Η Αθήνα στο “κενό” μέχρι τη Δευτέρα

Στο "κενό" παραμένει η Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα, με την ελληνική πλευρά να αγωνιά και να αδημονεί για τη δόση των 44 δισ. ευρώ και για τη συνολική λύση για το ελληνικό χρέος.

Ο εκνευρισμός στην κυβέρνηση είναι εμφανής και ο Αντώνης Σαμαράς ακύρωσε το ταξίδι του στο Κατάρ αφού οι εξελίξεις στην Ευρώπη καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να μείνει στο Μέγαρο Μαξίμου και να συντονίζει τις κινήσεις της χώρας στη νέα κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα. Θα έχει συνάντηση με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει το θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής.

Το αδιέξοδο στο Eurogroup έφερε ταραχή στην Αθήνα, με τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να ζητούν από τους Ευρωπαίους να μην καθυστερήσουν άλλο και να τονίζουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο η διάσωση της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Το θέμα γίνεται όλο και πιο περίπλοκο αφού ο Β. Σόιμπλε θεωρεί πραγματικό τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με μαρτυρία του χριστανοδημοκράτη βουλευτή Μίχαελ Φουκς, ο οποίος συμμετείχε στην πρωινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU από τον υπουργό ο κ. Σόιμπλε έδωσε την εντύπωση ότι το ΔΝΤ ενδέχεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, εάν δεν βρεθεί λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάτι που, όπως είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, πρέπει να αποφευχθεί.

Ωστόσο οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ καταγράφηκαν και χθες, στη μαραθώνια ολονύχτια συνεδρίαση που κατέληξε σε μια ανακοίνωση με αναφορές στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα.

Το κλίμα έντασης μεταξύ των Ευρωπαίων φαίνεται και το πρωί, αφού ο Πιερ Μοσχοβισί, υπουργός οικονομικών της Γαλλίας δήλωνε ότι χρειάζονται μόνο μερικές πινελιές για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ωστόσο ο Β. Σόιμπλε έλεγε σε βουλευτές ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Πάντως λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εκτίμησε ότι δεν ήταν αποτυχία το χθεσινό Eurogroup και επεσήμανε πως το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι είναι κοντά σε λύση για την Ελλάδα

Χαρακτηριστική είναι η απογοήτευση του Ζ. Κ. Γιούνκερ ο οποίος έδειξε ξεκάθαρα προς τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία ξεκαθαρίζοντας ότι είναι υπεύθυνες για το ναυάγιο στο Eurogroup της Τρίτης.

"Το κούρεμα πρόβλημα για Ιρλανδία, Πορτογαλία"

Η διαφωνία με το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρη καθώς όσο και αν επιμένει στο κούρεμα, έστω και μελλοντικά το Ταμείο, η Γερμανία διαφωνεί. Μάλιστα ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι: "Ένα κούρεμα του χρέους μπορεί να είναι ο πιο βολικός και εύκολος δρόμος για τη χώρα ... αλλά ο σκοπός μας πρέπει να είναι να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της υπερχρέωσης". Όπως είπε: "Θα κόστιζε χρήματα, θα ήταν ένα μοιραίο σήμα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και πιθανόν την Ισπανία, καθώς οι χώρες αυτές θα ρωτούσαν αμέσως γιατί θα έπρεπε να αποδεχθούν δύσκολους όρους και να επιβάλουν δύσκολα μέτρα... και θα είχε συνέπειες με βάση τη νομοθεσία για τον προϋπολογισμό".

Μέσα σε αυτό το κλίμα το 15σελιδο προσχέδιο συμφωνίας έμεινε στα χαρτιά, ωστόσο συνεχίζει να αποτελεί βάση συζήτησης, σύμφωνα με όσα είπαν η Α. Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε σε βουλευτές στη Γερμανία.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να μειωθεί κάτω από το στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020, μόνο εάν οι χώρες της Ευρωζώνης αποδεχθούν ζημιές στα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα ή επιβάλουν στους ιδιώτες επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής, αναφέρει έκθεση που ετοιμάσθηκε για τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Η 15σέλιδη έκθεση δείχνει ότι - χωρίς τη λήψη ενός πακέτου μέτρων για τη μείωσή του - το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% του ΑΕΠ το 2022 και στο 111% του ΑΕΠ το 2030 από το σημερινό επίπεδο περίπου 170% του ΑΕΠ.

"Το πακέτο των δυνητικών επιλογών δεν θα καταστήσει δυνατό να φθάσουμε σε ένα επίπεδο χρέους κοντά στο 120% του ΑΕΠ το 2020 χωρίς την προσφυγή σε μέτρα που θα σημαίνουν απώλεια κεφαλαίου ή επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών - μελών της Ευρωζώνης ή που θα προβλέπουν μία ευρύτερη επαναγορά των ελληνικών ομολόγων, η οποία θα συνεπάγεται την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses)", αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει ότι το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2022, χωρίς να χρειάζεται να επιβληθούν ζημιές στις χώρες της Ευρωζώνης ή να επιβληθεί η επαναγορά των ομολόγων από τους ιδιώτες. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε απορρίψει τη μετάθεση του στόχου στο 2022 ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα και φέρεται να τάσσεται υπέρ της καταγραφής ζημιάς στα δάνεια προς την Ελλάδα, ώστε να επιτευχθεί το 2020 ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την έκθεση, μία μείωση του περιθωρίου των επιτοκίων - πέραν δηλαδή του κόστους χρηματοδότησης - στα διμερή διακρατικά δάνεια στην Ελλάδα κατά 70 μονάδες βάσης (0,7 της ποσοστιαίας μονάδας) θα μείωνε το χρέος κατά 1,4% το 2020, ενώ μία μεγαλύτερη μείωση του περιθωρίου στις 25 μονάδες βάσης θα μείωνε το χρέος κατά 5,1% του ΑΕΠ.

Η αναστολή πληρωμής τόκων από την Ελλάδα για τα δάνεια από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ.

Εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επέστρεφε τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ.

Η επαναγορά ομολόγων με κόστος 10 δισ. ευρώ από ιδιώτες στο 50% της ονομαστικής τιμής τους θα οδηγούσε σε μείωση του χρέους κατά 2,4% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.