Αναστασιάδης – Σαμαράς: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το Κυπριακό

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της Κύπριακής Δημοκρατίας.

Ο κύριος Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη ευρύτατης εθνικής συναίνεσης καθώς, όπως είπε, το Κυπριακό αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.

«Να αντλήσουμε διδάγματα από το πολύ πρόσφατο παρελθόν», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σημείωσε ότι έγινε μια ενδελεχής συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα για το ζήτημα της επανεκκίνσης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα καθίσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, ενώ υπονοώντας ότι δεν θα δεχτεί άλλη ιστορία τύπου Ανάν, τονισε πως «πρέπει να αντλήσουμε και διδάγματα από πρόσφατες φάσεις της πορείας του κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις ευρύτατης εθνικής συναίνεσης».

Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε, η όποια λύση θα πρέπει να περάσει μέσα από τη διενέργεια δύο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές επ΄αυτού αναφέρουν ότι «το χείριστο θα ήταν να έχουμε ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα» και πως «έχει μεγάλη σημασία η ευρεία συναίνεση».

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας του κυπριακού.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία κάνοντας λόγο για απαράδεκτες και μάταιες τακτικές κλιμάκωσης της έντασης.

Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για λύση που πρέπει να γίνει δεκτή μέσω δύο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων, ενώ ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι η λύση του κυπριακού, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Είπε ότι ενδέχεται σύντομα να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν το οποίο διασφαλίζει τις βασικές αρχές για μία ενιαία κυριαρχία, μία προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

Υπενθυμίζεται ότι, χθες ο κ. Αναστασιάδης, μετά τη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναφερόμενος στο κείμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος για την έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε ότι «ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά».

«Υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάρη των διαπραγματεύσεων» τόνισε και ανακοίνωσε ότι μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να τον ενημερώσει σε βάθος για το αληθές, όπως είπε, περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος.