Στη Βουλή για εξηγήσεις Βενιζέλος-Παπακωνσταντίνου

Εξηγήσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής θα κληθούν να δώσουν την Πέμπτη το πρωί οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά την απόφαση των μελών της Επιτροπής – εκτός του ΚΚΕ -ώστε να πέσει φως στα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης Φαλτσιάνι.

Επιπροσθέτως, την Παρασκευή στην ίδια θέση αναμένεται να βρεθούν και οι κ.κ. Φίλιππος Σαχινίδης και Γιάννης Στουρνάρας, οι καταθέσεις των οποίων επιδιώκεται να λύσουν τους γρίφους που περιβάλλουν την υπόθεση της λίστας των 1.991 μεγαλοκαταθετών σε ελβετικές τράπεζες της Γενεύης.

Βενιζέλος - Παπακωνσταντίνου κατέθεσαν στον Γρηγόρη Πεπόνη

Τις προηγούμενες ημέρες, οι Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσαν υπό άκρα μυστικότητα στον οικονομικό εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη. Η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Πεπόνη για τη λίστα Λαγκάρντ έγινε εντός του παρελθόντος διημέρου κατόπιν αιτήματος του ίδιου του πρώην υπουργού, ενώ η μυστικότητα οφείλεται, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος, σε σεβασμό στη μυστικότητα της διαδικασίας της προκαταρκτικής εξέτασης.

Για άτυπη διαβίβαση της λίστας από τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκανε λόγο ο Γ. Παπακωνσταντίνου στην κατάθεσή του στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος παράλληλα φέρεται να συμπλήρωσε ότι διάλεξε τα 20 ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά και να τα διαβίβασε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Κ. Ιωάννη Καπελέρη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε εκ νέου ευθύνες στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ για το χειρισμό της υπόθεσης, ενώ όπως φέρεται να είπε στον οικονομικό εισαγγελέα, πήρε ένα αντίγραφο της λίστας Λαγκάρντ και όχι την ίδια τη λίστα.

Μέχρι στιγμής για την υπόθεση έχουν καταθέσει οκτώ άτομα. Εντός των επομένων ημερών ο κ. Πεπόνης αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα και να συντάξει πόρισμα για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών, ενώ δεν θεωρείται απίθανο να κληθεί ως ύποπτος και ο Ιωάννης Διώτης.