Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ τη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα

Επαίνους για τις μεταρρυθμίσεις, στήριξη στο κυβερνητικό έργο και έμφαση στην ανάπτυξη, αποκρούωντας τη μονόπλευρη λιτότητα είναι τα κυριότερα στοιχεία που διέκριναν τα Διεθνή Μέσα ενημέρωσης ως αποτέλεσμα της συνάντησης του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον το βράδυ της Πέμπτης.

"Ο Ομπάμα καλεί την Ελλάδα να ισορροπήσει την λιτότητα με την ανάπτυξη, ενόσω η χώρα βγαίνει από την ύφεση", είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της Washington Post.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις "τολμηρές και δομικές μεταρρυθμίσεις που ακολουθεί η κυβέρνησή του για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, μετά τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο", σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

"Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα επαίνεσε τον Αντώνη Σαμαρά για την τολμηρή και δύσκολη δράση του και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, ώστε να μπορούν να «δουν το φως στο τέλος του τούνελ", αναφέρουν οι Financial Times.

Οι Financial Times αποτυπώνουν και τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε βέβαιος "ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με μια ισχυρότερη οικονομία, προς όφελος όλης της Ευρώπης".

"Έχουμε περάσει δια πυρός και σιδήρου. Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες, αλλά δεν πρόκειται να είναι επί ματαίω", είπε ο Έλληνας πρώθυπουργός και η εφημερίδα αναδημοσίευσε.

Ο Ομπάμα εκφράζει τη στήριξή του για τον οικονομικό σχεδιασμό της Ελλάδας, είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της Wall Street Journal για τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στον Λευκό Οίκο.

Ειδικότερα, η γερμανική έκδοση της εφημερίδας αναφέρει στην ηλεκτρονική της σελίδα "Ο Ομπάμα ζητά αλλαγή πορείας για την Ελλάδα" και επισημαίνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ "στήριξε δημοσίως την επιβαρυμένη με χρέη Ελλάδα", μεταφέροντας τις δηλώσεις των δύο ηγετών από τον Λευκό Οίκο.

"Πολλοί Έλληνες ελπίζουν ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει πίεση προς τη Γερμανία προκειμένου να συμφωνήσει για ένα νέο "κούρεμα" για την Ελλάδα, αλλά τέτοιες απαιτήσεις δεν θα είχαν καμία επίδραση πριν από τις εκλογές το φθινόπωρο", σημειώνεται χαρακτηριστικά από την εφημερίδα.

Σχόλια είχαν και οι γερμανικές εφημερίδες, αναφέροντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το Βερολίνο δε θα άκουγε ευχάριστα τις παραινέσεις Ομπάμα.

 "Ο Ομπάμα ζητά περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα", είναι ο τίτλος των σχετικών άρθρων στις εφημερίδες Die Welt και Handelsblatt.

Στην πρώτη υπογραμμίζεται η "στήριξη" που έλαβε η Ελλάδα από τον Μπαράκ Ομπάμα και για επιθυμία του Αμερικανού προέδρου "να μην ξεχαστεί η ανάπτυξη μέσα σε όλη τη λιτότητα".

Αναφέρει δε ότι αυτό η κυβέρνηση στο Βερολίνο "μάλλον δεν το ακούει ευχάριστα".

Παραθέτονται κατόπιν οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κατά τη χθεσινή συνάντηση στον Λευκό Οίκο, υπέρ της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους.

Η Handelsblatt σημειώνει ότι ο κ. Ομπάμα "εξήρε την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων".

"Ο Ομπάμα προτρέπει τον Σαμαρά να αναπτύξει την Οικονομία", είναι ο τίτλος των New York Times για το θέμα. "Ο Αμερικανός Πρόεδρος προτρέπει τον Ελληνα πρωθυπουργό να βρει τρόπους έτσι ώστε να χτίσει μια υγιή - δυνατή οικονομία, ακόμη και συνεχίσει τις περικοπές στις δαπάνες, σε μια προσπάθεια ανάκαμψης", συνεχίζει ο συντάκτης.

Το Associated Press γράφει: "Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε χθες την Ελλάδα να εξισορροπήσει την λιτότητα με ανάπτυξη καθώς αναζητά την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι χρειάζεται οι Ελληνες να δουν ένα φως στο τέλος του τούνελ".

Αντίστοιχα, το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει: "Ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι θα στηρίξει τα βήματα της Ελλάδας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της την ώρα που ετοιμάζεται για συνομιλίες με τους πιστωτές της για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους".

Τέλος, στη Huffington Post τονίζεται η παραίνεση Ομπάμα, παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις, να εφαρμοστούν και μέτρα ανάπτυξης.