Καμπανάκι Ε.Ε. στην Άγκυρα: Διαφάνεια στο σκάνδαλο διαφθοράς

Δεν πέρασαν πολλές μέρες αφότου η Τουρκία είδε την πολυπόθητη αναθέρμανση των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Ερντογάν είχε ζητήσει σε όλους τους τόνους (παρακλήσεις, παραινέσεις, απειλές) από τις Βρυξέλλες να συνεχιστούν οι από καιρό παγωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του στην Ένωση.

Η συμφωνία ελεύθερης κίνησης των Τούρκων πολιτών (με κάποια ανταλλάγματα βέβαια) στο ευρωπαϊκό έδαφος, ήρθε σαν πρώτο αλλά καλό βήμα της "αναζωπύρωσης" αυτής.

Και ξεσπά η πολιτική κρίση που απειλεί να φέρει ακόμη και πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία.

Και οι Βρυξέλλες κρούουν και πάλι τον κώδωνα (και κουνούν το δάκτυλο) προς την Άγκυρα: αντιμετωπίστε και διαχειριστείτε με "διαφάνεια και αμεροληψία" το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει, είναι ουσιαστικά το μήνυμα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φίλε, που είναι αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ, κάλεσε την Τουρκία να χειριστεί με "διαφάνεια και αμεροληψία" τις έρευνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς. "Καλώ την Τουρκία, ως υποψήφια (σ.σ. προς ένταξη στην ΕΕ) χώρα που έχει δεσμευτεί να σεβαστεί τα πολιτικά κριτήρια ένταξης (. . .) να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι καταγγελίες περί διαφθοράς να αντιμετωπιστούν χωρίς να γίνονται διακρίσεις, ή με μεροληπτικό τρόπο, αλλά με διαφάνεια και αμεροληψία", ανέφερε ο Φίλε σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα.

"Τις τελευταίες ημέρες, οι αλλαγές στους κόλπους της δικαστικής αστυνομίας υπονόμευσαν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία των ερευνών που διεξάγει η δικαιοσύνη για τις κατηγορίες της απάτης και της διαφθοράς", πρόσθεσε.

Ο Φίλε επανέλαβε ότι "ανησυχεί" για τις διώξεις δεκάδων υψηλόβαθμων στελεχών της αστυνομίας που καθαιρέθηκαν κατόπιν κυβερνητικής εντολής μετά τις πρώτες συλλήψεις προσώπων που σχετίζονταν με την κυβέρνηση με την κατηγορία της απάτης, διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Εξέφρασε όμως την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας να αναστείλει την εφαρμογή ενός κυβερνητικού διατάγματος με το οποίο επιβαλλόταν στους αστυνομικούς να ενημερώνουν τους ανωτέρους τους στην ιεραρχία πριν προβούν σε συλλήψεις.

"Χαιρετίζω την απόφαση και ελπίζω ότι θα εκτελεστεί γρήγορα", σημείωσε.

Στρατός: Δεν θα έχουμε καμία ανάμειξη 

"Καμία ανάμειξη" δεν προτίθεται να έχει ο τουρκικός στρατός στις εξελίξεις που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες την Τουρκία.  "Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε πολιτικές διαμάχες", υπογραμμίζει το γενικό επιτελείο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η ανακοίνωση ήρθε ουσιαστικά σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας Daily Star που πρόσκειται φιλικά προς την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Το άρθρο ήταν γραμμένο από ένα πολιτικό σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού που ουσιαστικά υποστήριζε ότι το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την ισλαμική-συντηρητική κυβέρνηση ενδέχεται να ξέσπασε για να ανοίξει ο δρόμος για μια παρέμβαση του στρατού στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Πολλοί αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ουσιαστικά η ανακοίνωση για "μη ανάμειξη" από πλευράς του στρατού είναι παρέμβαση, αφού θίγει ένα άκρως σημαντικό ζήτημα που έχει ήδη ανακύψει σε σχέση με τις υποθέσεις όπως η "Εργκενεκόν", η "Βαριοπούλα" κ.ά., για τις οποίες έχουν καταδικαστεί πολλοί εν ενεργεία και απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί.

Φαίνεται πως το φάντασμα της μεγαλύτερης πολιτικής δίκης στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας πλανάται ακόμη πάνω από τη χώρα που μαστίζεται από την πολιτική κρίση