Βενιζέλος στη Βουλή: Ριζοσπαστική λύση για τα “κόκκινα” δάνεια

Οι υψηλοί τόνοι επικράτησαν και κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με τις τοποθετήσεις πολλών βουλευτών και υπουργών να έχουν χαρακτήρα σχεδόν... προεκλογικό.

“Ριζοσπαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια, στην πράξη και όχι στα λόγια”, ως μέρος του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου από την κρίση, υποσχέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. “Εμείς θα παρουσιάσουμε ως κεφάλαιο του συμφωνημένου σχεδίου εξόδου απ' την κρίση, λύση για όλα τα κόκκινα δάνεια, που θα είναι ριζοσπαστική στην πράξη και όχι στα λόγια. Γιατί αυτό που περιμένει ο πολίτης να ακούσει είναι το τι γίνεται με το δικό του δάνειο, τη δική του οικογένεια και τους δικούς του εργαζόμενους”, υπογράμμισε.

Για τα περί της ανάμειξης του επιχειρηματικού κόσμου στην πολιτική ζωή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναγνώρισε πως υπάρχουν επιχειρηματίες που θέλουν το καλό της χώρας, καθώς διατηρούν τα συμφέροντά τους εντός της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και η “ιδιόρρυθμη κατηγορία των επιχειρηματιών που έχουν τα assets στην Ευρώπη, ή σε χώρες άγνωστες, τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημιές τους στην Ελλάδα. Αυτοί τροφοδοτούν τα μεγάλα πολιτικά παιχνίδια - και με δημοσιεύματα. Ψάξτε να βρείτε ποιοι είναι οι μεν και οι δε”.

“Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη συνταγή που μας έφερε στην κρίση. Αυτό σημαίνει πως η χώρα θα εκπληρώνει τους στόχους της ανελλιπώς”, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης. “Στις συμφωνίες με τους εταίρους μας, η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη και η φωνή της ενιαία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να στέλνουμε λάθος μηνύματα στους εταίρους μας”, είπε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο εκλογών, διαμηνύοντας πως αυτές θα γίνουν στην ώρα τους, το 2016, και προτρέποντας τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κρατήσουν μικρό καλάθι, “διότι τα κεράσια θα είναι λίγα για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις θα μείνουν στο χρονοντούλαπο”.

Διαβάστε: Γιακουμάτος: Οι δημοσκοπήσεις θα μείνουν στο χρονοντούλαπο

“Ναι” στην εθνική συνεννόηση στη βάση εθνικού αρραγούς μετώπου για το χρέος, αλλά όχι στη βάση τού “σκίζω τα μνημόνια”, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά την τοποθέτησή του, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να εκβιάσει εθνικές εκλογές εν όψει της προεδρικής εκλογής, καθώς φοβάται ότι έως το 2016 τα μνημόνια θα είναι μακρινό παρελθόν και τότε θα ξαναγυρίσει στις παραδοσιακές του ρίζες με τους “μπαχαλάκηδες”.

Διαβάστε: Βαρβιτσιώτης: Ναι στη συνεννόηση, όχι στο “σκίζω τα μνημόνια”

Στο ζήτημα των σκουπιδιών αναφέρθηκε εκτενώς ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, υποστηρίζοντας ότι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους, τώρα επιχειρεί να βγάλει τα σκουπίδια. "Κατά καιρούς προσπαθούσατε, κύριοι της αντιπολίτευσης, να βγάλετε τον κόσμο στους δρόμους. Δεν το πετύχατε. Τώρα θέλετε να δημιουργήσετε μια κοινωνική αναταραχή βγάζοντας τα σκουπίδια στους δρόμους; Πνίγοντας τη χώρα στα σκουπίδια και με κίνδυνο να χάσουμε κοινοτικούς πόρους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε: Ντινόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει με την υγεία των πολιτών

Εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας η οποία θα προβλέπει 30% μείωση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο με τον ΕΝΦΙΑ και να εξορθολογιστεί η φορολογία των ακινήτων.

Διαβάστε: Ντόρα: Καταθέτει τροπολογία για 30% μείωση στις αντικειμενικές

Μύδρους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για "ανεύθυνη και λαϊκίστικη πολιτική και πειραματικούς αριστερισμούς", με κίνδυνο όπως είπε "να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή και Βενεζουέλα, χωρίς όμως πετρέλαιο".

Διαβάστε: Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας κάνει Βενεζουέλα χωρίς πετρέλαιο

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επανέλαβε την άποψή του ότι η διαγραφή μέρους του χρέους είναι η μοναδική λύση και διέξοδος από το πρόβλημα, τονίζοντας μάλιστα πως αυτό δεν είναι μόνο αριστερή απαίτηση, αλλά θα έπρεπε να ήταν αίτημα εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης, ενώ έκανε αναφορά και στο ζήτημα του κατοχικού δανείου, υπογραμμίζοντας πως “η χώρα δεν έχει μόνο χρέος, αλλά και της χρωστάνε”.

Διαβάστε: Λαφαζάνης: Μόνη λύση και διέξοδος για το χρέος η διαγραφή

Σε αμφισβήτηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο προχώρησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται “ανελλιπώς” όταν ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, ενώ ταυτοχρόνως της καταλόγισε πως ενώ ασκεί πολιτικές εξαθλίωσης του λαού, την ίδια ώρα δημιουργεί νέους ολιγάρχες.

Διαβάστε: Καμμένος: Ο Σαμαράς πήγε στο Μιλάνο για να στηρίξει τη Μέρκελ

Την πεποίθηση ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μετά τις εκλογές θα έχουν ρόλο εγγυητή σε μια μεγάλη κυβερνητική συμμαχία εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, σημειώνοντας ότι σε αυτή την κυβερνητική συμμαχία θα μετέχουν όλα τα κόμματα, και αυτά της συγκυβέρνησης, χωρίς, όμως, τις σημερινές ηγεσίες.

Διαβάστε: Κουίκ: Μετά τις εκλογές θα είμαστε εγγυητές σε κυβερνητική συμμαχία

Τη σύσταση μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού η οποία θα διαπραγματευθεί το χρέος, θα συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα αλλάξει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, πρότεινε από το βήμα της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Μάλιστα όπως επισήμανε ο κ. Λυκούδης η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει την τετραετία.

Διαβάστε: Λυκούδης: Να συσταθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Γιώργος Κασαπίδης ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αν και αναγνώρισε πως το έργο της είναι δύσκολο.

Διαβάστε: Κασαπίδης: Δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

"Ωσεί παρών" θα είναι στην ψηφοφορία επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο ανεξάρτητος βουλευτής, Γιώργος Νταβρής, ενώ παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ.

Νταβρής: Ωσεί παρών στην ψήφο εμπιστοσύνης