Βενιζέλος: “Στηρίζουμε σθεναρά και ουσιαστικά την κυβέρνηση”

Την σθεναρή και ουσιαστική στήριξή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του συνεδρίου «Greece: Investment Forum "Moving Forward"» που διοργανώνεται από την International Herald Tribune και την «Καθημερινή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι “θέλουμε να υπάρχει πάντα ένα στέρεο εθνικό μέτωπο και μας λυπεί η άγονη και αντιφατική στάση της αντιπολίτευσης που διαλέγει να οχυρωθεί πίσω από την ευθύνη που έχει θεσμικά η εκάστοτε κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης”.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε για άλλη μία φορά ότι υπάρχει συμφωνία στην κυβέρνηση ότι “μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τον ελληνικό λαό ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων”.

Σχετικά με τα αρνητικά στερεότυπα που ισχύουν για την Ελλάδα στο εξωτερικό τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι “τριτοκοσμική χώρα. Είναι μέλος της Ευρωζώνης και εντεταγμένη σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά είναι πρωτίστως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει άρα το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν θα διασφαλισθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών και εκτός της συλλογικής αυτονομία των κοινωνικών εταίρων”.

Μάλιστα, ερμηνεύοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες σημείωσε πως “η κοινωνία νοιώθει ανασφαλής. Η συνοχή της έχει διαρραγεί. Ο κίνδυνος του εκφασισμού μεγάλων στρωμάτων είναι πρόδηλος. Στο δημόσιο βίο κυριαρχεί η καχυποψία, η συνωμοσιολογία, η δημαγωγία, η ισοπέδωση”.

Γι' αυτό το λόγο ζήτησε να παρουσιαστούν ταυτοχρόνως δυο αξιόπιστα αντίρροπα πακέτα. Ένα κοινωνικό με αιχμή την απόλυτη φτώχεια και την ανεργία των νέων με πλήρη αξιοποίηση των πόρων του κοινωνικού ταμείου και ένα αναπτυξιακό με αιχμή την άμεση και πλήρη αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων, των δυνατοτήτων της ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων και συγκεκριμένων και πρακτικών διμερών πρωτοβουλιών με χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της «λίστας Λαγκάρντ», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως όταν το θέμα έφτασε στον ίδιο, η εντολή που έδωσε ήταν πολύ καθαρή, δηλαδή ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο αρχείο, αλλά μπορούν να αντληθούν πληροφορίες, όπως θα συνέβαινε και από μια ανώνυμη πληροφορία. «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένος που υπήρξε αδράνεια της αρμόδιας υπηρεσίας και δεν υπήρξαν αποτελέσματα», σημείωσε.