Τουρκία: Η κυβέρνηση… αντεπιτίθεται!

Στην αντεπίθεση περνά ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνηση του μετά το μπαράζ συλλήψεων στελεχών του κόμματος ΑΚΡ με κατηγορίες για διαφθορά.

"Αυτά όλα δεν μας ξαφνιάζουν , θέλουν να γίνουν κράτος εν κράτει", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τόνισε ότι θεωρεί τα γεγονότα αυτά συνέχεια των "προσπαθειών αποσταθεροποίησης", όπως χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες στην πλατεία Ταξίμ το περασμένο καλοκαίρι.

"Θα αποκαλύψουμε αυτήν την οργάνωση, θα κάνουμε ό,τι πρέπει", είπε ο Ερντογάν εν μέσω διαρροών ότι όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες εντάσσονται σε μια σύγκρουση με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στελέχη της Ασφάλειας της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας έχουν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις τους λόγω της επιχείρησης με διοικητικές αποφάσεις που πήραν οι νομάρχες σε οκτώ νομούς της χώρας.

"Την απάντηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης θα τη δώσει ο λαός στις εκλογές στις 30 Μαρτίου", είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στην Τουρκία με τη συμμετοχή της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας.

Εκτός από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στο γεύμα παρακάθονται ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι πρόεδροι των τεσσάρων ανώτατων δικαστηρίων (Συνταγματικό Δικαστήριο, Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, Συμβούλιο του Κράτους, Ελεγκτικό Συνέδριο) ο πρόεδρος του στρατιωτικού Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και ο υπουργός δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Πρόκειται για τακτικό ετήσιο γεύμα που παραθέτει κάθε χρόνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, το οποίο αποκτά όμως πρόσθετο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξαιτίας της υπόθεσης διαφθοράς.

Άλλη μια σημαντική εξέλιξη στην τουρκική πρωτεύουσα ήταν η συνάντηση που είχε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με τον Αμερικανό Πρεσβευτή Φράνσις Ρικιαρντιόνε.