Χαλάνδρι: 20 + 3 λόγοι για να πας φέτος

Αναζητάμε τα κλασικά, τα ψαγμένα ή τα ολοκαίνουρια. Τα υπολοιπα, απορρίπτονται...

Αχανής μα πάντα ανερχόμενη, για βόλτες,  για –καλό- ποτό, αλλά και για φαγητό, η περιοχή του Χαλανδρίου αποκαλύπτει τα όλο και πιο updated μυστικά της και υπόσχεται να πρωταγωνιστήσει και πάλι, για λόγους πολλούς και ιδιαίτερους… Μην πάτε ψάχνοντας: Τα κλασικά, ψαγμένα ή ολοκαίνουρια, ακολουθούν… (Τα υπόλοιπα, απορρίπτονται)

ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ
1. Ψωμί & Αλάτι
Για να βρεις τραπέζι στο δημοφιλές εστιατόριο του Γιάννη Λουκάκου, πρέπει να προσπαθήσεις πολύ. Αν τα καταφέρεις όμως, ένα πλούσιο μενού ελληνικής κουζίνας σε περιμένει, προτείνοντας από φρέσκες τηγανιτές πατάτες χροντροκομμένες στο χέρι και καλοψημένο συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος με μπαλσάμικο και καραμελωμένα κρεμμύδια, μέχρι ντολμάδες με αμπελόφυλλο γεμισμένους με πλιγούρι αλλά και ριγκατόνι με λουκάνικο.
Τιμές: Από €20 το άτομο. Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 20:00-00:00, Σαβ.-Κυρ.: 13:30-17:00, 20:30-00:00. (Πλ. Ελευθερωτών 8, τηλ. 210 6848178).

2. Ιχθοίνος
Το πρώην αγαπημένο Dali, πλέον απέκτησε άρωμα και γεύσεις θάλασσας, κάτι που άλλωστε φαίνεται έντονα απλώς και μόνο διασχίζοντας την Κηφισίας. Μια μεγάλη τράτα μας υποδέχεται σε έναν πλήρως ανακαινισμένο και βαμμένο στα χρώματα της θάλασσας χώρο, ενώ εδώ δίνουμε ραντεβού για όστρακα, ψαρομεζέδες, μακαρονάδες με μύδια και θαλασσινά και φυσικά μεγάλα ψάρια. Όσο για το highlight, στην κουζίνα του άρτι αφιχθέντος Ιχθοίνος, συναντάμε τον ξακουστό Ταρσανά από το Λαύριο σε ένα… one man show, κατά το οποίο θα παίρνει παραγγελίες, θα εξηγεί και θα μαγειρεύει.
Τιμές: Από €23 το άτομο. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Δευτέρας 12:00-1:00. (Λεωφ. Κηφισίας 336, τηλ. 210 6854004).

3. Αναχίτα
Στο μοναδικό πέρσικο εστιατόριο της Αθήνας δεν θα έρθεις για gourmet καταστάσεις, ούτε για να πιεις καλό κρασί. Θα έρθεις για να ανακαλύψεις μια νέα, ιδιαίτερη κουζίνα και για να περάσεις καλά και παρεϊστικα, κυρίως χωρίς να πληρώσεις ένα κάρο λεφτά. Must, το ρύζι με φραγκοστάφυλο και οι ζουμερές προτάσεις του σε κεμπάπ, ενώ εντύπωση πάντα προκαλεί και η σαλάτα με σέλερι. Τιμές: Από €18 το άτομο. (Χρ. Σμύρνης 3, τηλ. 210 6891222).

 

4. Αγοραστός
Όσοι γνώριζαν τον Αγοραστό από το Γέρακα, συνέχισαν να τον εμπιστεύονται και πρόσφατα, στη νέα του διεύθυνση στο Χαλάνδρι. Εδώ, μάλιστα, τον "ανακάλυψαν" ακόμη περισσότεροι, οι οποίοι όμως και πάλι μιλούν για πρωτότυπο ντεκόρ, ιδιαίτερη, νόστιμη κουζίνα και χαμογελαστό σέρβις. Τρώμε εξαιρετικό ριζότο με καραβίδα και μανιτάρια και πεσκανδρίτσα, αναζητάμε το φρικασέ με πράσο, σταμναγκάθι, φινόκιο και τηγανιτές γεμιστές σαρδέλες και φυσικά δεν παραλείπουμε να (ξανά)δοκιμάσουμε το homemade παγωτό σοκολάτας και το σορμπέ μανταρίνι. Από €30 το άτομο. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 18:00, Κυρ.: 12:30-18:30. (Πλ. Ελευθερωτών 4, τηλ. 210 6617353).

 

5. Αρμόλια
Το γνωστό μαστιχοχώρι της Χίου ένα πράγμα ξέρει καλά: Να επιβεβαιώνεται καθημερινά ως παρεϊστικο στέκι, να σερβίρει πολύ καλούς ψαρομεζέδες και να μας μεθά με πολλές επιλογές σε ούζα και τσίπουρα. Ο χώρος πατά στην επιτυχημένη (και πολυφορεμένη) εκδοχή του παλιού μπακάλικου, ενώ από τα χιώτικα πιάτα, αξίζει να δοκιμάσεις καλαμάρι στοκωτό, γεμισμένο με πλιγούρι και αρμπαρόριζα αλλά και λαβράκι φιλέτο στη σχάρα με χόρτα και μαστίχα. Τιμές: Από €20 το άτομο. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. από 13:00, Σαβ.-Κυρ.: Από 12:30. (Πλ. Ελευθερωτών, τηλ. 210 6856279).

 

6. Botrini’s
Ο… αλέγρος  σεφ Έκτορας Μποτρίνι έχει δημιουργήσει έναν όμορφο, κομψό χώρο που δεν θέλει και δεν ενδιαφέρεται καν να δώσει την αίσθηση του «χαλαρού».  Το μενό «BOE» (Botrini Ettore) με €40 ανά άτομο, συμπεριλαμβανομένης μισής φιάλης λευκού ή κόκκινου κρασιού, αποτελεί μια πολύ καλή αφορμή για μια ολοκληρωμένη πρώτη γεύση από "Έκτορα", ενώ υπάρχει και degustation επιλογή με €65. Κατά τα άλλα, και φέτος στο μενού κυριαρχούν τα ευρηματικά ονόματα και γεύσεις, όπως τα "η coppa του πατέρα μου με πεπόνι και γαρίδες a la planca", "παντζάρι στο φυσικό του περιβάλλον" και "μοσχάρι βιολογικής εκτροφής με ριζότο από σέσκουλα και τυρί μετσοβόνε". Τιμές: Από €40 το άτομο. Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Σαβ.: 19:30-00:00 (Βας. Γεωργίου Β’ 24Β, τηλ. 210 6857323).

7. L' Osteria Da Claudio
Το ψωμί, τα μακαρόνια, ακόμα και οι σάλτες φτιάχονται από τον Claudio καθημερινά στο χέρι. Osteria, θα πει "ταβέρνα" και αυτό ακριβώς, στο πιο… ιταλικό του συναντά κανείς εδώ. Οι γκράπες και τα κρασιά κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ οι πάστες και οι προτάσεις του σε κρέας είναι γνωστές σε όλη την Αθήνα… και τη Σίφνο μιας και εκεί διατηρεί ένα ακόμη, ομώνυμο εστιατόριο. Όσο για το τέλος, ρωτήστε για τα προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε για το σπίτι, για να βάλετε λίγο από… Claudio στην καθημερινότητά σας, και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη νέα "άφιξη" στο μενού, τα χειροποίητα αλλαντικά από το μικρό αλλαντοπωλείο του. Τιμές: Από €25 το άτομο. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 20:00-01:00. (Κ. Βάρναλη 26, τηλ. 210 6834228).

Επιλογές για κάθε γούστο, ώρα και διάθεση…
8. Στο Ψάρωμα (Σωκράτους 23), ερχόμαστε για φρέσκο ψάρι και ψαρομεζέδες, από τους πιο αυθεντικούς της πόλης.



9. Στην Ταβέρνα του Ιορδάνη (Αγ. Παρασκευής 42 & Αριστοτέλους 46) το κοντοσούβλι αποτελεί σταθερή αξία από το 1928, όπως επίσης και το μπεκρί μεζέ και η γαρδούμπα.

10. Το Patio (Βας. Γεωργίου 34) ήρθε πέρυσι το Σεπτέμβριο για να μας εντυπωσιάσει με έναν ανέμελα κομψό χώρο που σερβίρει οργανικό black angus με πατάτες στο μαντέμι και ακαταμάχητο mix grill 2 ατόμων.

11. Το Ρακοκάζανο (Ηρακλείου 1) είναι η πιο παρεϊστικη επιλογή για όλες τις ώρες με δυνατό του ατού τους μεζέδες και την άφθονη ρακή.

12. Στο… εδεσματοπωλείον Υδρούσα (Αγ. Παρασκευής 56) ερχόμαστε για Κρητικά (κυρίως) πιάτα και μεζεδάκια σε πολύ καλές τιμές.

13. Το Πηρούνι (Ιφικράτους 3) είναι ένα από τα πιο απλά, μικρά, νόστιμα και «τίμια»… souvlaki bars της Αθήνας!

14. Η Μπεμπέκα (Διονύσου 16) είναι η πιο πρόσφατη άφιξη στη γεύση του Χαλανδρίου. Έχει μια υπέροχη, ολάνθιστη αυλή που παραπέμπει σε παλιά γειτονιά, ενώ οι παραγγελίες «ζητούν» συνέχεια κόκκορα κρασάτο με χοντρό μακαρόνι, κουνέλι στιφάδο ή μαρουλοντολμάδες αυγολέμονο.

15. Το D’ Alore (Χαϊμαντά 22 & Πλάτωνος) αποτελεί μια γνήσια ιταλική γωνιά, ιδανική για shopping breaks, business meetings ή και χαλαρές στιγμές με φίλους. Δοκιμάζουμε ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη, χειροποίητα γλυκά, panini’s με προϊόντα που επιλέγουμε μόνοι μας από το μικρό delicatessen του χώρου, και πολύ καλά cocktails, σε επιμέλεια Γιάννη Αλεξόπουλου.

ΓΙΑ ΠΟΤΟ:
1. Spiti Cocktail Bar
Όταν κάποιος είναι καλός… είναι καλός. Όταν όμως κάποιος είναι ο καλύτερος, τότε είναι σα να λέμε "δε συγκρίνεται με κανέναν άλλο". Ο λόγος για τον "καλύτερο" (bartender 2011 της Αθήνας) Γιάννη Κοροβέση ο οποίος, αφού εκτόξευσε το Nouvelle Vague στο Κολωνάκι, πρόσφατα άλλαξε επαγγελματικό… σπίτι και τον βρίσκουμε πίσω από το Spiti Cocktail Bar. Ωραίες μουσικές, ωραίες φάτσες, ωραίος χώρος, μα πάνω απ’ όλα τα… "καλύτερα" cocktails είναι μόνο μερικά από τα ατού του νέου αυτού spot στο Χαλάνδρι. Και όχι, δεν υπερβάλω καθόλου. (Ανδ. Παπανδρέου 9, τηλ. 210 6833677).

 

2. Σπόρος bar
Δεν έχει πάνω από 2 χρόνια ζωής κι όμως κατέφερε να επιβεβαιώσει και μάλιστα από τους πρώτους πως το Χαλάνδρι θα ήταν (και είναι) το next best thing. Μικρούλη (εξ ου και το όνομα), χρωματιστό, με όμορφη αυλή και cozy ατμόσφαιρα, σερβίρει καθημερινά καλά cocktails και άφθονη καλοπέραση. (Κουτσουλιέρη 4, τηλ. 210 6844543).

3. The Speakeasy
Κάπου πρόπερσι την Άνοιξη ήταν που το concept της ποταπαγόρευσης προσπάθησε να επανέλθει, φέρνοντας και στην Αθήνα σκηνές της Αμερικής (του τότε) όταν το ποτό απαγορευόταν και αν ήθελες να πιεις έπρεπε να το κάνεις στα κρυφά. Το Speakeasy κινήθηκε λοιπόν σε αυτή τη λογική, και έκτοτε αποτελεί ένα στέκι για καλά cocktails που αν είχε και περισσότερες καρέκλες… θα ήταν απ΄τα αγαπημένα μας. (Πάροδος Αγ. Παρασκευής 31, τηλ. 210 6890645).

4. Think Positive
Βραβεύτηκε ως το καλύτερο cocktail bar του 2010 και καθόλου άδικα, μιας και η έκρηξη θετικής ενέργειας που υπονοεί το όνομά του γίνεται εδώ… μπλέντερ και οστά και μάλιστα εξαιρετικών bartenders. Μας αρέσει πολύ! (Α. Γκίνη 12, τηλ. 6977462916)

 

5. Petite Fleur
"Chocolat, Tea, café, gateaux, jazz". Αυτή είναι η «επίσημη» περιγραφή του κουκλίστικου spot στο Χαλάνδρι (υπάρχει και ομώνυμο "αδλεφάκι" στην Ομήρου στο Κολωνάκι), αυτή όμως είναι και η φιλοσοφία του. Κατά τα άλλα, εδώ θα βρείτε και εξαιρετικές σοκολάτες οι οποίες σίγουρα θα σας επιβεβαιώσουν το ότι βρίσκεστε σε ένα από τα πιο «φθινοπωρινά» στέκια της πόλης. (Πλ. Αγ. Νικολάου, τηλ. 210 6814825).

6. 30 something
Είναι ολοκαίνουριο και έχει φέρνει άρωμα Σαν Φραντσίσκο στην Αθήνα. Το “30 something”, το νέο pizza & cocktail bar του Γιάννη Γεωργιάδη και του Χρήστου Μοδέ, ήρθε πριν λίγες εβδομάδες, φέρνοντας ένα πράγματι πρωτότυπο concept στην πρωτεύουσα. Εδώ θα έρθεις για σαλάτες και λεπτή ιταλική πίτσα διαμέτρου… 30 something σε διάφορες εκδοχές αλλά και cocktails εμπνευσμένα από την Ιταλία και υπογεγραμμένα από τον μετρ του είδους Γιάννη Σαμαρά του “42”. (Πλ. Ηρώων 8, τηλ. 210 6899227)

 

Επίσης ξεχωρίζουν:
1. H Κόκκινη Σβούρα (Αγ. Γειωργίου 17), που είναι λες και βγήκε από γειτονιά παλιάς Αθήνας. Στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό, έχει μια υπέροχη αυλή και σερβίρει cocktails με φρέσκα φρούτα, tapas που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και χειροποίητα γλυκά.

2. Το Mona’s (πεζόδρομος Ηρακλείου), γιατί αποτελεί το μοναδικό mainstream spot που εδώ και δέκα χρόνια δε σταματά να ξαφνιάζει ευχάριστα το κοινό του με συνεχή updates. Cocktails από τον κορυφαίο Γιάννη Σαμαρά, parties από το Νίκο Μορφέση, TAF καφές άριστης ποιότητας όλη μέρα  και φυσικά η προνομιακότατη θέση του στον κεντρικό πεζόδρομο του Χαλανδρίου είναι τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει.