Κόντρα “διαρρηκτών” και “μακελάρηδων” για το Μέργο

Στα άκρα οδηγείται η κόντρα σε πολιτικό επίπεδο για τα όσα έγιναν έξω από το ακαδημαϊκό γραφείο του Γιώργου Μέργου, όταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές προχώρησαν σε κατάληψη και ακολούθησαν επεισόδια κατά την έξοδό τους, όπου βρίσκονταν παρατεταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανακοίνωση του κατηγορεί για διπροσωπία αλλά και... διάρρηξη το ΣΥΡΙΖΑ. "Η εισβολή σε πανεπιστημιακά γραφεία, η διάρρηξη, η κατάληψη και οι υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται απολύτως στη στρατηγική της έντασης, την οποία υποτίθεται ότι καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας. Η διπροσωπία σε όλο της το μεγαλείο...", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδικογλου.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Ν. Δένδια και αναφέρει: "Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Δένδιας διάλεξε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου για να δείξει τον μόνιμο έρωτά του με την καταστολή, επιτιθέμενος στους βουλευτές και στους νέους του  ΣΥΡΙΖΑ". Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε δριμύτατα και στην κυβερνητική πολιτική, μιλώντας για "κυβέρνηση των μακελάρηδων των μισθών και των συντάξεων". Να σημειωθεί πάντως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης διέταξε ΕΔΕ για όσα έγιναν στη Σταδίου. 

Η ένταση μεταφέρθηκε και στη Βουλή. Από πλευράς κυβέρνησης ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας εξήγησε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τοποθετηθεί εάν θέλει κράτος ή χάος. Είναι αδιανόητο για μια σοβαρή παράταξη με θεσμικό ρόλο να προσπαθεί και να επιδίδεται σε ένα άγονο αγώνα εκμετάλλευσης της πιο ασήμαντης επικαιρότητας. Σε τι μπορεί να χρησιμεύσει στην πολιτική προσπάθεια μια δήλωση Μέργου. Η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί γι αυτό."

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, είπε ότι "οι βουλευτές Μπάρκας και Διαμαντόπουλος δάρθηκαν την ώρα που αποχωρούσαν και ρίχθηκαν στο έδαφος και ξυλοκοπήθηκαν την ώρα που έδειχναν την βουλευτική τους ταυτότητα. Είναι αισχυντηλή η σιωπή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και έμπρακτη απόδειξη της μετατροπής τους σε συνιστώσες της ΝΔ."

Το πρωί, συμβολική κατάληψη έγινε από μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο ακαδημαϊκό γραφείο του Γιώργου Μέργου, γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, στην οδό Σταδίου 5. Στην ενέργεια συμμετείχαν τριάντα περίπου άτομα.

Μέσα στο γραφείο μπήκαν άτομα και έχουν αναρτήσει πανό, με συνθήματα, όπως "Καλή τύχη με 586 ευρώ".

Ο Ηλίας Χρονόπουλος, μέλος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Μέργου περί περαιτέρω μείωσης του βασικού μισθού στην Ελλάδα, ως "προκλητικές". Στο χώρο βρέθηκαν αμέσως δυνάμεις των ΜΑΤ, για τις οποίες ο κ. Χρονόπουλος κατήγγειλε ότι κινήθηκαν επιθετικά, με χτυπήματα, εναντίον των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έγινε συμπλοκή με δυνάμεις των ΜΑΤ στο ισόγειο του κτιρίου την ώρα που αποχωρούσαν από τη συμβολική κατάληψη, καθώς και περιορισμένη χρήση χημικών.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των μελών της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, από την επίθεση των ΜΑΤ τραυματίστηκαν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βασίλης Διαμαντόπουλος και Κώστας Μπάρκας. Τις καταγγελίες των μελών της νεολαίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς. Μετά το επεισόδιο στο σημείο βρέθηκαν και άλλοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων και ο κ. Πέτρος Τατσόπουλος.

"Αυτή η απίστευτη δήλωση του κ. Μέργου ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός, η οποία είναι και μία, έστω και ερήμην του και παρά τη θέλησή του, δήλωση απίστευτης ειλικρίνειας, για το τι ετοιμάζουν να κάνουν τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα, δε θα μείνει αναπάντητη.

Όση καταστολή, με όση βιαιτόητα και αν αυτοί ανταπαντήσουν, η καταστολή δεν μπορεί να είναι η μόνιμη απάντηση. Δε μπορεί η μόνη απάντηση να είναι τα ΜΑΤ και η επιστράτευση. Δε μπορούν να μας επιστρατεύσουν όλους, δεν μπορούν να μας δείρουν όλους, δεν μπορούν να μας στείλουν όλους στα νοσοκομεία", δήλωσε έξω από το κτίριο του γραφείου ο κ. Τατσόπουλος.

"Ηρθαμε να συμπαρασταθούμε στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Αναίτια η διμοιρία των ΜΑΤ, παρότι ζητήσαμε τον επικεφαλής για να συννενοηθούμε μαζί του, μας έσπρωξε, μας έριξε κλωτσιές, γροθιές και μας έριξε κάτω, παρότι εμείς επιδεικνύαμε τις βουλευτικές μας ταυτότητες", δήλωσε ο βουλευτής Πρέβεζας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κώστας Μπάρκας για το περιστατικό, στο οποίο ήταν παρόντας.

 

Για την κατάληψη του ακαδημαϊκού γραφείου του Γιώργου Μέργου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τα επεισόδια και τους τραυματισμούς ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ και ζήτησε τη διενέργεια ένορκης διοκητικής εξέτασης.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση:

"Συμβολική κατάληψη του γραφείου του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, Γ.Μέργου, με αφορμή τις δηλώσεις του περί ανάγκης μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Οι Νέοι και οι Νέες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη στο γραφείο του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, Γ.Μέργου με αφορμή τις δηλώσεις του περί ανάγκης μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, με σκοπό να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της «ανάπτυξης» της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σε μια χώρα που οι νέοι και οι νέες «απολαμβάνουν» μισθούς 500 ευρώ και η πλειοψηφία των εργαζομένων αναγκάζεται από σήμερα που λήγει η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι μισθοί θα καθορίζονται με υπουργική απόφαση από 1η Απρίλη, συνιστά πρόκληση ο ισχυρισμός ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα είναι «υπεραμειβόμενοι».

Ο κ. Μέργος δεν είπε κάτι εκτός πλαισίου της μνημονιακής πολιτικής. Δεν είπε κάτι που δεν γνωρίζαμε. Απλά είπε με ξεκάθαρο τρόπο αυτό που επιβεβαίωσε μια μέρα μετά ο Όλι Ρεν και αφορά τη μνημονιακή υποχρέωση για περαιτέρω συμπίεση του εργατικού κόστους και, συνεπαγόμενα, τη μείωση του κατώτατου μισθού.

Μόνη απάντηση σε όλους αυτούς που στο όνομα της «ανάπτυξης», ετοιμάζονται να εφαρμόσουν νέα μέτρα εξαθλίωσης των εργαζομένων και της νεολαίας, είναι οι συλλογικοί και ανυποχώρητοι αγώνες για την ανατροπή της κυβέρνησης και των μνημονίων.

Η απεργία της Τετάρτης να γίνει η αρχή του τέλους τους.

Όλοι και όλες στους δρόμους για την ανατροπή".

Επιπρόσθετα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έστειλε φωτογραφίες από την ώρα της επίθεσης των ΜΑΤ, όπως τονίζεται: