Μη θυμώνεις…για να έχεις ευεξία

Από την Κατερίνα Μαραγκού

Εντάξει δεν είπαμε να μην θυμώνετε ποτέ! Άλλωστε ο θυμός είναι ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα που έχει θέση και χρησιμότητα στη ζωή μας.

Όταν ακούμε το θυμό μας, τότε μπορούμε να αξιολογήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει στη ζωή μας και ποιοι τομείς χρειάζονται βελτίωση. Ο κανόνας πάντως λέει «Παν μέτρον άριστον» και η ψυχολόγος Ιωάννα Κωστοπούλου μας εξηγεί. «Η καταπίεση του θυμού και η παραμέληση των δικών μας αναγκών μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος, πίεση, ημικρανίες και λοιπές ψυχοσωματικές εκδηλώσεις. Ο θυμός σε μικρές και ελεγχόμενες δόσεις δίνει κίνητρο για δράση. Είναι ένας τρόπος να θέτουμε τα όριά μας και να αυτοπροστατευόμαστε. Δείχνουμε στον άλλον ότι μας έχει παραμελήσει, αδικήσει, βλάψει και πως μια κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Είναι ένα μέσο διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας και αποκατάστασης της αδικίας ή ζημιάς που έχουμε υποστεί».

Τι γίνεται όμως όταν ο θυμός είναι πρόβλημα τόσο για το ίδιο το άτομο, όσο και για τους γύρω του, όταν δηλαδή κάποιος ξεπερνάει τα όρια και εκφράζεται με λανθασμένο τρόπο; Η έλλειψη ικανότητας διαχείρισης του θυμού, μας δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα με βασικότερο την επιθετικότητα. Όπως μας λέει η ψυχολόγος Ιωάννα Κωστοπούλου «Σε μεγάλες δόσεις, ο θυμός μπορεί να αποβεί μοιραίος και καταστρεπτικός για τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας. Αρκετά άτομα δεν μπορούν να ελέγξουν το θυμό τους με αποτέλεσμα να κακοποιούν σωματικά και λεκτικά τους γύρω τους. Σε περίπτωση που κάποιος εμφανίζει τέτοια συμπεριφορά χρειάζεται να καταφύγει άμεσα σε ειδικό ψυχοθεραπευτή που θα τον βοηθήσει να διοχετεύει το θυμό του με πιο ήπιο και αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης, θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει τον πραγματικό λόγο που έχει τέτοιες εκρήξεις. Συχνά, άτομα που έχουν μεγαλώσει σε περιβάλλον με έντονο θυμό εμφανίζουν και τα ίδια ανάλογη συμπεριφορά στην ενήλικη ζωή τους».  

Καλό θα ήταν λοιπόν να δίνουμε προτεραιότητα στη ζωή μας στο γέλιο και την αγάπη. Αν καταφέρουμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το θυμό μας θα έχουμε ψυχική ισορροπία και ευεξία.

Η συμβουλή του ειδικού

«Την επόμενη φορά που θα αισθανθείς έντονο θυμό, μέτρα αργά μέχρι το 20. Προσπάθησε να εντοπίσεις τι ακριβώς σε έκανε να θυμώσεις τόσο, ώστε να απαντήσεις με τον κατάλληλο τρόπο. Οι φωνές και τα ουρλιαχτά σπάνια φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι προτιμότερο να θέσεις με ήρεμο αλλά αποφασιστικό τρόπο την ενόχληση και τον εκνευρισμό σου!».   

*Ιωάννα Κωστοπούλου-ψυχολόγος