ΝΑΤΟ: Πρώτα επίλυση της ονομασίας, μετά ένταξη των Σκοπίων

Τη θέση του ΝΑΤΟ ότι τα Σκόπια θα ενταχθούν στη Συμμαχία αφού πρώτα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας επανέλαβε ο βοηθός του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Ντίρκ Μπρένγκελμαν, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Πόποσκι.

Ο Μπρένγκελμαν σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται και για άλλα μείζονα ζητήματα στα Σκόπια, όπως η λειτουργία κράτους δικαίου, η απρόσκοπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τα θέματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου και η πλήρης εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Οχρίδας για τη διευθέτηση των διεθνοτικών σχέσεων στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο Πόποσκι ανέφερε ότι η χώρα του “πληρώνει υπερβολικά μεγάλο τίμημα εξαιτίας ορισμένου βαθμού έλλειψης ενδιαφέροντος της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, σε συνθήκες στις οποίες η 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' παρεμποδίζεται στη νατοϊκή ενταξιακή πορεία της και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ”.

Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο κ. Πόποσκι ανέφερε ότι “δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στην πρόσφατη επιστολή του Νίκολα Γκρούεφσκι”, προσθέτοντας ότι η χώρα του ευελπιστεί σε “θετική αντίδραση”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι απέστειλε την περασμένη εβδομάδα επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά, στην οποία προτείνει τη σύσταση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετέχουν ενδεχομένως και οι υπουργοί Εξωτερικών των Σκοπίων και της Ελλάδας και οι οποίες, μέσω εντατικών διαβουλεύσεων με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα αναζητήσουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...