Μάρτυρας-κλειδί θέλει να καταθέσει όσα γνωρίζει για τη Χρυσή Αυγή

Μετά τους δημοσιογράφους και τους αστυνομικούς που καλούνται από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη να καταθέσουν τις πληροφορίες τους για τις εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται μέλη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής, στο “χορό” μπαίνουν και πολιτικοί.

Έτσι, στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσήλθαν σήμερα για να καταθέσουν ως μάρτυρες οι βουλευτές Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ), Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Οικονόμου (ΔΗΜΑΡ) και Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ).

Εν τω μεταξύ, εντοπίστηκε μάρτυρας-κλειδί, ο οποίος θέλει να καταθέσει για τη δράση της Χρυσής Αυγής, και αναμένεται να προσέλθει και αυτός στο εισαγγελικό γραφείο.

Παράλληλα, σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έστειλε συμπληρωματικό φάκελο παραβατικών περιστατικών της Χρυσής Αυγής στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κοτζαμάνη, για να προστεθεί στον φάκελο που έχει συνταχθεί. Στο φάκελο περιλαμβάνονται η επίθεση του Περάματος στους αφισοκολλητές του ΚΚΕ, καθώς και τα περιστατικά από στοιχεία που του έδωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.

Λαφαζάνης: Πλημμελείς οι ενέργειες της κυβέρνησης

Εξερχόμενος του γραφείου του αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση που επέδειξε στην αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης, που αποδίδεται στα μέλη της Χρυσής Αυγής. "Οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι πλημμελείς και έχουν πολιτική στόχευση και σκοπιμότητα, και όχι την αντιμετώπιση του φαινομένου", τόνισε ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε: "Για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, είναι καταπέλτης η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτου, η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που περιέχουν τεκμηριωμένα στοιχεία και αποδίδουν εγκληματικές ευθύνες στη Χρυσή Αυγή. Η αντιμετώπιση του φασιστικού φαινομένου δεν είναι υπόθεση των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών. Για να κλείσει η πόρτα στον φασισμό πρέπει να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και την τρόικα".

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας, από την πλευρά του, αφού ολοκλήρωσε την μαρτυρική του κατάθεση στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Χρυσή Αυγή δρα εγκληματικά χωρίς κανέναν σεβασμό στη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Σημείωσε ωστόσο ότι η Δημοκρατία αντιδρά, έστω καθυστερημένα, με τρόπο θεσμικό.
 
Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, κατά την αποχώρησή της από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου, δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να συνεχίσει το έργο της και να πράξει το καθήκον της για την προάσπιση της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου δήλωσε: "Η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστικού τύπου οργάνωση με εγκληματικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα στη λειτουργία της, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία. Το νομικό οπλοστάσιο έχει και δίνει δυνατότητες για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων της. Πρέπει, για λόγους συμβολικούς αλλά και αξίας, να ψηφιστεί άμεσα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, για να δοθεί ένα μήνυμα στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια ότι στη πατρίδα μας δεν μπορούν να λειτουργούν οργανώσεις και πρόσωπα που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσε τα εξής: "Θέλουμε να σημειώσουμε αυτό που εδώ και πολλά χρόνια λέμε, ότι η Χρυσή Αυγή είναι φασιστική, ναζιστική, εγκληματική οργάνωση και πρέπει ο ελληνικός λαός, τα συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς να ξεσηκωθούν, να μην τους αφήσουν σε χλωρό κλαρί, να τους απομονώσουν και να μην τολμούν να εμφανιστούν πουθενά".

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής στου ως μάρτυρας στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής δήλωσε: «Η ΧΑ είναι μια ναζιστικού τύπου οργάνωση με εγκληματικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα στη λειτουργία της, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία. Το νομικό οπλοστάσιο έχει και δίνει δυνατότητες για την αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων της. Πρέπει, για λόγους συμβολικούς αλλά και αξίας, να ψηφιστεί άμεσα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, για να δοθεί ένα μήνυμα στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια ότι στη πατρίδα μας δεν μπορούν να λειτουργούν οργανώσεις και πρόσωπα που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».