Κουζίνα της μαμάς

Γιουβέτσι και παστίτσιο, αρνάκι στη γάστρα και φρεσκοκομμένες, τηγανιτές πατάτες κερδίζουν ολοένα και πιο σημαντική θέση στο καθημερινό μας τραπέζι και μάλιστα μέσα από κλασικά, νέα αλλά και ανανεωμένα εστιατόρια που βάζουν στην άκρη το γκριλ και το τηγάνι και κάνουν χώρο στις κουζίνες τους για κατσαρόλες και γάστρες!

ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ:
Άνετον: Με μότο του το "tastes for the tasteful" και ένα concept που παραπέμπει σε καλή Αθήνα του ’50, το εστιατόριο του Βασίλη Καλλίδη δημιουργεί και φέτος αυτό που ξέρει καλά: Παραδοσιακή κουζίνα σε gourmet εμφάνιση. Παραγγέλνουμε βλίτα, κολοκυθάκια και φασολάκια βραστά με ντοματόξυδο και κρουτόν φέτας, για ορεκτικό ζητάμε τα πιτάκια με χωριάτικο φύλλο γεμισμένα με μπριαμ λαχανικών και πάπρικα Θεσσαλονίκης, ενώ απ’ τα κυρίως επιλέγουμε το μπούτι από κοτόπουλο ψητό στη σχάρα, μαριναρισμένο με θυμάρι και λεμόνι με πουρέ πατάτας και κολοκύθα με κουρκουμά. Όσο για το τέλος, αφήνουμε χώρο για κυδώνι ψητό στο φούρνο, με κόκκινο κρασί, μπαχαρικά και παγωτό κανέλα.
Τιμές: Από €25 το άτομο Δευτέρα κλειστά. Τρίτη - Σάββατο 20:00-00:00 και Κυριακή 13:00-17:00 (Στρ. Λέκκα 19, Μαρούσι, τηλ. 210 8066700)

ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ:
Ρένα της Φτελιάς: Μπορεί να αποτελεί μια από τις κλασικότερες επιλογές για αυθεντικά και παραδοσιακά μαμαδίστικο φαγητό, όμως η Ρένα της Φτελιάς κάθε άλλο παρά… ήσυχη μαμά είναι. Φέτος το καλοκαίρι μάλιστα, επέστρεψε ξανά στη Μύκονο, το νησί το οποίο την καθιέρωσε, ενώ από αυτή τη σεζόν επανέρχεται δυναμικά στο χώρο της στο Νέο Ψυχικό παρουσιάζοντας έναν ολοκαίνουριο κατάλογο με δροσερές σαλάτες, πολλές συνταγές με ζυμαρικά, λαχταριστά μαγειρευτά και βέβαια τα μυστικά της ίδιας της κυρίας Ρένας που ξέρει πως η αυθεντικότητα των γεύσεων, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα συνεχίζει να αποτελεί την πιο επίκαιρη "τάση". Όσο για τα νέα της, η Ρένα έχει προετοιμάσει μια σειρά από παρουσιάσεις/γευσιγνωσίες με επιλεγμένα κρασιά μικρών, Ελλήνων παραγωγών, ενώ θα παραμένει ανοιχτά καθημερινά εκτός Δευτέρας, και τα μεσημέρια της Κυριακής.
Τιμές: Από €23 το άτομο. (25ης Μαρτίου 28, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6743874).

ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ:
Trapezaria: «Ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε» δηλώνει ο σεφ και ιδιοκτήτης του όμορφου Trapezaria στη Μακρυγιάννη, ο οποίος από πέρυσι μας έχει δώσει ένα επιπλέον κίνητρο, καθαρά γαστρονομικό, για να κατέβουμε ως το κέντρο και να συνδυάσουμε φαγητό με μια βόλτα πλάι στην Ακρόπολη. Τα πιάτα και φέτος θα ανανεώνονται τακτικά. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες επιλογές που αγαπήσαμε πολύ πέρσι και που δεν θα μπορούσαν παρά να διατηρηθούν και φέτος στο μενού. Οι αβγοφέτες μπριός με λουκάνικα Κερκίνης, κρέμα φασολάδας και γαλομυζήθρα, η ελαφρώς καπνισμένη πανσέτα με ρεβίθια γιαχνί και μανιτάρια και για το τέλος τα καραμελωμένα καρύδια σε ελληνικό καφέ με βάση κράμπλ από μουστοκούλουρο και πιπεράτη σοκολάτα, είναι μόνο ορισμένα από αυτά.
Τιμές: Από €23 το άτομο Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 17:00-00:30, Σαβ.-Κυρ.: 13:00-00:30. (Θ. Νέγρη 1, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9213500)

 

ΤΑ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΑ:
Αίγλη Εστιατόριο: Η καταπράσινη βεράντα της Αίγλης Ζαππείου, επανασυστήθηκε φέτος με νέο concept, το οποίο υπογραμμίζει τις καλές, αυθεντικές συνταγές και τη γαστρονομική επιστροφή στις ρίζες μας. Πλέον εδώ, ερχόμαστε για αρνάκι φρικασέ και κουνέλι στη γάστρα με λαχανικά, για ζουμερά τηγανιτά κεφτεδάκια και φρέσκιες αθερίνες, μα και για τα τακτικά εναλλασσόμενα πιάτα ημέρας και το χειροποίητο ραβανί με παγωτό μαστίχα ή το σιμιγδαλένιο χαλβά με καϊμάκι.
Ώρες: Καθημερινά 20:00-1:00 Τιμή κατ’ άτομο: Από €20 Κήπος Ζαππείου (είσοδος από Βας. Όλγας), τηλ. 210 3369364 Ελεύθερο parking.

Μάνη – Μάνη: Η Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, συνεχίζει και φέτος να εκτελείται με σύγχρονο τρόπο, ωστόσο, το φετινό μενού φαίνεται ακόμη πιο ανανεωμένο, ακόμη πιο… Μανιάτικο! Σπιτικό ψωμί για καλωσόρισμα, πενατανόστιμος καγιανάς με σύγκλινο ή λουκάνικο, γιουβετσάκι με γαρίδες σε σάλτσα οστρακοειδών και τραγανή πορτοκαλόπιτα με παγωτό γιαούρτι για το τέλος, είναι μόνο ορισμένες από τις επιλογές που ξεχωρίσαμε.
Ώρες: Καθημερινά, εκτός Δευτέρας: 14:00-23:00 Τιμή κατ’ άτομο: Από €20 Φαλήρου 10, Κουκάκι, τηλ. 210 9218180.