Ερντογάν: Ομοσπονδιακή δομή με δύο ιδρυτικά κράτη η λύση στο Κυπριακό

Μια "ζωντανή" κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση, στην οποία διατυπώθηκαν συχνά διαφορετικές και αποκλίνουσες θέσεις, είχαν στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής.

Ο Μ. Σουλτς είπε ότι οι προσδοκίες της ΕΕ σε ότι αφορά την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων ένταξης της Τουρκίας έχουν "εν μέρει" ικανοποιηθεί, ενώ η Ένωση εξακολουθεί να ανησυχεί για την πρόοδο της Άγκυρας σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ο ρόλος της αστυνομίας.

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν εν μέσω του σκανδάλου-σεισμού διαφθοράς

Για το Κυπριακό ο Μ. Σουλτς τάχθηκε υπέρ της πρότασης του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος είχε στηρίξει το σχέδιο Άναν, λέγοντας ότι προσφέρει μια ευκαιρία για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Απατώντας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδεικνύει θετική προσέγγιση την οποία στηρίζει η κυβέρνηση της Άγκυρας. Εξέφρασε την ελπίδα να επιδείξει και η ελληνοκυπριακή πλευρά την ίδια στάση, επιμένοντας ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται σε "μια ομοσπονδιακή δομή με δύο ιδρυτικά κράτη και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση επ'αυτού".

Στις επικρίσεις που δέχτηκε από ορισμένους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής- που ζήτησαν αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την κατεχόμενη Κύπρο- ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι η Άγκυρα είχε συμφωνήσει με αυτή τη θέση στο πλαίσιο του σχεδίου Άναν, το οποίο όμως οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν.

Για την εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στην Ευρωβουλή, ο κος Σούλτς είπε ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη αλλά παράλληλα και μια πραγματικότητα στο νησί που σχετίζεται με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. Απαντώντας, ο Ερντογάν επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να εκπροσωπούν το σύνολο της νήσου στην Ευρωβουλή.

Εν τω μεταξύ, στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών συμπεριλαμβάνεται συζήτηση για το Κυπριακό, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Κι-Μουν, με την οποία ζητά την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στο νησί (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για άλλους έξι μήνες.