Η “Χωριάτικη” πρωταγωνίστρια του Slow Food

Ελένη Νικολούλια

Η ολοένα και πιο αυξανόμενη τάση της διάσωσης και ανάδειξης της γαστρονομικής παράδοσης του κάθε τόπου, έχει εδώ και χρόνια μπει κάτω από την ομπρέλα του κινήματος “Slow Food”.

Mέλη αλλά και υποστηρικτές του, δεν είναι μόνον οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αλλά κυρίως όσοι αγαπούν το καλό φαγητό και τις αυθεντικές γεύσεις, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως το ελληνικό Slow Food ανήκει σ’ ένα παγκόσμιο δίκτυο, που αριθμεί 800 τοπικές οργανώσεις, με 80.000 μέλη σε 50 χώρες, αριθμοί οι οποίοι αυξάνονται όλο και περισσότερο.

Βάση όλων – ιντερνετική τουλάχιστον- αποτελεί το Slowfood.com, το οποίο καθημερινά παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια πιάτα, προτάσεις και ιδέες που στηρίζουν τη γαστρονομική παράδοση του κάθε τόπου και που ορισμένες φορές αρκούν για να μας αποδείξουν πως τουλάχιστον η ελληνική καθημερινή γευστική “ρουτίνα” αποτελεί τελικά κάτι πολύ βαθύτερο που παγκοσμίως αναγνωρίζεται ή και υιοθετείται.

Πρόσφατο παράδειγμα η ανάρτηση της Τρίτης 16 Ιουλίου με κεντρικό θέμα “Horiatiki” ή “of the village” όπως εύστοχα ερμηνεύεται.

Ένα εκτενές άρθρο-παρουσίαση της παραδοσιακής ελληνικής σαλάτας ξεκινά, μια συνταγή της ολοκληρώνει το θέμα, και τελικά... μ' αυτά και μ' αυτά η δική μας “Χωριάτικη” φτάνει να κάνει πλέον το γύρο του κόσμου.

Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.