Κινήσεις για άμεση επίλυση του Μακεδονικού προτείνει ο Γκρούεφσκι

Επιστολή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία προτείνει τρόπους για να ξεπεραστεί η στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της εφημερίδας των Σκοπίων Dnevnik.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γκρούεφσκι στην επιστολή του προτείνει στον κ. Σαμαρά το σχηματισμό ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, οι οποίες θα συνομιλήσουν άμεσα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. “Να συναντηθούμε ακόμη και αυτή την εβδομάδα” αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι στην επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο σημειώνει ότι πρόκειται για επιστολή στην οποία προτείνεται κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από τις συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών που λάμβαναν χώρα στο παρελθόν.

Ο κ. Γκρούεφσκι σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση, οι δύο χώρες θα είχαν να επωφεληθούν από την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας η οποία στην παρούσα φάση δεν είναι ορατή καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν όπως θα έπρεπε. Αναφέρει ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της εντολής του διαμεσολαβητή του διεθνή οργανισμού για το το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Επιπλέον, ο κ. Γκρούεφσκι ζητά από τον κ. Σαμαρά να υποστηρίξει η Ελλάδα τα Σκόπια για να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, μία τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις δύο χώρες και για την περιοχή, και θα βελτιώσει το κλίμα για την επιτυχή κατάληξη του θέματος της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκρούεφσκι αναφέρει ότι επιθυμεί ειλικρινά να αποτελέσει η Ελλάδα έναν σημαίνοντα εταίρο και υποστηρικτή της χώρας του για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Η ιστοσελίδα της Dvevnik αναφέρει ότι ολόκληρη η επιστολή του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Σαμαρά θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...