Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό: Στην Αθήνα εκτάκτως ο Αναστασιάδης

Ραγδαίες εξελίξεις σημειώνονται παρασκηνιακά για την επανάληψη των συνομιλιών στο κυπριακό και για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έρχεται το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα, όπου την Παρασκευή θα έχει, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο.

«Είναι μια πολύ ευαίσθητη στιγμή στις προσπάθειες που καταβάλλονται και πρέπει να υπάρξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την τελική διαμόρφωση ενός ουσιαστικού ανακοινωθέντος και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, «καθώς και μία λέξη μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ερώτηση, αν ο «υπουργός» Εξωτερικών του τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Οζτίλ Ναμί, μετέβη σήμερα στο προεδρικό, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε αρνητικά. Εξάλλου, έγκυρη πηγή ανέφερε ότι στο κοινό ανακοινωθέν δεν θα γίνεται αναφορά σε εγγυήσεις της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης άρχισε να ενημερώνει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και αύριο το πρωί θα συνέλθει το συμβούλιο των πολιτικών ηγετών.

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, αλλά με βάση ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, θεωρώ, είπε, ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά, σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των δύο πλευρών.

Η δική μας θέση, σημείωσε, είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια παραμένοντας και επιμένοντας στις βασικές αρχές δηλαδή στη συμπερίληψη των τριών «singles»- όπως έχουμε καθιερώσει να τα λέμε –( μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνής προσωπικότητα) μέσα στο κοινό ανακοινωθέν και δίχως να παρεισφρέουν οι όποιες αρνητικές αναφορές.