Μάθε τον εαυτό σου για να έχεις ευεξία

Από την Κατερίνα Μαραγκού

Έχετε σκεφτεί ότι για να νιώθετε καλά πρέπει να έχετε απόλυτη αυτογνωσία;

Κι όμως για να έχετε αυτογνωσία στη ζωή σας πρέπει να ξέρετε καλά τον ίδιο σας τον εαυτό. Η διαδικασία της αυτογνωσίας μας φέρνει πιο κοντά σε μας στην πραγματική μας φύση και ουσία. Η συνάντηση με τον εαυτό μας είναι πολύτιμη και αναγκαία ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε. Όσο εγωιστικό και αν ακούγεται ο εαυτός μας είναι τελικά το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή και οφείλουμε να το προσέχουμε και να το φροντίζουμε. Είναι ο μόνιμος και παντοτινός μας σύντροφος. Όσο πιο καλά τον γνωρίζουμε και ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και στις επιθυμίες του τόσο μεγαλύτερη πληρότητα και ευεξία νιώθουμε! Όπως μας λέει και η ψυχολόγος Ιωάννα Κωστοπούλου "Συχνά, στη διαδρομή της αυτογνωσίας ανακαλύπτουμε στοιχεία που δεν μας αρέσουν και τόσο πολύ. Ίσως μας τρομάζουν και μας θυμώνουν. Όμως, μέσα από την αποδοχή και τη συμφιλίωση αυτά αλλάζουν και "μαλακώνουν". Καταλαβαίνουμε το λόγο ύπαρξης τους και τη χρησιμότητά τους. Παύουμε τότε να έχουμε ανάγκη από πανοπλίες και βέλη αυτοπροστασίας. Η επικοινωνία με τους άλλους γίνεται πολύ πιο ουσιαστική και αποτελεσματική".

Η διαδρομή προς την αυτογνωσία προϋποθέτει πάντα και μια αναδρομή στο παρελθόν μας, πρέπει να ανακαλύψουμε πράγματα για εμάς και να επουλώσουμε όπου χρειάζεται παλιά τραύματα και πονεμένες πλευρές του εαυτού μας που είχαμε λησμονήσει. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε πάλι εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, στους άλλους, στην ίδια τη ζωή! Μπορούμε πιο εύκολα να μοιραστούμε σκέψεις, ανάγκες, συναισθήματα. να νιώσουμε  πάλι χαρά και ευεξία! Όπως μας λέει και η ψυχολόγος Ιωάννα Κωστοπούλου "Η  αυτογνωσία οδηγεί εν τέλει σε σοφότερες επιλογές μιας και γνωρίζουμε τι πραγματικά θέλουμε και μας ταιριάζει. Αποφεύγουμε τους άσκοπους συμβιβασμούς και την παραμονή σε αδιέξοδες καταστάσεις".

Ψάξτε λοιπόν τον εαυτό σας και αποκτήστε ευεξία μέσα από την αυτογνωσία. Είναι ο πιο γρήγορος άλλα όχι απαραίτητα  εύκολος δρόμος για να νιώσετε καλύτερα. Το σίγουρο πάντως είναι τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά και για εσάς και για όλους όσοι βρίσκονται γύρω σας.