Ποιοι και γιατί ψηφίζουν ακόμη Χρυσή Αυγή

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό τείνει να στηθεί μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον Χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά και τις καταιγιστικές αποκαλύψεις που ακολούθησαν για τη δράση των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι αποκαλυπτικά για τη κάμψη της Χρυσής Αυγής, ωστόσο έγκυροι αναλυτές και εκλογολόγοι αδυνατούν να βγάλουν ακριβή συμπεράσματα για την ώρα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν πραγματικά οι ψηφοφόροι γυρίζουν την πλάτη στο Νίκο Μιχαλολιάκο ή αν διστάζουν – και λόγω του κοινωνικού στιγματισμού – να παραδεχθούν ότι στηρίζουν την οργάνωση.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πτώση της Χρυσής Αυγής, μέχρι και καθίζηση, όπως η τελευταία της Alco, που εμφανίζει το κόμμα στο 6,8%.

Ποιοι Ψηφίζουν και γιατί Χρυσή Αυγή

Αυτό, όμως, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα ποιοτικά στοιχεία της τελευταίας έρευνας.

Η οργή για το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα είναι το βασικό κριτήριο όσων δήλωσαν ότι ψήφισαν Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 39%, απάντηση που την αναδεικνύει σε κόμμα οργής.

Ενδιαφέρον είναι, όμως, ότι το 21% των ψηφοφόρων της, δηλώνει ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικό κόμμα και, άρα, συνειδητά την ψηφίζει ως τέτοιο...

Μάλιστα το 57% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής έχουν ιδιαίτερα θετική άποψη για το κόμμα και ακόμα πιο θετική μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι παρά το μπαράζ αποκαλύψεων για τα τάγματα εφόδου και τον τρόπο δράσης, τουλάχιστον της περιφέρειας του κόμματος, έχει μειωθεί – όχι εντυπωσιακά - η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής  κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο (89%) στον Σεπτέμβριο (72%).

Από το σκηνικό που έχει στηθεί φαίνεται ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι που εγκαταλείπουν τη Χρυσή Αυγή καταλήγουν στη Νέα Δημοκρατία και πολύ λιγότεροι καταλήγουν στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μεγάλο ποσοστό επίσης επιλέγει αποχή από οποιοδήποτε κόμμα.

Συγκεκριμένα το 7,7% όσων φεύγουν από τη Χρυσή Αυγή καταλήγει στη Νέα Δημοκρατία και το 1,2% στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι ακόμη και μετά τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, 3,4% από τη ΝΔ κατευθύνεται προς τη Χρυσή Αυγή, αλλά και 2,1% από τον ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς το ακροδεξιό κόμμα.

Παρά το γεγονός ότι το 78% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η δημοκρατία κινδυνεύει από τα πρόσφατα περιστατικά βίας, ένα 18% απαντά "όχι".

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο της έρευνας, που αναδεικνύει το τι πιστεύουν οι πολίτες για τον τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (74%) θεωρεί ότι υπάρχει συντονισμός και σχέδιο για τα περιστατικά βίας που σημειώθηκαν, ενώ το 15% πιστεύει ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά.

Επιπλέον, το 81% πιστεύει ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι δημοκρατικό κόμμα και το 69% ότι έχει ναζιστική ιδεολογία. Στον αντίποδα, ένα 12% πιστεύει ότι είναι δημοκρατικό κόμμα και ένα 13% ότι δεν έχει ναζιστική ιδεολογία.

Μεγάλη υποχώρηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής, κατά 2,5 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση καταγράφει η δημοσκόπηση της RASS που δημοσιεύθηκε στον Ελεύθερο Τύπο.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε το διάστημα 19 εως 21 Σεπτεμβρίου, δηλαδή δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

Κατά 2,5% υποχωρεί το ποσοστό της Χρυσής Αυγής, από το 8,3% που συγκέντρωνε στις 15 Σεπτεμβρίου, στο 5,8%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα "αν υπάρχει κάποιο σύστημα οργανωμένης κινητοποίησης των μελών της Χρυσής Αυγής για τη διενέργεια βίαιων και έκνομων πράξεων", με σχεδόν 8 στους 10 πολίτες (78,9%), να απαντούν "ΝΑΙ".

Πάντως στη δημοσκόπηση της ALCO που έγινε για το newsit.gr, πρώτο κόμμα εμφανίζεται η ΝΔ με ποσοστό 21%, που πιστώνεται τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ΧΑ και δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,2%, τρίτη έρχεται η ΧΑ με 6,8% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5%, το ΚΚΕ με 4,9% και η ΔΗΜΑΡ με 3,6%.