Στις αίθουσες η ταινία “Πρόμαχος” για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα πραγματεύεται η ταινία μυθοπλασίας «Πρόμαχος» των νέων Ελληνοαμερικανών σκηνοθετών Κόρτι και Τζον Βούρχη, της οποίας τον καμβά συνθέτουν η πραγματική ιστορία, μια δικαστική διαμάχη και ο έρωτας. Η ταινία θα προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από τις 27 Νοεμβρίου. Η επίσημη πρεμιέρα της θα γίνει στις 25 Νοεμβρίου.

Με έμπνευση το άγαλμα της Αθηνάς Προμάχου, προστάτιδας του Παρθενώνα στην αρχαιότητα, η ταινία παρουσιάζει την ιστορία δύο Ελλήνων δικηγόρων στη δικαστική τους διαμάχη με το Βρετανικό Μουσείο σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Στην ταινία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Πολ Φρίμαν, Μάικλ Μπερν, Γιώργος Χωραφάς, Γιώργος Βογιατζής, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ειρήνη Κατσαρού, Κέλλυ Ελευθερίου, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιάννης Μόρτζος, Σπύρος Φωκάς, Παντελής Κοντογιάννης και Κασσάνδρα Βογιατζή.

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της ταινίας, παραβρέθηκε ο παραγωγός και σκηνοθέτης της ταινίας Τζον Βούρχης, ο οποίος είπε ότι «στόχος είναι να πληροφορηθεί ο κόσμος τι έγινε αλλά και τον αγώνα που γίνεται σήμερα για την επιστροφή των Μαρμάρων και επιτέλους να γίνει η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα».

Ο Γιώργος Χωραφάς, ο οποίος παίζει τον ρόλο του αρχιτέκτονα για την συντήρηση του μνημείου της Ακρόπολης, είπε ότι πρόκειται για μια καταπληκτική συγκυρία, καθώς η νομική υποστήριξη της κ. Κλούνεϊ συμπίπτει με την μυθοπλασία της ταινίας «Πρόμαχος». Συμπλήρωσε δε: «Αυτό που έχει συμβεί, είναι κάτι χειρότερο από κλοπή είναι πολιτιστικός βιασμός».

Με τη φράση της Μελίνας Μερκούρη «τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι η περηφάνια μας, είναι η ταυτότητά μας, είναι ό,τι μας συνδέει με την ελληνική αριστεία. Είναι δημιουργίες συνώνυμες με τις έννοιες της δημοκρατίας και της ελευθερίας» ο ηθοποιός Παντελής Κοντογιάννης, ζήτησε να στηριχθεί η ταινία για να μάθει ο κόσμος τι πραγματικά συνέβη.

Για την πιο σοβαρή προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών, ύστερα εκείνη της Μελίνας, έκανε λόγο ο ηθοποιός Γιώργος Μόρτζος, που έχει στην ταινία το ρόλο του υπουργού. Τόνισε: «Είναι επιβεβλημένο εθνικό καθήκον μας, διότι σήμερα λείπει κάτι από τον κορμό της Ελλάδας, λείπει η ψυχή μας».

Η ταινία τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού, ενώ έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη της πρωτοβουλίας «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», του Μουσείου της Ακρόπολης, του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου, του Ελληνοϊσπανικού Επιμελητηρίου και του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου και τη συνεργασία των φορέων «Return, Restore, Restart», «Bring them back», «Marbles Reunited» και «International Association for the Reunification of the Parthenon Sculptures».

Η επίσημη πρεμιέρα της θα γίνει στον κινηματογράφο Village at The Mall και μία μέρα νωρίτερα (24 Νοεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και θα προβληθεί.