Το μέρος της Ελλάδας με το Φαράγγι των Νεκρών και η ιστορία του

Το μέρος της Ελλάδας με το Φαράγγι των Νεκρών και η ιστορία του

Στο Φαράγγι των Νεκρών για πεζοπορία

Όταν ταξιδεύουμε σε έναν προορισμό της Ελλάδας, συχνά σκεφτόμαστε πόσα πολλά αξιοθέατα έχει και δεν το γνωρίζουμε. Μπορεί κάποια από αυτά να τα ακούμε για πρώτη φορά αλλά η ιστορία τους να είναι πολύ μεγάλη και να χάνεται στο χρόνο. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το Φαράγγι των Νεκρών ή αλλιώς το Φαράγγι Ζάκρου το οποίο βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα του Αγίου Νικολάου. Εκτός από την ομορφιά του τοπίου, το συγκεκριμένο μέρος έχει ένα ιδιαίτερο όνομα και μια ξεχωριστή ιστορία να σου διηγηθεί. Ολόκληρη η Κρήτη εξάλλου είναι ένας τόπος ιστορικός. Εκεί εκτυλίχθηκαν σημαντικές στιγμές στο πέρασμα των αιώνων. Εκεί βρίσκεται, μάλιστα, και ένα πανέμορφο χωριό που ξεχώριζε το Μεσαίωνα.

Το μέρος της Ελλάδας με το Φαράγγι των Νεκρών και η ιστορία του

Το Φαράγγι των Νεκρών, λοιπόν, είναι ένα ιστορικό μέρος της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Με το που ακούς το όνομά του ίσως αυτό σου φαίνεται κάπως τρομακτικό και άγριο. Και όμως το συγκεκριμένο Φαράγγι της Κρήτης καθόλου δεν έχει να κάνει με ιστορίες τρόμου ή θρύλους και στοιχειωμένες ιστορίες. Από πού πήρε όμως το όνομά του; Αυτή η ιδιαίτερη ονομασία προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι Μινωίτες πριν από χιλιάδες χρόνια να θάβουν στις απότομες και ψηλές σπηλιές του φαραγγιού τους νεκρούς τους. Μάλιστα, όπως έχουν αποκαλύψει οι αρχαιολόγοι, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, εκεί έχουν εντοπιστεί πολλοί τάφοι από τα αρχαιοελληνικά χρόνια.

Και αυτή η κίνηση μόνο τυχαία δεν ήταν. Αποτελούσε μεγάλη τιμή για τον νεκρό να κάνει μια τόσο επικίνδυνη διαδρομή κάποιος ζωντανός για να τον θάψει. Γι’ αυτό και προκαλεί δέος σε ντόπιους και επισκέπτες αυτό το σημείο όταν θα βρεθούν εκεί. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα πανέμορφο φαράγγι για εξερεύνηση και επαφή με τη φύση. Πιο εύκολο από το πασίγνωστο φαράγγι της Σαμαριάς αλλά σε ένα εξίσου γεμάτο πράσινο περιβάλλον. Αν πάντως σου αρέσει η πεζοπορία και βρεθείς και στο φαράγγι της Σαμαριάς, μην χάσεις το ελληνικό χωριό (Αγία Ρούμελη) που για να φτάσεις πρέπει να διασχίσεις το φαράγγι, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv.

Στο Φαράγγι των Νεκρών για πεζοπορία

Εκτός από την ιστορική του σημασία, το Φαράγγι των Νεκρών είναι γνωστό για κάτι ακόμη. Κι αυτό γιατί το μονοπάτι που περνάει μέσα από το φαράγγι και το οποίο οδηγεί στην Κάτω Ζάκρο είναι στην πραγματικότητα το τελευταίο τμήμα από το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Το Ε4 ξεκινάει την διαδρομή του από την Πορτογαλία, διασχίζει τη νότια Μεσόγειο, την Ελλάδα από βορρά προς νότο και την Κρήτη από τα δυτικά προς τα ανατολικά για να καταλήξει στην Κάτω Ζάκρο. Αν σου αρέσει η πεζοπορία είναι σίγουρα ένα τμήμα που αξίζει να κάνεις στην Κρήτη.

Αν βρεθείς στην περιοχή και συγκεκριμένα στον Άγιο Νικόλαο, το σίγουρο είναι ότι θα δεις πολλά και όμορφα μέρη αλλά και κάποια κινηματογραφικά. Εκεί εξάλλου γυρίστηκε και η σκηνή που τσακώνονταν Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες στην ταινία η Νεράιδα και το Παλικάρι.