Τα ενεργειακά θέματα στο προσκήνιο της συνάντησης Σαμαρά-Ομπάμα

Η κουβέντα Αντώνη Σαμαρά και Μπαράκ Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο περιελάμβανε και τα ενεργειακά θέματα.

Στη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε αναφορά στη συνέργεια με την Κύπρο και το Ισραήλ και μάλιστα φέρονται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μπήκαν και σε νούμερα, σχετικά με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα φυσικού αερίου στο ελληνικό υπέδαφος.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η εκτίμηση ότι η Ελλάδα μόνη της μπορεί να αντλήσει 4,7 τρισ. κυβικά μέτρα, όταν το αντίστοιχο νούμερο για την Κύπρο και το Ισραήλ μαζί είναι 4,5 τρισ. κυβικά μέτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλεφώνησε από την Ουάσινγκτον στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη για να τον ενημερώσει για τα ενεργειακά και όχι μόνο.

Για το κυπριακό, μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Ο κ. Κέρι αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Αναστασιάδη και ο Έλληνας πρωθυπουργός την πρόβαλλε ως παράθυρο ευκαιρίας.

Κουβέντα έγινε και για το ευρωατλαντικό σύμφωνο εμπορίου κυβερνήσεων, για το θέμα της ΑΟΖ με την επισήμανση ότι αυτά τα ζητήματα σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και για τον αγωγό TAP.