Ασκήσεις γυμναστικής που μπορούμε να παραλείψουμε

Από την Κατερίνα Μαραγκού

Αφαιρέστε από το πρόγραμμα γυμναστικής σας, ό,τι δεν είναι απολύτως απαραίτητο για τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.

Οι ασκήσεις που κάνετε κάθε φορά που πηγαίνετε στο γυμναστήριο πρέπει να αποδίδουν 100 τοις εκατό για να είσαστε κερδισμένοι.

Ο χρόνος που διαθέτουμε μέσα στην εβδομάδα για να επισκεφθούμε το γυμναστήριο  είναι συνήθως περιορισμένος. Κάτι οι πολλές υποχρεώσεις, κάτι η κούραση μας η γυμναστική περνάει σε δεύτερη μοίρα. Βέβαια αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε καθώς όπως έχουμε πει χωρίς γυμναστική είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε ευεξία...

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι ο χρόνος που διαθέτουμε στο γυμναστήριο είναι πολύτιμος έτσι δεν πρέπει να τον σπαταλάμε σε ασκήσεις που δε μας προσφέρουν αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη το σώμα μας. Και επειδή πολύ συχνά παρασυρόμαστε και κάνουμε ασκήσεις που δεν μας βοηθούν μάθετε ποιες είναι οι 5 υπερτιμημένες ασκήσεις που μπορείτε να κόψετε από τη ρουτίνα του γυμναστηρίου.

Πους απς

Είναι ορισμένες ασκήσεις όπως τα πους απς που έχουν μεγάλη χρησιμότητα για τους αρχάριους καθώς ενδυναμώνουν τους μύες του κορμού και βελτιώνουν τη σταθερότητα του σώματος. 

Αλλά επειδή είναι στατικές ασκήσεις σωματικού βάρους (αφού είσαι σε μια συγκεκριμένη θέση και κάνεις κάμψεις), πολύ γρήγορα χάνουν τη δραστικότητα τους. Από την στιγμή που φτάνεις σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεν έχει πια νόημα να επαναλαμβάνεις την ίδια άσκηση γιατί παύει να αποδίδει.

Αν καταφέρνετε και κάνετε τη συγκεκριμένη άσκηση για 60  δευτερόλεπτα και δεν ενδιαφέρεστε να κάνετε παγκόσμιο ρεκόρ, τότε αναζητήστε άλλες παρόμοιες ασκήσεις με πιο δύσκολες παραλλαγές που θα βοηθήσουν την ενδυνάμωση των μυών σας.

Κοιλιακοί

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάνοντας εκατοντάδες κοιλιακούς την ημέρα θα γίνουν “πέτρα” σε όλο τους το σώμα. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, οι κοιλιακοί στοχεύουν σε μια μικρή ομάδα μυών και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιβαρύνουν την πλάτη και το λαιμό μας.

Σκεφτείτε λοιπόν να προσθέσετε στο πρόγραμμα σας ασκήσεις ισορροπίας με μπάλα οι οποίες απαιτούν περισσότερη δράση των μυών σας και σταθεροποιούν το σώμα σας σε κάθε κίνηση.

Βάρη σε οριζόντια θέση

Πολλοί αρχάριοι επιμένουν στις ασκήσεις με βάρη σε οριζόντια θέση που δυναμώνουν το στήθος νομίζοντας ότι μόνο αυτό χρειάζονται. Όμως η συγκεκριμένη  άσκηση είναι υπερτιμημένη.

Πρέπει το 50% των ασκήσεων  μας να εκτελούνται με αλτήρες και όχι σε οριζόντια θέση, δεδομένου ότι οι αλτήρες προσφέρουν μια πιο φυσική μορφή κίνησης, δυναμώνουν τους μύες και σταθεροποιούν τους ώμους.

Η συγκεκριμένη άσκηση καλό είναι να υπάρχει στο πρόγραμμά σας αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικεντρώνεστε σε αυτή την άσκηση κάθε φορά που πηγαίνετε να γυμναστείτε.

Η υπερβολή σε ασκήσεις με βάρη από οριζόντια θέση μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για αυτό χρειάζεται μέτρο.

Τετρακέφαλοι

Οι τετρακέφαλοι ή αλλιώς η επέκταση του γονάτου από καθιστή θέση είναι μια κίνηση που μπορεί να αντικατασταθεί με μια πολύ πιο αποτελεσματική άσκηση.

Όπως και οι περισσότερες ασκήσεις σε μηχανήματα με βάρη, έτσι και αυτό το μηχάνημα στοχεύει σε μια μόνο ομάδα μυών, σε αυτή την περίπτωση είναι οι τετρακέφαλοι. Σπαταλώντας τον πολύτιμο χρόνο σας στη συγκεκριμένη άσκηση χάνετε την ευκαιρία να εργαστείτε σε ολόκληρο το σώμα σας.  

Αντικαταστήστε λοιπόν τους τετρακέφαλους με βαθιά καθίσματα που είναι μια άσκηση επίπονη αλλά πολύ αποτελεσματική.

Hanging Knee Raise

Αυτή η άσκηση σε αντίθεση με τις προηγούμενες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταφέρνουν να την κάνουν σωστά με αποτέλεσμα και να μην αποδίδει και να κινδυνεύουν με τραυματισμό. Θα μπορούσατε εναλλακτικά να δοκιμάσετε την παρακάτω άσκηση που είναι πολύ πιο εύκολη και εξίσου αποτελεσματική. Ξαπλώστε ανάσκελα στο πάτωμα ή σε στρωματάκι.

Κρατήστε τα χέρια σας σταθερά δίπλα στο σώμα σας και φέρτε τα γόνατα σας στο στήθος. Επιστρέψτε στην αρχική σας θέση για να ολοκληρώσετε την άσκηση και κάντε δύο σετ των 25 επαναλήψεων.