Διώξτε από πάνω σας τις ενοχές για να νιώσετε ευεξία

Από την Κατερίνα Μαραγκού

"Σ' όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε!", τραγουδούσε η Δήμητρα Γαλάνη πριν από αρκετά χρόνια και τελικά έλεγε μέσα από τους στίχους του τραγουδιού της μια μεγάλη αλήθεια.

Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι από εμάς όταν λέμε “σ ’όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε” δεν το εννοούμε πάντα, απλά το λέμε πάνω στα νεύρα μας.

Η προσπάθεια να είμαστε συνεχώς αρεστοί στους άλλους φέρνει κούραση και εκνευρισμό. Αναγκαζόμαστε να φοράμε ένα προσωπείο και να κρύβουμε τον αληθινό μας εαυτό. Όπως λέει και η ψυχολόγος Ιωάννα Κωστοπούλου “Πρέπει να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του έτσι οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους θα γίνουν πιο αληθινές και ουσιαστικές”.

Ο καθημερινός Γολγοθάς της σύγχρονης γυναίκας για να τα καταφέρει σε όλους τους τομείς αλλά και η αγωνία του άνδρα να τα καταφέρει στους τομείς που του αναλογούν δημιουργεί τελικά ενοχές. Όταν στο τέλος της κάθε ημέρας συνειδητοποιούν και τα δύο φύλα ότι δεν κατάφεραν τελικά να τα κάνουν όλα σωστά, τους πνίγουν οι ενοχές με αποτέλεσμα η ψυχολογία τους να μην είναι καλή. Η ψυχολόγος Ιωάννα Κωστοπούλου μας εξηγεί “Είναι μύθος πως η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά σε όλους τους ρόλους!. Αναπόφευκτα χρειάζεται να θέτει στόχους και να κάνει επιλογές. Πρέπει οι γυναίκες να απενοχοποιηθούν εάν δεν είναι τέλειες στη δουλειά τους, αν δεν είναι τέλειες στις συζυγικές τους υποχρεώσεις κλπ. Μόνο έτσι θα αισθανθούν πιο χαλαρές και θα απολαμβάνουν περισσότερο την καθημερινότητα τους”.

Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες. Δεν χρειάζεται να γεμίζετε ενοχές για όλα όσα δεν κάνετε καλά στην καθημερινότητα σας. Οι ενοχές δεν μας αφήνουν να ζήσουμε ευτυχισμένοι.

Καλό θα ήταν λοιπόν να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, να σταματήσουμε να νιώθουμε ενοχές, να αγαπήσουμε το σώμα μας όπως είναι με τα παραπανίσια του κιλά και να μην νιώθουμε ενοχές ακόμα και όταν τρώμε ένα παχυντικό φαγητό.

Όπως λέει και η ειδικός “ Όταν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και δεν ντρέπεσαι γίνεσαι αυτομάτως ερωτεύσιμος και ελκυστικός άνθρωπος! Όλοι έχουν δικαίωμα στον έρωτα, όχι μόνο τα τοπ μόντελ... Καλό θα ήταν λοιπόν να απενοχοποιήσουμε ακόμα και στο σεξ και να μοιραστούμε τις επιθυμίες μας με τον σύντροφό μας. Η ερωτική ικανοποίηση χαρίζει ενέργεια και ευεξία. Αύριο το πρωί λοιπόν ξεκίνα την ημέρα σου χωρίς ενοχές. Κάνεις ότι μπορείς…