Έξι βήματα για να γίνετε πρωινός αθλητής

Από την Κατερίνα Μαραγκού

Μπορεί το καθημερινό σας πρόγραμμα να είναι συνήθως μπερδεμένο και να θεωρείτε ότι δεν έχετε καθόλου χρόνο για  γυμναστική, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει μόνο δεν θέλω.

Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο αλλά αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα. Με λίγη καλή προσπάθεια και θέληση, θα καταφέρετε να κάνετε τη γυμναστική σας το πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο και έτσι η δικαιολογία δεν προλαβαίνω δεν θα σας καλύπτει πια. 

Ακολουθήστε βήμα-προς-βήμα το σχέδιο μας και σύντομα θα αναρωτιέστε πως τα καταφέρατε!

Προγραμματίστε την ώρα που θα κοιμηθείτε και την ώρα που θα ξυπνήσετε.

Για να είστε παραγωγικοί  από νωρίς το πρωί  θα πρέπει να έχετε κοιμηθεί καλά και για αρκετές ώρες. Πολυάριθμες μελέτες συσχετίζουν την έλλειψη ύπνου με την αύξηση του σωματικού βάρους, με την αύξηση κινδύνου για διαβήτη και φυσικά με την έλλειψη ενέργειας και την κόπωση. Είναι βασικό λοιπόν να έχετε ένα συγκεκριμένο  πρόγραμμα ύπνου καθημερινά. Μόνο έτσι θα καταφέρνετε να σηκώνεστε νωρίς το πρωί και να γυμνάζεστε. Βρείτε λοιπόν ποια είναι η νέα ιδανική ώρα για ύπνο με δεδομένο ότι το πρωί θα πρέπει να ξυπνήσετε νωρίτερα για να γυμναστείτε. Να θυμάστε όμως ότι είναι απαραίτητο να συμπληρώνετε από επτά έως οκτώ ώρες ύπνου.

Εάν μέχρι χθες κοιμόσασταν αργά το βράδυ μην περιμένετε να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα σε μια νύχτα. Θα πρέπει σταδιακά να ξεκινήσετε την μετάβαση αυτή. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να χαλαρώσει πριν αποκοιμηθείτε.

Προτιμήστε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας 15 λεπτά νωρίτερα ακόμα και αν δεν νυστάζετε και σιγά-σιγά θα αποκοιμηθείτε.

Καθορίστε μια ρεαλιστική στρατηγική για την επιτυχία

Σίγουρα το να πάτε στο γυμναστήριο στις 6 το πρωί δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Και μόνο που  σκέφτεστε ότι θα πρέπει να πάρετε μαζί σας, τα ρούχα που θα φορέσετε στη δουλειά σας,  τα παπούτσια, το πιστολάκι για τα μαλλιά και όλα σας τα καλλυντικά για να μακιγιαριστείτε, είναι αρκετό για να μην θέλετε να πάτε στο γυμναστήριο. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να γυμναστείτε στο σπίτι. Πως θα γίνει αυτό; θα βάλετε στην τηλεόραση ένα DVD και θα εκτελέσετε στο σπίτι σας το πρόγραμμα γυμναστικής που θα παρακολουθείτε. Μια ακόμα εναλλακτική λύση αντι του γυμναστηρίου που ίσως είναι μακριά από το σπίτι σας, είναι να κάνετε τζόκινγκ στο πιο κοντινό σας πάρκο.  Ακόμα καλύτερα εάν βρείτε και παρέα για την πρωινή σας γυμναστική.

Απλά σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να μην αποτυγχάνει το σχέδιό σας όταν υπάρχουν εμπόδια. Σίγουρα εάν ένα πρωί ξυπνήσετε και έξω βρέχει δεν θα μπορέσετε να τρέξετε στο πάρκο. Γιαυτό θα πρέπει πάντα να υπάρχει το plan b, στην προκειμένη περίπτωση είναι η εναλλακτική του  DVD. Σε γενικές γραμμές όμως είναι πολύ σημαντικό  να φτάσετε σε σημείο να  ανυπομονείτε για την πρωινή σας γυμναστική.

Δωροδοκείστε  τον εαυτό σας

Ακόμα και αν έχετε κοιμηθεί οκτώ ώρες, μπορεί να μην σας είναι εύκολο να σηκωθείτε από το κρεβάτι πριν ο ήλιος ανατείλει. Έτσι λοιπόν καλό θα ήταν να δημιουργήσετε ένα κίνητρο στον εαυτό σας, μια μορφή δωροδοκίας.

Αν σας αρέσει να ξεκινάτε την ημέρα σας με έναν ωραίο latte καφέ, κάντε μια συμφωνία με τον εαυτό σας ότι για να τον απολαύσετε θα πρέπει πρώτα να κάνετε την πρωινή σας γυμναστική. Επίσης μπορείτε να βάζετε και στόχους μακροπρόθεσμους. Δηλαδή για να αγοράσετε ένα ακριβό ζευγάρι παπούτσια που έχετε βάλει στο μάτι θα πρέπει να ακολουθήσετε ευλαβικά το πρωινό πρόγραμμα γυμναστικής για τουλάχιστον δύο μήνες.

Δημιουργείστε κίνητρα

Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη της μουσικής. Η μουσική μπορεί να σας παρακινήσει με μεγάλη ευκολία. Ειδικά εάν ακούτε αγαπημένα σας κομμάτια η διάθεσή σας θα ανεβαίνει και θα τα δίνετε όλα στην προπόνηση. Για να μην ενοχλείτε τους υπόλοιπους στο σπίτι φορέστε ακουστικά και  νιώστε την ένταση της μουσικής μόνο εσείς και το σώμα σας.

Μοιραστείτε τα σχέδιά σας στα  Social Media

Δεν προτείνουμε να μοιράζεστε κάθε λεπτομέρεια της προπόνηση σας με τον κόσμο, αλλά  σίγουρα μπορούν να σας δώσουν κουράγιο κάποιοι άνθρωποι ειδικά όταν ακόμα δεν έχει ξημερώσει. Χρειάζεστε εκείνη την ώρα μια καλή κουβέντα ή ένα χιουμοριστικό σχόλιο  που θα σας εμψυχώσει για να να ξεκινήσετε το πρόγραμμα γυμναστικής σας.

Κάντε την ανάλογη προετοιμασία από το βράδυ.

Εφόσον η πρωινή προπόνηση θα γίνει για εσάς ρουτίνα, φροντίστε από το βράδυ να έχετε ετοιμάσει όλα όσα χρειάζεστε για να ντυθείτε και να πάτε στο γυμναστήριο. Είναι πολύ βολικό να είστε οργανωμένοι. Ακόμα και το κοκαλάκι για τα μαλλιά σας θα πρέπει να το έχετε δίπλα σας και να μην ψάχνετε να το βρείτε εκείνη την ώρα. Και επειδή αναφερθήκαμε στα μαλλιά, μην αφήσετε σε καμία περίπτωση την σκέψη ότι θα σας χαλάσουν τα μαλλιά, να σας αποτρέψει από την πρωινή σας προπόνηση γιατί θα είναι μεγάλο λάθος. Με μια πολύ ωραία αλογοουρά  τα μαλλιά σας θα δείχνουν κομψά.