Washington Post: Ψήφο εμπιστοσύνης από Ομπάμα ζητά ο Σαμαράς

“Στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ενός Έλληνα πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το διεθνή δανεισμό της χώρας το 2010, ο Αντώνης Σαμαράς έφτασε στην Ουάσινγκτον για να προωθήσει την πληττόμενη από την κρίση χώρα του ως μια πηγή σταθερότητας σε μια περιφέρεια που αντιμετωπίζει προβλήματα” αναφέρει σε άρθρο της αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες η εφημερίδα Washington Post, τα γραφεία της οποίας επισκέφθηκε ο κ. Σαμαράς την Τετάρτη.

“Πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα την Πέμπτη, ο Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει έναν γεωπολιτικό ρόλο "ως ένα προπύργιο σταθερότητας" στην Ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει ακόμα το δημοσίευμα.

"Αν είχα έλθει εδώ πριν από ένα χρόνο, θα βλέπατε την Ελλάδα ως μια ασταθή χώρα σε μια περιφέρεια σταθερότητας. Τώρα φαινόμαστε μια χαρά σε σύγκριση με την περιφέρεια", σχολίασε με μια δόση χιούμορ σε μέλη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως επισημαίνει η Washington Post, “ο Σαμαράς επιδιώκει να λάβει μια ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και υποστήριξη στην προσπάθειά του να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η χώρα έχει εισέλθει στον τέταρτο χρόνο ενός προγράμματος σκληρής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε αντάλλαγμα για τα δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την πτώχευση και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιτύχει ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα φέτος, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο από μέρους των πιστωτών της για να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους της”.

Η Washington Post παρουσιάζει ως “παγκόσμιο ρεκόρ μετά τη Μεγάλη Ύφεση” τα έξι χρόνια ύφεσης που συμπληρώνει φέτος η Ελλάδα, σημειώνοντας: “Η Ελλάδα έχει χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ της, ενώ το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί κατά 40% και πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης. "Αντιμετωπίζουμε μια λεπτή κατάσταση. Χρειάζεται να δούμε απτές αποδείξεις ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ” δήλωσε ο πρωθυπουργός”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο πολιτικό πρόβλημα της ανόδου εξτρεμιστικών κομμάτων στην Αριστερά και τη Δεξιά, ως αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας. "Μπορεί οποιαδήποτε σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα ή χώρα μέλος του NATO να υφίσταται ένα τόσο υψηλό ποσοστό ανεργίας χωρίς να καταγράφονται αναταράξεις;" διερωτήθηκε.

Στο άρθρο γίνεται τέλος αναφορά στο “κυνήγι των επενδύσεων” στο οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση. “Ήδη, [ο Σαμαράς] καλωσορίζει Αμερικανούς επενδυτές στο γραφείο του και υπόσχεται "κόκκινα χαλιά αντί των συνηθισμένων ελληνικών γραφειοκρατικών προσκομμάτων" όπως το έθεσε” παρατηρεί η Post, και συνεχίζει: “Μετά την επίσκεψή του στα γραφεία της εφημερίδας ο Σαμαράς πέταξε στην Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με ορισμένους εξ αυτών – μεταξύ άλλων, τον Ελληνοαμερικανό επικεφαλής της Dow Chemical, Άντριου Λιβέρις, και τον Τζον Πόλσον, επικεφαλής ενός επενδυτικού ταμείου”.