Αποστάσεις ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ από τους χειρισμούς Δένδια

Αποστάσεις από τους χειρισμούς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην υπόθεση της σύλληψης των τεσσάρων που φέρονται να έχουν εμπλοκή με τους Πυρήνες της Φωτιάς κρατούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.

Τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, ειδικά μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών με τα πρόσωπα των συλληφθέντων όπου φαίνονται σημάδια ξυλοδαρμού και είναι άγνωστο αν αυτά πραγματοποιήθηκαν κατά την εμπλοκή και τη σύλληψη ή αργότερα, στα κρατητήρια.

Συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Τριαντάφυλου, υπεύθυνος του τομέα για τη δημόσια τάξη ανέφερε πως: "Η δημοκρατία δεν έχει σκοτεινά κουτιά. Και τα απεχθή εγκλήματα τιμωρούνται βάσει νόμου. Απαιτούνται εξηγήσεις για τις σοκαριστικές φωτογραφίες'.

Πάντως σάλος έχει δημιουργηθεί, εκτός από τις καταγγελίες για βασανισμό των τεσσάρων συλληφθέντων κατά τη διπλή ληστεία στην Κοζάνη και για το γεγονός ότι οι φωτογραφίες έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Ερωτηθείς για το θέμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν.Δένδιας είπε ότι -όπως του μεταφέρθηκε αρμοδίως- στις φωτογραφίες έγινε photoshop, προκειμένου οι δράστες να μπορούν να αναγνωριστούν από το κοινό. Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εδώ.

Μετά το σάλο που ξέσπασε, έρευνα για τα βασανιστήρια που καταγγέλλουν ότι υπέστησαν οι συλληφθέντες για την διπλή ληστεία στην Κοζάνη διέταξε, το πρωί της Δευτέρας, η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

ΔΗΜΑΡ: η Δημοκρατία, όμως, δεν εκδικείται

Να διεξαχθεί έρευνα και να δοθούν εξηγήσεις για τον ξυλοδαρμό των συλληφθέντων, ζητάει η Δημοκρατική Αριστερά με ανακοίνωση του γραμματέα του κόμματος κ. Σπύρου Λυκούδη. Ο κ. Λυκούδης συγκεκριμένα αναφέρει: "για τα παραμορφωμένα από τον ξυλοδαρμό πρόσωπα των συλληφθέντων στην Κοζάνη απαιτούνται έρευνα και εξηγήσεις".

Επίσης στην ίδια δήλωση ο κ. Λυκούδης σημειώνει πως "η τρομοκρατία είναι εχθρός της κοινωνίας και η Δημοκρατία πρέπει να την αποκρούσει αποφασιστικά". Και προσθέτει ότι "η Δημοκρατία, όμως, δεν εκδικείται".

Αμεση επέμβαση των δικαστικών αρχών για τη διερεύνηση των σημαδιών κακοποίησης που φαίνονται στις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη διπλή ληστεία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι "ούτε η ποινική βαρύτητα μιας εγκληματικής πράξης ούτε η όποια ανακριτική σκοπιμότητα μπορούν να δικαιολογήσουν βασανισμούς συλληφθέντων".

Ωστόσο ο βουλευτής του κόμματος Στάθης Παναγούλης προχώρησε παραπέρα και συγκρίνει τους τέσσερις συλληφθέντες με τους Αντιστασιακούς.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι: "Στις φωτογραφίες των συλληφθέντων για τη ληστεία της Κοζάνης που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ., είναι εμφανή τα σημάδια της άγριας κακοποίησης. Τόσο εμφανή μάλιστα, που δεν μπόρεσε να τα κρύψει η προφανής (άτεχνη γαρ...) αλλοίωση των φωτογραφιών".

Τη διερεύνηση των καταγγελιών ζητά και το ΚΚΕ

"Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη πρέπει να διερευνήσουν τις καταγγελίες των οικογενειών των τεσσάρων νεαρών συλληφθέντων για τις συνθήκες κράτησής τους", σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.Και προσθέτει: "Η κακοποίηση κατά τη διάρκεια της κράτησης συλληφθέντων είναι φαινόμενο απαράδεκτο, με το οποίο ο λαός δεν πρέπει να εξοικειωθεί, όποια και αν είναι η βαρύτητα και η καταδίκη των διαπραχθέντων εγκλημάτων".

Η ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας

Από την πλευρά της αστυνομίας στη Δυτική Μακεδονία που έκανε τη σύλληψη τονίζεται ότι "χρησιμοποιήθηκαν τα απολύτως αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται για την αυτοπροστασία των αστυνομικών και για τη διαφύλαξη και προστασία των πολιτών, δεδομένου ότι η επιχείρηση σύλληψης εξελίχθηκε στο κεντρικότερο και πλέον πολυσύχναστο σημείο της πόλης της Βέροιας και δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής". Επίσης γίνεται λόγος για "επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία, κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση της προβληθείσας αντίστασης".

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: "Ανακοινώνεται ότι την 01-02-2013 στη Βέροια, κατά τη διάρκεια σύλληψης τριών δραστών που έφεραν βαρύ οπλισμό (kalashnikov, υποπολυβόλο τύπου scorpion, πιστόλια και επαναληπτική καραμπίνα), που καταδιώκονταν για δύο ένοπλες ληστείες που είχαν διαπράξει το πρωί της 01-02-2013 στο Βελβεντό Κοζάνης καθώς και για αρπαγή ενός ατόμου, επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε ο αποτελεσματικός αφοπλισμός αυτών και η ασφαλής απελευθέρωση του ομήρου, αφού χρησιμοποιήθηκαν τα απολύτως αναγκαία μέτρα που επιβάλλονται για την αυτοπροστασία των αστυνομικών και για τη διαφύλαξη και προστασία των πολιτών, δεδομένου ότι η επιχείρηση σύλληψης εξελίχθηκε στο κεντρικότερο και πλέον πολυσύχναστο σημείο της πόλης της Βέροιας και δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης σύλληψης, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι οπλοφορούντες ληστές και να απελευθερωθεί ο όμηρος, ασκήθηκε από τους επιχειρούντες αστυνομικούς, η απολύτως αναγκαία επιτρεπτά δικονομική καταναγκαστική σωματική βία, κατά τη συμπλοκή, τον αφοπλισμό και την εξουδετέρωση της προβληθείσας αντίστασης".