Παιχνίδια ευεξίας στο νερό

Από την Κατερίνα Μαραγκού

Κάθε φορά που μπαίνετε στο νερό νιώθετε σίγουρα ευεξία και ξεκούραση, μια γλυκιά ανακούφιση που προέρχεται από τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού.  Η άσκηση μέσα στο νερό ξεκίνησε ως μέσο εκγύμνασης στο τέλος της δεκαετίας του ΄80.

Η διαπίστωση ότι μέσα στο νερό μπορεί να γυμναστεί κάποιος χωρίς να κινδυνεύει από τραυματισμούς, ή πόνους στους μυς,  ήταν πολύ χρήσιμη για όλους μας.

Οποιαδήποτε άσκηση και αν κάνετε στο νερό θα διαπιστώσετε ότι δεν χρειάζεστε κάποιο μηχάνημα αφού μπορείτε να γυμναστείτε με τις αντιστάσεις του νερού.  Έτσι λοιπόν με τον ίδιο τρόπο που θα γυμναζόσασταν στο γυμναστήριο, γυμνάζεστε στο νερό και δυναμώνετε τον μυικό σας ιστό και την καρδιοαναπνευστική σας αντοχή.  Χωρίς να επιβαρύνονται οι αρθρώσεις ή τα οστά βελτιώνετε την φυσική σας κατάσταση και το σημαντικότερο καίτε και θερμίδες. Όπως μας λέει η καθηγήτρια αθλητικών υπηρεσιών του DK's activities Group στο  OAKA, Δέσποινα Καράμπελα «H aqua aerobic είναι ένα αερόβιο πρόγραμμα που αφήνει τον αθλούμενο αναζωογονημένο και όχι καταπονημένο, ενθουσιασμένο και όχι εξαντλημένο. Η φυσική κατάσταση και η ελαστικότητα των μυών βελτιώνεται, ενώ παράλληλα βοηθάει σημαντικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Δεν απαιτεί γνώσεις κολύμβησης. Είναι κίνηση στο νερό σε κάθετη θέση με μουσική. Δε χρειάζεται βύθιση του κεφαλιού στο νερό. Η επιβάρυνση των μυϊκών ομάδων και των αρθρώσεων είναι μηδαμινή. Η άσκηση μέσα στο νερό μπορεί να γίνει με τη χρήση βοηθητικών οργάνων ή και χωρίς αυτά όπως π.χ. ζώνες, ειδικά γάντια, λάστιχα, αλτήρες κ.λ.π»

Ενώ λοιπόν δροσίζεστε και αποκτάτε ξανά την χαμένη σας ευεξία με  κάθε σας κίνηση,  το σώμα σας δουλεύει και χάρη στην άνωση του νερού γυμνάζεται.  Πετυχαίνετε δηλαδή κάψιμο λίπους, σύσφιξη και απώλεια πόντων. Γίνεστε πιο ευλύγιστοι και αποκτάτε ελαστικότητα. Ίσως όμως το σημαντικότερο από όλα είναι ότι αλλάζει εντελώς η ψυχολογία σας.

Εάν το πήρατε λοιπόν απόφαση και σκέφτεστε να ξεκινήσετε άμεσα aqua aerobic θα πρέπει να εξοπλιστείτε  με τα απαραίτητα. Όπως μας λέει η Μαρία Αλεξανδροπουλου  καθηγήτρια φυσικής αγωγής στο δημοτικό κολυμβητήριο  της Πεύκης που ειδικεύεται  στη  κολύμβηση, την υδρογυμναστικη  και τη γιόγκα. 

«Όταν ξεκινά κάποιος  aqua aerobic εκτός από το αθλητικό μαγιό που πρέπει να φοράει, καλό θα ήταν να έχει ένα σκουφάκι, μπουρνούζι, σαγιονάρες και μια ζώνη για aqua ώστε να μπορεί πιο εύκολα να εκτελέσει και να μάθει τις ασκήσεις. Επίσης υπάρχουν βαράκια ποδιών- χεριών, μπάλες για Πιλατες , γάντια και step για όσους έχουν επιλέξει ανάλογα προγράμματα.

Είναι πολύ σημαντικό ο ασκούμενος να έχει βεβαιώσεις από δερματολόγο και γυναικολόγο που να πιστοποιούν ότι δεν έχει κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα. Ειδικά οι γυναίκες πρέπει να έχουν βεβαίωση και από καρδιολόγο  ότι είναι υγιείς. Σε ότι αφορά την παρακολούθηση των μαθημάτων προτείνουμε 3 μαθήματα την εβδομάδα από 45-55 λεπτά  για να έχει αποτέλεσμα η άσκηση. Κάθε μάθημα είναι διαφορετικό. Ένα απλό μάθημα περιλαμβάνει προθέρμανση, αερόβια άσκηση, ενδυνάμωση και  αποθεραπεία. Υπάρχουν πάρα πολλές ασκήσεις:  για κάψιμο  λίπους, για φυσική κατάσταση, για τοπικό πάχος, ασκήσεις κοιλιακών και ασκήσεις πλάτης και χεριών».

Αν βρείτε τελικά το  χρόνο τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά  και θα βγαίνετε από την πισίνα  άλλος άνθρωπος.

Όπως μας λέει  η καθηγήτρια αθλητικών υπηρεσιών του DK's activities Group στο  OAKA, Δέσποινα Καράμπελα η συγκεκριμένη άσκηση έχει πολλά πλεονεκτήματα. 

«Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι οι οποίοι έχουν καλή φυσική κατάσταση καρπώνονται πολλά από τα πλεονεκτήματα της άσκησης τα οποία είναι:

1.Βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας

2.Μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθειες

3.Έλεγχος του σωματικού βάρους. 

4.Βελτίωση του μυϊκού τόνου. 

5.Επιβράδυνση στις φυσιολογικές λειτουργίες που σχετίζονται με τη γεροντική ηλικία, δηλαδή δείχνουν νεότεροι. 

6.Ελέγχουν καλύτερα το καθημερινό στρες και αυξάνουν την αυτοπεποίθηση και την πνευματική τους διαύγεια. 

7.Αρρωσταίνουν πιο σπάνια εφ' όσον ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. 

8.Έχουν γενικά πιο υγιή τρόπο ζωής».