Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν εν μέσω του σκανδάλου-σεισμού διαφθοράς

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η κυβέρνηση του εξακολουθεί να νιώθει τους ισχυρούς μετασεισμούς του σκανδάλου διαφθοράς που κλονίζει την Τουρκία εδώ και 10 μήνες.

Στόχος του Τούρκου πρωθυπουργού είναι να καθησυχάσει τις ανησυχίες των Βρυξελλών που έχουν δημιουργηθεί από την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας.

Αρχικά, η επίσκεψη του Ερντογάν στις Βρυξέλλες, η πρώτη που πραγματοποιεί εδώ και πέντε χρόνια, είχε στόχο τον εορτασμό της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε ακόμη: Χωρίς βίζα θα ταξιδεύουν οι Τούρκοι στην Ε.Ε.

Όμως ανέκυψε το σκάνδαλο διαφθοράς που απειλεί την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνησή του και έχει αλλάξει την ημερήσια διάταξη.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες όντας στη θέση του κατηγορούμενου, καθώς αυξάνονται οι επικρίσεις σχετικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να θέσει τη δικαστική εξουσία υπό αυστηρότερο πολιτικό έλεγχο και να εμποδίσει τις έρευνες που απειλούν στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού. Ήδη οι Βρυξέλλες έχουν χτυπήσει προειδοποιητικό... καμπανάκι στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν έχει εξαπολύσει έναν διωγμό χωρίς προηγούμενο εναντίον αστυνομικών και δικαστικών οι οποίου κατηγορούνται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο της "συνωμοσίας" που έχει εξυφάνει το θρησκευτικό τάγμα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν εναντίον της κυβέρνησής του και της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα την επιθυμία της χώρας του να αποφευχθεί οποιαδήποτε κρίση με την ΕΕ η οποία ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της χώρας.

"Ελπίζουμε, ευχόμαστε ότι το νομοσχέδιο που αφορά το HSYK (το Ανώτερο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων) δεν θα προκαλέσει σοβαρή κρίση με την ΕΕ", δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλιέτ.

"Κατανοούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει κάποιες συζητήσεις, όμως θα τους εξηγήσουμε ότι είναι βάσιμη", πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός, επισημαίνοντας ότι κατά τη γνώμη του το εν λόγω νομοσχέδιο είναι "σύμφωνο με τα πολιτικά πρότυπα της ΕΕ".

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα θέματα", είχε δηλώσει χθες Κυριακή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο πλαίσιο αυτό πολλοί Τούρκοι σχολιαστές προβλέπουν μια δύσκολη επίσκεψη για τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ενθουσιώδης υποδοχή από υποστηρικτές του

Δύο ως τρεις χιλιάδες οπαδοί του είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το μεγάλο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Ο Ερντογάν απευθύνθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί σε μια πλατεία και κουνούσε ενθουσιωδώς τουρκικές σημαίες.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία, τις υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα του και τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαδηλωτές, προέρχονταν από το Βέλγιο και γειτονικές χώρες.