Διατροφή, γυμναστική, ύπνος… και διαλογισμός

Τα 4 βασικά  στοιχεία της φυσικής σου ενέργειας και πως να τα διαχειριστείς.

Το σύνθημα σας καθημερινά θα πρέπει να είναι  «Διαχειρίσου σωστά την ενεργειά σου και όχι απλά το χρόνο σου» μόνο έτσι θα προστατεύσετε τον εαυτό σας απο άχρηστες γιαυτόν «σπατάλες» και θα καταφέρετε να αποκτήσετε ευεξία.

Απο αύριο το πρωί αλλάξτε την ρουτίνα σας και κάντε άνω κάτω την καθημερινότητά σας εκτός και αν μέχρι τώρα τα κάνετε όλα σωστά.  Βασική αρχή για να ζείτε καλά είναι να ορίσετε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις ώρες που αφιερώνετε στον εαυτό σας και τις ώρες που εργάζεστε.

Οπως λέει ο Tony Schwartz, συγγραφέας του πετυχημένου βιβλίου “Be excellent at Anything” πρόεδρος και ιδρυτής της Energy Project, «Πρέπει η ζωή μας να αποτελεί πηγή ικανοποίησης . Ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης για να είναι αποδοτικός πρέπει να μας αφήνει χρόνο για τον εαυτό μας και  καθαρό μυαλό».

Οι 4 διαφορετικοί τομείς απο τους οποίους εξαρτάται η  ενεργειά μας είναι γνωστοί σε όλους μας, παρόλα αυτά πόσοι απο εμάς τους διαχειριζόμαστε σωστά;

-Διατροφή

-Γυμναστική

-Υπνος

- Διαλογισμός

Μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαία η συγκεκριμένη σειρά. Πάνω απ' όλα η φυσική μας ενέργεια εξαρτάται απο την διατροφή μας.

Φυσική ενέργεια-Διατροφή

Αν δεν είστε λοιπόν σε καλή φυσική κατάσταση δεν θα μπορέσετε να έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε για να αποκτήσετε ευεξία. Όλα λοιπόν ξεκινούν απο το τι τρώμε και κάθε πότε. Το λάθος βέβαια που κάνουμε οι περισσότεροι είναι οτι θεωρούμε δεδομένο ότι έχουμε καλή φυσική κατάσταση γεγονός που δεν ισχύει.  Ενας βασικός παράγοντας που διασφαλίζει την καλή φυσική μας κατάσταση ειναι η θρέψη. Η θρέψη είναι το καύσιμο μας και δυστυχώς οι περισσότεροι απο εμάς παραμελούμε καθημερινά την διατροφή μας. Είναι γεγονός οτι βασίζουμε την διατροφή μας στα 3 μεγάλα γεύματα της ημέρας και τις περισσότερες φορές δεν  τρώμε  τίποτα άλλο ενδιάμεσα. Είναι προτιμότερο να συμπεριλάβουμε στο διαιτολόγιο μας μικρά αλλά πολλά γεύματα παρά 3 και μεγάλα. Βέβαια έχει μεγάλη σημασία και το τι τρώμε. Η ποιότητα του φαγητού είναι εξίσου σημαντική και χρειάζεται προσοχή.

Για να βελτιωθεί λοιπόν η διατροφή μας θα πρέπει να ακολουθούμε ορισμένες πρακτικές συμβουλές.

-Αναδιοργανώστε τον τρόπο που αποθηκεύετε τις τροφές στα ντουλάπια σας. Ερευνες έχουν δείξει οτι προτιμάμε 3 φορές περισσότερο τα φαγητά που είναι έξω-έξω στο ντουλάπι. Μια λύση λοιπόν ειναι να τοποθετήσετε τα υγιεινά σας σνακ στις μπροστινές θέσεις.

-Προτιμήστε να φάτε τους υδατάνθρακες το πρωί και τις πρωτείνες το βράδυ. Τον συγκεκριμένο κανόνα τον εφαρμόζουν και οι αθλητές και είναι σίγουρο οτι θα σας δώσει πίσω την χαμένη σας ενέργεια. 

-Μην κανετε τιποτα αλλο όταν τρώτε. Είναι σίγουρα  πιο απολαυστικό  για σας να βλεπετε τηλεοραση, να δουλευετε, να διαβαζετε και να κανετε γενικα οτιδηποτε σας ευχαριστεί  ενω τρωτε, ωστόσο  το σωστο ειναι να τρώτε με απόλυτη αφοσίωση στο πιάτο σας. Είναι σχεδόν  σίγουρο οτι μόνο οταν εστιάζουμε στο φαγητό μας μπορούμε να το χωνέψουμε καλύτερα και ειμαστε πιο αποδοτικοί στις δραστηριότητες μας.  

Υγεία-Γυμναστική

Το δεύτερο στοιχείο για να έχουμε καλή ενέργεια είναι να διαθέτουμε καλή υγεία και για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αποκτήσουμε την συνήθεια του γυμναστήριου.  Και μην πείτε οτι δεν προλαβαίνετε γιατί  είναι η πιο δημοφιλής δικαιολογία. Ξεκινήστε σιγά-σιγά τη συνήθεια του γυμναστηρίου για να μην σας κακοφανεί. Ακόμα και αν οι γύρω σας νιώθετε οτι δεν υποστηρίζουν την επιλογή σας σίγουρα μπορείτε να βρείτε τον τρόπο να τους αποδείξετε πόσο ανάγκη το έχετε. Εξηγηστε λοιπόν στην οικογένειά σας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε και θα έχετε την στήριξη τους. Επίσης μην χρησιμοποιείτε στον εαυτό σας τη δικαιολογία “Δεν είμαι καλός στη γυμναστική” γιατί είναι κάτι που ισχύει για όλους τους ανθρώπους. κανεισ δεν ξέρει πριν ξεκινήσει κάτι αλλά όλοι με το χρόνο και με καθημερινή προσπάθεια  βελτιώνονται.    

Ύπνος

Το τρίτο στοιχείο που καθορίζει την καλή σας ενέργεια είναι ο ύπνος. Ο βαθύς ύπνος βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων του εγκεφάλου σας. Το πρόβλημα όμως με την έλλειψη ύπνου είναι οτι δεν την αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά μας. Καλό όμως θα ήταν να αρχίσετε να παρακολουθείτε τον ύπνο σας έτσι ώστε να τον βελτιώσετε και ως προς την ποσότητα αλλά και ως προς την ποιότητά του.   

Για να ανανεώνετε μέσα στη μέρα το επίπεδο της ενεργειά σας θα πρέπει να βρίσκετε ευκαιρία για λίγο ύπνο. Αν οι συνθήκες της εργασίας σας βοηθούν σε αυτό καλό θα ήταν το μεσημέρι να κλείνετε τα μάτια σας έστω και για λίγο.

Διαλογισμός

Ενας άλλος αποδοτικός  τροπος για να ανανεώνεται  η ενέργειά σας  μεσα στη μερα ειναι ο διαλογισμός. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει να σκεφτεί να ονειρευτεί και να προβληματιστεί και όλα θα πάνε καλά…