Νέα σεζόν με νέες, νόστιμες αφίξεις

Από την Ελένη Νικολούλια

Ανέκαθεν ο Σεπτέμβρης αποτελούσε την αφετηρία για νέες προτάσεις.

Άλλοτε καλές, άλλοτε αδιάφορες, άλλοτε ακόμα και κακές... αυτό όμως καμία σημασία δεν έχει -τουλάχιστον προς το παρόν- μιας και ο χρόνος θα κάνει τη δουλειά του και θα αποδείξει ποιες επιχειρήσεις πράγματι αξίζουν και ποιες όχι.

Τα εστιατόρια της πόλης γίνονται ήδη ακόμη περισσότερα και μάλιστα τα πρώτα δείγματα ήδη αποδεικνύουν πως οι δουλειές που γίνονται είναι σοβαρά μελετημένες, με concept που έχουν κάτι να πουν, με τιμές που μοιάζουν να έχουν διαβάσει τις ειδήσεις αλλά κυρίως με ποιότητα που συνεχίζει να κρατά τον πήχη ψηλά.

Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του Αυγούστου με την άφιξη του Food Mafia του Ηλία Σκουλά στη Γλυφάδα. Ένας all day χώρος με απλή αυλή, συστήνεται έκτοτε ως “αντι-εστιατόριο”, σερβίρει ορισμένες από τις καλύτερες προτάσεις για κρεατοφάγους (Bistecca Fiorentina για τους πολύ πεινασμένους, Burgers με 5 διαφορετικά είδη κιμά για urban ουρανίσκους, εξαιρετικό Korean Style μοσχαρίσιο ταρτάρ για τους πιο εκλεπτυσμένους κ.ο.κ), ωστόσο δεν απουσιάζουν και οι επιλογές και για τους λάτρεις της θάλασσας. Δοκιμάζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον πιάτο με σπαγγέτι και σαρδέλες, baby πατάτες στη χόβολη με καπνιστό χέλι με χαβιάρι και φρέσκο πράσο αλλά και πρωτότυπα και ελαφριά βιετναμέζικα ρολά με γαρίδα, και όλα αυτά πριν ολοκληρώσουμε το γεύμα ή το δείπνο μας με ένα κλασικό, πάντα αγαπημένο, και σχεδόν καλτ παγωτό Chicago.

Μέσα στο καλοκαίρι, και μάλιστα στις αρχές του είδαμε όμως και μια ακόμη άφιξη που συζητήθηκε αρκετά και δεν ήταν άλλη από εκείνη του Paragon στο Κολωνάκι. Συστήνεται ως Italian Japanese Restaurant, αποτελεί μακράν τον πιο όμορφο χώρο στην ευρύτερη περιοχή στον οποίο μπορεί κανείς να πειραματιστεί γευστικά άλλοτε με ένα ενδιαφέρον καρπάτσιο γαρίδας, άλλοτε με νόστιμο ταρτάρ από λαβράκι, ή άλλοτε με ζουμερές προτάσεις σε pasta ή ακόμη και το ήδη best selling ριζότο με passion fruit και γαρίδες. Το νέο αυτό επαγγελματικό εγχείρημα υπογράφει ο όλο και πιο ανερχόμενος στον χώρο της εστίασης Δημήτρης Παππάς (Hama, Rakkan) και βρίσκεται στον πρώην χώρο του Frame Garden στην Πλατεία Δεξαμενής.

Ο ίδιος ωστόσο, μαζί με τον Ντένη Παπαγεωργίου σχεδόν ταυτόχρονα μας σύστησε και στο Rakkan μια ακόμη πολυσυζητημένη άφιξη που και πάλι αγαπά την Ιαπωνία και μάλιστα αποκλειστικά αυτήν, με σεφ τον oe Kurauchi, το όνομα του οποίου έχουμε συναντήσει στις κουζίνες των εκλεκτών Morimoto της Νέας Υόρκης, El Bulli και Fat Duck. Εδώ παραγγέλνουμε emperor rolls με king crab και χέλι, black cod με sweet miso που εκτοξεύει το επίπεδο, σαφώς εξαιρετικές προτάσεις σε sushi, το τόσο ενδιαφέρον Bento Box που καθημερινά προσφέρει combo νοστιμιές στους λάτρεις της Ιαπωνικής κουζίνας, αλλά και τα πρωτότυπα watermelon noodles που είναι όσο δροσερά και ζουμερά υπονοεί και το όνομά τους.Το Rakkan το συναντάμε στην Κηφισιά, στον πρώην χώρο του Piazza Mela, ενώ σύντομα οι φήμες μιλούν και για ένα ακόμη επαγγελματικό εγχείρημα και πάλι υπογεγραμμένο από τους προαναφερθέντες, και πάλι στο Κολωνάκι.

Και μιας και ξαναφτάσαμε ως το Κολωνάκι, αξιοσημείωτη άφιξη είναι και αυτή του Food and Wine by Olivier Campanha που από αρχές Σεπτέμβρη συναντάμε στην Ξενοκράτους. Στο μενού του ταλαντούχου σεφ Olivier Campanha, συναντάμε από Ορτύκια σοτέ με δεντρολίβανο και μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα, ως φιλέτο από μπαρμπούνι με βελουτέ από κάρδαμο, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν όπως αποκαλύπτει το όνομά του και τα κρασιά.

Όσο για την πιο νότια πλευρά της πόλης, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης ετοιμαζόμαστε σύντομα να δούμε ένα νέο γευστικό project από την Ιωάννα Τσολομίτη (Μεσπιλέα) το οποίο θα ονομάζεται Ioanna's και θα αποτελεί κάτι μεταξύ φούρνου και μαγειρείου και θα προσφέρει καθημερινά και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας από νόστιμα αρτοποιήματα και φρέσκα γλυκά ως το ξακουστό, καθημερινό της φαγητό που θα μπορεί να απολαμβάνει κανείς είτε στον χώρο της είτε και στο σπίτι.

Στα ενδιαφέροντα νέα, σημειώνεται φυσικά και η άφιξη του Ergon που για πρώτη φορά θα εμφανιστεί στην Αθήνα και μάλιστα στην Ερυθραία. Προτάσεις από μικροπαραγωγούς από κάθε γωνιά της χώρας, προσφέρονται με συνέπεια στα ράφια του, τη στιγμή που οι σεφ (με επιμέλεια του μενού και του concept από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο) μαγειρεύουν και προτείνουν νόστιμες συνταγές που αγαπούν την Ελλάδα και την αυθεντικότητα των γεύσεών της.

Τα νέα είπαμε, είναι νόστιμα, ενδιαφέροντα και κυρίως με ποιότητα.

Σα να ξεκίνησε όμορφα η σεζόν...