Κυβέρνηση: Έκαναν διάρρηξη στο γραφείο Μέργου – ΣΥΡΙΖΑ: Είστε μακελάρηδες

Σε πολιτικό επίπεδο μεταφέρονται τα όσα έγιναν έξω από το ακαδημαϊκό γραφείο του Γιώργου Μέργου όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές έκαναν κατάληψη και σημειώθηκαν επεισόδια κατά την έξοδό τους, όπου βρίσκονταν παρατεταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανακοίνωση του τονίζει κατηγορεί για διπροσωπία τον ΣΥΡΙΖΑ. "Η εισβολή σε πανεπιστημιακά γραφεία, η διάρρηξη, η κατάληψη και οι υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται απολύτως στη στρατηγική της έντασης, την οποία υποτίθεται ότι καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας. Η διπροσωπία σε όλο της το μεγαλείο...", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον Ν. Δένδια και αναφέρει: "Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Δένδιας διάλεξε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να δείξει τον μόνιμο έρωτά του με την καταστολή, επιτιθέμενος στους βουλευτές και στους νέους του  ΣΥΡΙΖΑ". Να σημειωθεί πάντως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης διέταξε ΕΔΕ για όσα έγιναν στη Σταδίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η αξιωματική αντιπολίτευση: "Η βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων στους Νέους/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που πραγματοποιούσαν συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το πανεπιστημιακό γραφείο του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, του ανθρώπου που με περισσό κυνισμό ομολόγησε την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει και άλλο τους κατώτατους μισθούς, καταδεικνύει το αυταρχικό πρόσωπο μιας κυβέρνησης που δεν ανέχεται καμία διαμαρτυρία, καμία διαφορετική φωνή ενάντια στην πολιτική της.  Τα ΜΑΤ δεν δίστασαν να διαλύσουν εντελώς απρόκλητα μια ειρηνική διαμαρτυρία, να ξυλοφορτώσουν και να  τραυματίσουν νέους ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση των μακελάρηδων των μισθών και των συντάξεων νομίζει ότι με την επιστράτευση της βίας και της κρατικής καταστολής ενάντια σε όλους όσοι αντιστέκονται θα μπορέσει να διασφαλίσει τη συνέχιση της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής. Νομίζει ότι με τη συκοφάντηση και την καταστολή των κοινωνικών αγώνων, οι νέοι μαγικά θα «ξεχάσουν» την ανεργία, τη μαύρη εργασία, τη μαζική μετανάστευση στο εξωτερικό. Νομίζει ότι με τις επιστρατεύσεις, τα σχέδια για την απαγόρευση των απεργιών, την αστυνομική καταστολή, ο λαός θα τρομοκρατηθεί".

Η ένταση μεταφέρθηκε και στη Βουλή. Από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας εξήγησε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τοποθετηθεί εάν θέλει κράτος ή χάος. Είναι αδιανόητο για μια σοβαρή παράταξη με θεσμικό ρόλο να προσπαθεί και να επιδίδεται σε ένα άγονο αγώνα εκμετάλλευσης της πιο ασήμαντης επικαιρότητας. Σε τι μπορεί να χρησιμεύσει στην πολιτική προσπάθεια μια δήλωση Μέργου. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί γι αυτό."

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε ότι "οι βουλευτές Μπάρκας και Διαμαντόπουλος δάρθηκαν την ώρα που αποχωρούσαν και ρίχθηκαν στο έδαφος και ξυλοκοπήθηκαν την ώρα που έδειχναν την βουλευτική τους ταυτότητα. Είναι αισχυντηλή η σιωπή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και έμπρακτη απόδειξη της μετατροπής τους σε συνιστώσες της ΝΔ."

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι "η κυβέρνηση κλιμακώνει τον αυταρχισμό και τη βία."

Ο κ. Νότης Μαριάς (ΑΝ.ΕΛ) υποστήριξε πως οι δηλώσεις Μέργου "απηχούν τη κυβερνητική πολιτική" ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χ.Α. Χρήστος Παππάς δήλώσε ότι "οι δηλώσεις Μέργου είναι απαράδεκτες όπως απαράδεκτη είναι όλη η συγκυβέρνηση".

Ο κ. Μάκης Βορίδης ξεκαθάρισε ότι "Οι καταλήψεις είναι παράνομη πρακτική και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται. Κάθε πολίτης έχει την ευθύνη των πράξεών του και των επιλογών του και αρα αν την διαμαρτυρία θα την κάνει με νόμιμο ή παρανομο τρόπο. Αν έχετε να πείτε για πρόσθετα μέτρα της αστυνομίας και όχι για επιβολή του νόμου να μας τα πείτε" ενώ ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης υποστήριξε πως "Κάθε φορά που τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν επιχειρούν μια κατεβασιά στο εσωτερικό γιατί στο εξωτερικό συναντιέστε με αξιωματούχους της Αμερικής".