Στο Λευκό Οίκο ο Σαμαράς

Στο Λευκό Οίκο έφτασε στις 21:50, πέντε λεπτά πριν την επίσημη (βάσει του επίσημου προγράμματος) έναρξη της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η συνάντηση αναμένεται να διαρκέσει περίπου 55 λεπτά.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, για μία περίπου ώρα.

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης, η εκπρόσωπος του Τζον Κέρι, Τζεν Ψάκι, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον ελληνικό λαό και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση των δύσκολων προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζει, ενώ ανέφερε πως οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ η Τζεν Ψάκι τη χαρακτήρισε "παραγωγική" και υποστήριξε ότι "επαναβεβαίωσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις".

Υπενθυμίζεται ότι το ραντεβού με τον κ. Κέρι προστέθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού από την αμερικανική πλευρά λίγο πριν την αναχώρηση του κ. Σαμαρά από την Αθήνα και εξελήφθη ως μία χειρονομία με διπλό στόχο: Οι Αμερικανοί επιδιώκουν να ενισχυθεί η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, καθώς και να δοθεί περισσότερος χρόνος στον πρόεδρο Ομπάμα και στον Αντώνη Σαμαρά για να ασχοληθούν με την οικονομία και τα θέματα ενέργειας, που αναμένεται να κυριαρχήσουν στη μεταξύ τους συζήτηση.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Λευκού Οίκου, εκτός από τα θέματα αυτά οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για τη συνεργασία τους σε “μία ευρεία σειρά κοινών ενδιαφερόντων και προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η άμυνα, η Διατλαντική Συνεργασία Εμπορίου και Επενδύσεων, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, οι προοπτικές για ένα συμβιβασμό στο Κυπριακό και οι εξελίξεις στην περιοχή, στη βόρεια Αφρική και τη Συρία”.

Ακόμα, η συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα “θα υπογραμμίσει την ισχύ των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα και θα αναδείξει τη συνεχιζόμενη υποστήριξή μας για τις προσπάθειες της Ελλάδας να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και να πετύχει την επιστροφή στην ευημερία”.