Χωρίς βίζα θα ταξιδεύουν οι Τούρκοι στην Ε.Ε.

Το δικαίωμα να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς βίζα θα έχουν οι Τούρκοι πολίτες μετά από διμερή συμφωνία Βρυξελλών και Άγκυρας.

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα δεχτεί να επιστρέψουν στο έδαφός της παράνομοι μετανάστες που πέρασαν στα ευρωπαϊκά εδάφη μέσω της τουρκικής επικράτειας.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από δυο ολόκληρα χρόνια διαπραγματεύσεων.

"Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στις ευρωπαϊκές χώρες χωρίς βίζα το αργότερο σε τρία χρόνια" ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς.

Η συμφωνία θα υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου.

"Η συμφωνία δημιουργεί βιώσιμη δυναμική στις σχέσεις μας και θα πρέπει να έχει ως βασικό θετικό αντίκρισμα το να εισέλθουν εκ νέου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε ο επίτροπος Διεύρυνσης της Ένωσης Στέφαν Φούλε.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε συνάντηση με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρομ, έκανε λόγο για ιστορική ημέρα. Από πλευράς της, η κ. Μάλμστρομ δήλωσε ότι "η βούληση μας να εργαστούμε από κοινού μας επέτρεψε να ξεπεράσουμε τις διαφορές που είχαμε τα τελευταία χρόνια".