Handelsblatt: Πηγή σταθερότητας ο Σαμαράς, φοβούνται τον Τσίπρα οι ΗΠΑ

Νησίδα σταθερότητας είναι η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Το δημοσίευμα εκθειάζει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο τονίζει: "Κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός δεν προσωποποιεί σήμερα, όπως ο Αντ. Σαμαράς, τη σταθερότητα που απορρέει από τις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας". Τον συγκρίνει μάλιστα με τον προκάτοχό του, Γιώργο Παπανδρέου, σχολιάζοντας ότι “ο Σαμαράς εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων συνεπέστερα από τον προκάτοχό του Παπανδρέου”, και υποστηρίζει ότι γι' αυτό και η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο. “Αν τότε υπήρχε ανησυχία για Grexit, αποχώρηση της χώρας από την Ευρωζώνη, τώρα στις αγορές κυκλοφορεί ο όρος "Grecovery", που σημαίνει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη”, σημειώνεται.

Ο συντάκτης του άρθρου και ανταποκριτής της εφημερίδας, Γκερντ Χέλερ, αναφέρει ακόμα ότι με την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός ελπίζει “να θέσει σε ευρύτερη βάση την επανεκκίνηση και να προβάλει τη μάλλον υποτιμημένη στην Ευρώπη γεωστρατηγική σημασία της χώρας του” και εξηγεί ότι “σε σύγκριση με την Τουρκία, η οποία εδώ και εβδομάδες κλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν και παλεύει με μια επικίνδυνη εσωπολιτική πόλωση, η Ελλάδα, παρά την κρίση χρέους και την ύφεση, φαντάζει σχεδόν σαν νησίδα σταθερότητας στη ΝΑ Ευρώπη”.

Για τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, επισημαίνει: "Ο πρωθυπουργός μπορεί να είναι σίγουρος για τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου. Εδώ και καιρό η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Ευρώπη να είναι πιο ελαστική με την Ελλάδα ως προς το πρόγραμμα προσαρμογής, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα".

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η επικρατούσα αμερικανική άποψη λέει ότι αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά, οι εκλογές ενδέχεται να φέρουν στην εξουσία τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της ευρωζώνης, αλλά και την συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ".