την πολυφωνία και να προστατεύει την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης και των εργαζόμενων σε αυτά, κώφευσε στις επανειλημμένες καταγγελίες μας για απειλές κατά του ΣΚΑΪ.

Ο ΣΚΑΪ δυστυχώς έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικά στελέχη και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί κατέστησαν τον σταθμό μας στόχο. Μετά την σημερινή δραματική εξέλιξη οφείλουν να αντιληφθούν τη βαρύτητα και την πλήρη διάσταση των εμπρηστικών δηλώσεων τους».

Εργαζόμενοι: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΚΑΪ στοχοποιείται»

Η βομβιστική επίθεση, με εκρηκτικό μηχανισμό στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ δεν πτοεί τους εργαζομένους του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και της ιστοσελίδας του σταθμού όπως επισημαίνουν από πλευράς τους σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του ΣΚΑΪ.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΣΚΑΪ αναλυτικά:

«Σήμερα, ο όμιλος ΣΚΑΪ δέχθηκε μια άνανδρη τρομοκρατική επίθεση, με εκρηκτικό μηχανισμό που τοποθετήθηκε στις εγκαταστάσεις του. Ό,τι κι αν είχαν στο μυαλό τους οι εμπνευστές της επίθεσης έμεινε ευτυχώς μόνο στις υλικές ζημιές. Όλοι οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν στο κτίριο, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, το εγκατέλειψαν έγκαιρα και με ασφάλεια.

Όπως έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες, οι εργαζόμενοι του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης και της ιστοσελίδας του ΣΚΑΪ δεν φιμωνόμαστε και δεν πτοούμαστε από καμία απειλή, όποια μορφή κι αν έχει. Οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ θα συνεχίσουν να επιτελούν με επαγγελματισμό και ευσυνειδησία την δημοσιογραφική τους αποστολή. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΚΑΪ στοχοποιείται. Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν από πολλαπλά κέντρα και με διαφορετικές κάθε φορά επιδιώξεις, δίχως να κάμπτει ούτε κατ’ ελάχιστον τον επαγγελματισμό των εργαζομένων του ομίλου.

Όλοι οι δημοσιογράφοι του ΣΚΑΪ δεσμευόμαστε απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες τηλεθεατές, ακροατές και αναγνώστες μας ότι θα συνεχίσουμε την μάχη για την ενημέρωση, την πολυφωνία και τη δημοκρατία.

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους από όλα τα ΜΜΕ, αλλά και τους χιλιάδες πολίτες που από το πρωί εκφράζουν τη συμπαράστασή τους».

Τσίπρας: Η επίθεση στον ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων

«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων, απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν» αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός εκφράζει την ειλικρινή του συμπαράσταση στους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους του σταθμού.

Μητσοτάκης: Το τοξικό κλίμα που διαμορφωνόταν με ευθύνη της κυβέρνηση έχει παρενέργειες

«Η δημοκρατία και η πολυφωνία δεν φιμώνονται επιτέλους να βρεθούν οι δράστες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το τρομοκρατικό χτύπημα.

«Αυτό το τοξικό κλίμα που διαμορφωνόταν με ευθύνη της κυβέρνηση έχει παρενέργειες να πέσουν οι τόνοι να μη ρίξουμε άλλο νερό στο μύλο της πόλωσης και να αφήσουμε εργαζομένους να κάνουν τη δουλειά τους», υπογράμμισε και σημείωσε «Η ανοχή στη βία από τη βία μικρής έντασης σε ένα τρομoκρατικό χτύπημα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Όταν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ «καλής» και «κακής» βίας τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε. Δυστυχώς εκτρέφεται νέα γενιά τρομοκρατών η απόσταση που χωρίζει μια μολότοφ από ένα καλάσνικοφ μια βαριοπούλα από μια ισχυρή βόμβα δεν είναι μεγάλη».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στη συνέχεια ζήτησε «Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους να εκφράσουμε συμπαράσταση χωρίς αστερίσκους να σταματήσουμε την πόλωση και την ακραία στοχοποίηση που μόνο κακό κάνουν στη δημοκρατία μας. Τον πρώτο λόγο τον έχει η κυβέρνηση το κλίμα της ακραίας πόλωσης της φτωχοποίησης δεν το καλλιεργούμε εμείς άλλοι το καλλιέργησαν ας κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα», κατέληξε.

Γεροβασίλη: Τραυματίζεται η δημοκρατία

Για ένα γεγονός που «τραυματίζει τη δημοκρατία», έκανε λόγο η Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή την ισχυρή έκρηξη.

«Η δημοκρατία είναι θωρακισμένη και θωρακίζεται ακόμα περισσότερο και φυσικά δεν απειλείται», πρόσθεσε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο οι οποίοι μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού.

«Έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη πρώτη στιγμή από την ΕΛΑΣ. Οι έρευνες θα εξακολουθήσουν να γίνονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ευτυχώς είναι μόνον υλικές ζημιές και δεν υπάρχουν θύματα», είπε η κ. Γεροβασίλη. «Η δημοκρατία πρέπει να θωρακίζεται και πρέπει να το σκεφτούν καλά όλοι όσοι αφήνουν διαδρόμους για να περνάνε φωνές τρομοκρατίας ή φασισμού», πρόσθεσε.



Φωτογραφίες-Βίντεο: Γιάννης Κέμμος