Κυβέρνηση με 153 βουλευτές και… αστερίσκους

Σε 153 βουλευτές στηρίζεται πλέον η κυβέρνηση, ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς έχει να μετράει βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έδωσαν στήριξη αλλά με αστερίσκους...

Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης δεν πέρασε, ωστόσο η κυβέρνηση μετράει απώλειες. Ψήφισαν 294 βουλευτές και με 124 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 17 "παρών", η Βουλή απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.

Αίσθηση προκάλεσε η θετική ψήφος της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία και διεγράφη άμεσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Η "διαρροή" της Θεοδώρας Τζάκρη ήταν και η μόνη έκπληξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίζουν "όχι", τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ να ψηφίζουν "ναι" και αυτούς της ΔΗΜΑΡ να ψηφίζουν "παρών".

Από την αίθουσα απουσίαζαν συνολικά έξι βουλευτές, τα τρία προφυλακισθέντα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, που βρίσκεται στο νοσοκομείο, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

Από τους 11 ανεξάρτητους βουλευτές, επτά ψήφισαν υπέρ της πρότασης μομφής και τρεις δήλωσαν "παρών". Υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν οι: Ν. Νικολόπουλος, Θ. Παραστρατίδης, Π. Μουτσινάς, Οδ. Βουδούρης, Γ. Κουράκος, Μ.Μπόλαρης και Ν. Σταυρογιάννης. "Παρών" δήλωσαν οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Χρ. Αηδόνης, Γ. Κασσαπίδης.

Κατόπιν της διαγραφής της κ. Τζάκρη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η δύναμη του κόμματος είναι 27 από 28 βουλευτές και η κυβερνητική πλειοψηφία μειώνεται από 155 σε 154 βουλευτές. Πλέον, οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 12.

Στήριξη στην κυβέρνηση με αστερίσκους βάζουν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Θάνος Μωραίτης τόνισε ότι "Δίνουμε μια ψήφο επώδυνης ανοχής. Στέλνω όμως ένα πολύ καθαρό μήνυμα προς όλους και ειδικά σε όσους κάνουν όνειρα διευθετήσεων στην πλάτη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ: Ας μην δοκιμάζουν άλλο την αντοχή αυτής της ανοχής".

Αναφερόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό ανέφερε "Έχει μεγάλη ευθύνη προσωπικά. Πριν ενάμιση χρόνο υποσχόταν παντού δις ισοδύναμων στα διάφορα Ζάππεια τα οποία έγιναν καπνός. Εξαφανίστηκαν και τα Ζάππεια όπως και τα success story του καλοκαιριού και σήμερα ξαναζούμε ένα αντιμνημονιακό κρεσέντο. Ο κ. Σαμαράς είναι πρωθυπουργός με παραχώρηση του ΠΑΣΟΚ. Δεν μας κάνει κάποια χάρη. Αν νιώθει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, ενώ η χώρα βρίσκεται στο καλύτερο σημείο διαπραγμάτευσης των τελευταίων ετών, μπορεί να βρεθούν άλλες λύσεις".

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του κ. Μιχάλη Κασσή που είπε ότι "η ψήφος μου δεν είναι λευκή επιταγή. Μην λάβατε την ψήφο ως εξουσιοδότηση για ανεξέλεγκτη λειτουργία, για εξουσιοδότηση να φέρετε το έκτρωμα του φόρου ακίνητης περιουσίας, την άρση πλειστηριασμών, την λήψη νέων οριζόντιων, κάθετων και πλάγιων μέτρων. Δεν είμαι υπέρ των εκλογών δεν είναι η ώρα για να μπει σε νέες περιπέτειες η χώρα.

Σε ανάλογο κλίμα και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος είπε ότι ουσιαστικά υφαρπάζεται η θετική του ψήφος προς την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς - Τσίπρας: Οι ειρωνίες, οι... γελοίοι και τα γελάκια

Άδωνις: Γελάγαμε με τον κ. Τσίπρα - Κρίμα Αλέξη

Παπαδημούλης: Ψευτόμαγκας ο Σαμαράς

Χαραλαμπίδου: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαγορεύσει απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

Κωνσταντινόπουλος: "Όταν η Τζάκρη ήταν υφυπουργός η τρόικα δεν έστελνε email;"

"Χρειάστηκε ένα τριήμερο να μας πει η Τζάκρη ότι μετακομίζει στο ΣΥΡΙΖΑ;"

Τι είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του

Επιστροφή "σε λίγα χρόνια", στο επίπεδο του ΑΕΠ και της ευημερίας που είχε η Ελλάδα προ κρίσης, χωρίς όμως τις παθογένειες που την οδήγησαν εκεί, προέβλεψε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης.

Ο κος Σαμαράς δόμησε την ομιλία του, σε δύο βασικούς άξονες: Αφ' ενός στην απαξίωση των θέσεων αλλά και των πολιτικών επιτυχιών του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, και αφ' ετέρου στην κατάδειξη του "οδικού χάρτη της κυβέρνησης", ως του μόνου τρόπου εξόδου από την κρίση, που παράγει ήδη από σήμερα απτά αποτελέσματα. Εκλογές θα γίνουν το 2016 - οπότε η χώρα "θα έχει βγει απ' το πρόβλημα".

Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός επεφύλαξε αρκετές ειρωνικές εκφράσεις για την πολιτική συγκομιδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην "παλλαϊκή μεγαλειώδη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ απόψε στο Σύνταγμα", για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ότι "οι εκκλήσεις σας στον κοσμάκη για ανατροπή της κυβέρνησης δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Γι' αυτό αναγκαστήκατε να στήσετε χθες στην ΕΡΤ έναν καραγκιόζ μπερντέ για να παίξει στα δελτία των οκτώ".

Ειδικότερα για την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ, που απετέλεσε και την αφορμή για την κατάθεση της πρότασης μομφής, ο κος Σαμαράς ανέφερε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ πως "είναι αδιανόητο να υπερασπίζεστε παράνομους. Θέλει ο Τσίπρας να κρυφτεί, αλλά οι παλιές συνήθειες δεν τον αφήνουν" σχολίασε.

"Δημόσια τηλεόραση υπάρχει - και θα μετακομίσει εκεί που πρέπει: Στο ραδιομέγαρο που το είχαν καταλάβει μερικές δεκάδες συνδικαλιστές" τόνισε ο πρωθυπουργός.

Απέναντι στις βολές του Αλέξη Τσίπρα περί αποτυχημένης πρωθυπουργίας και αθέτησης των προεκλογικών του υποσχέσεων, ο Αντώνης Σαμαράς αντέταξε το επιχείρημα ότι ο πολιτικός του αντίπαλος διολισθαίνει με δειλία προς θέσεις τις οποίες παλαιότερα πολεμούσε - και επισκόπησε τον οδικό χάρτη της εξόδου από την κρίση, που δεν είναι άλλος από αυτά "που ήδη γίνονται":

"Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από χρόνια ύφεσης. Ανακτούμε την εμπιστοσύνη μας, βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα - κάτι που φαίνεται κυρίως από το γεγονός ότι το εμπορικό μας ισοζύγιο δεν είναι φέτος ελλειμματικό, μετά από δεκαετίες. Κατά πάσα πιθανότητα θα βγούμε στις αγορές το 2014, ώστε να μπορέσουμε να δανειζόμαστε σαν φυσιολογική χώρα. Βήμα-βήμα ανακτούμε πρόσθετο έλεγχο. Διευρύνουμε τη φορολογική βάση - φέτος ο κόσμος δοκιμάζεται, καθώς πληρώνει φόρους τριών χρόνων, αλλά του χρόνου αυτό δεν θα υπάρχει. Τη φορολογία σταδιακά θα την μειώνουμε μέχρι να τη φέρουμε εκεί που πρέπει. Το 2016 θα καλύπτουμε, όχι μόνον τα έξοδά μας, αλλά και τους τόκους και τα χρεολύσια" προέβλεψε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:

"Μέχρι το 2016, εμείς θα έχουμε βγάλει τη χώρα απ' το πρόβλημα. Όλες οι χώρες του ευρώ θα έχουν μια επιτήρηση - αλλά όταν έχεις βιώσιμα πλεονάσματα, δεν έχεις τίποτε να φοβάσαι από μια επιτήρηση που ισχύει και για τους εταίρους σου. Έτσι βγαίνουν οι χώρες απ' τις μεγάλες κρίσεις. Με θυσίες - αλλά χωρίς μαγικά, χωρίς ψέματα με κοντά ποδάρια και φρούδες υποσχέσεις".

'Αλλωστε, "ακόμα και όσοι έχουν ασκήσει την πιο σκληρή κριτική στο πρόγραμμα, παραδέχονται πως σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα έχει ανακτήσει το ΑΕΠ και το επίπεδο ευημερίας που είχε πριν την κρίση, χωρίς τις παθογένειες που την οδήγησαν εκεί". Το δύσκολο κομμάτι το περάσαμε - οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο. Η μεγάλη δοκιμασία είναι στο τέλος του μαραθωνίου - αλλά ο μεγάλος μαραθώνιος είναι προς το τέλος του ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αντίθετα με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, μένουν πίσω από τις εξελίξεις - κάτι που οδηγεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αλλοπρόσαλλες τακτικές: "Στο Τέξας, τους είπατε το σωστό: Η Ελλάδα δεν θα το κάνει να εξέλθει απ' την ευρωζώνη. Αυτό ακριβώς σας λέγαμε κι εμείς ενάμισυ χρόνο πριν - και με λέγατε κινδυνολόγο και μερκελιστή" ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Α. Τσίπρα ο πρωθυπουργός. "Αν ο κος Τσίπρας έχει αλλάξει θέσεις, να το πει καθαρά από δω, να το ακούσουν οι δικοί του, και όχι να το σερβίρουν λίγο-λίγο από μακριά" σχολίασε. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, "η πρόταση μομφής είναι το φάρμακο, η δραμαμίνη για τη ναυτία που προκάλεσε η ομιλία του κου Τσίπρα στους οπαδούς του. Για να γλιτώσει τη μομφή του Λαφαζάνη, έκανε πρόταση μομφής στο Σαμαρά". Με δεδομένο δε, ότι σε πενήντα μέρες ξεκινά η ελληνική Προεδρία στην Ευρώπη, "τη στιγμή που η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της και αντιμετωπίζεται απ' όλους ως παράγοντας σταθερότητας, εσείς ζητάτε εσείς να πέσει η κυβέρνηση και να ξαναβυθιστεί η χώρα στο χάος".

"Ψηφίζετε εναντίον μας μαζί με τη Χρυσή Αυγή. Εκεί το φτάσατε, εκεί το καταντήσατε το κόμμα σας - και σύντομα θα αποδειχθεί το μεγαλύτερό σας λάθος" παρατήρησε απευθυνόμενος στον Α. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

Στις κατηγορίες πως δεν έρχεται στη Βουλή να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση, ο κος Σαμαράς επικαλέστηκε ακριβώς τον τρόπο έκφρασης του Αλέξη Τσίπρα: "Έχετε το θράσος να μιλάτε για εγκάθετους τοκογλύφων; Σ' αυτές τις απίστευτες ανοησίες, τι να απαντήσω; Αυτά τα λέτε εσείς, η Χρυσή Αυγή και κάποιοι άλλοι που βρίσκονται σε μόνιμο παραλήρημα" ανέφερε. Όσο για την συνύπαρξή του με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, "δεν συμφωνούμε σε όλα για το χθες μεταξύ μας. Αλλά ο λαός δεν μας έστειλε εδώ για το χθες, αλλά για να διασφαλίσουμε το αύριο. Προχωράμε - και όλοι τώρα παραδέχονται ότι προχωράμε".

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας

Εκλογές, για ισχυρή δημοκρατική εντολή σε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με στόχο να αξιοποιήσει την αποτυχία του Προγράμματος και να ακυρώσει το μνημόνιο, προέκρινε ως τη μόνη λύση για τον τόπο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στη Βουλή.

Η πρόταση δυσπιστίας

Για την πρόταση δυσπιστίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «καλεί σήμερα τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση προκειμένου να εναρμονιστεί με την πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα και το λαό. Να αφουγκραστεί τη φωνή της κοινωνίας, να αντικρίσει το δράμα της και να σταματήσει να υποκρίνεται».

Για τους λόγους της δυσπιστίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την κοινωνική τραγωδία και το κοινωνικό ολοκαύτωμα που συνεπάγεται η απαρέγκλιτη εφαρμογή των καταστροφικών μέτρων του μνημονίου εδώ και τρία χρόνια».

«Κάνουμε μομφή στην κυβέρνησή σας γιατί αποτύχατε σε όλα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι όχι μόνο δεν διεκδίκησε μια καλύτερη έκβαση για τη δανειακή σύμβαση αλλά δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ και με υποτακτική συμπεριφορά πήρε αποφάσεις για μέτρα.

Η κυβέρνηση απέτυχε, όπως τόνισε, να αρθρώσει σχέδιο εναλλακτικό προς τους εταίρους και τους δανειστές και απέτυχε να αντιμετωπίσει έστω και στοιχειωδώς την ανθρωπιστική κρίση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε όμως ότι «τα ψέματα τελειώνουν και που τώρα που ο ελληνικός λαός παρακολουθεί τη συζήτηση στη Βουλή, αδιαμεσολάβητα από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, όλοι συνειδητοποιούν ότι η δυσπιστία δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση αλλά είναι της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας προς την κυβέρνηση».

«Η δυσπιστία είναι εκεί έξω που χιλιάδες άνθρωποι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται ως σκουπίδια που χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν κυριολεκτικά στα σκουπίδια τα μέσα της επιβίωσής τους», είπε ο κ. Τσίπρας που χαρακτήρισε πραγματική βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας τους ανασφάλιστους πολίτες που κατά κάποιες εκτιμήσεις φθάνουν τα τρία εκατομμύρια.

«Μας ρωτάτε γιατί η δυσπιστία. Γιατί αποτύχατε. Γιατί διαλύσατε την κοινωνία και η κοινωνία δεν σας νομιμοποιεί πια. Και γιατί δεν έχετε κανένα σχέδιο εξόδου. Και δεν είναι μόνο που οι από κάτω δεν σας θέλουν. Κι εσείς δεν μπορείτε. Δεν μπορείτε πια κύριε πρωθυπουργέ. Και όσο το συνειδητοποιείτε τόσο πιο επικίνδυνοι γίνεστε για την κοινωνία», εξήγησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Μνημόνιο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι μαχαιριά για τη χώρα. «Αλήθεια κύριε Σαμαρά είναι μαχαιριά για τη χώρα να μιλήσουμε για όλα αυτά; Ή μήπως είναι γκιλοτίνα όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα;», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για τη συνεργασία με την τρόικα και το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μιλάει για success story λες και βρίσκεται σε άλλη χώρα, την ίδια ώρα που οι ίδιοι οι δανειστές μας μιλάνε για λάθος πρόγραμμα που δεν βγαίνει και για λάθος πολλαπλασιαστές της ύφεσης. Μιλάει για success story όταν οι ίδιοι προχωρούν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ευθυνών της αποτυχίας του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα». Στο σημείο αυτό μάλιστα ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν θεωρεί θετικό ή αρνητικό το γεγονός, αν θεωρεί ότι και η συγκρότηση εξεταστικής αποτελεί μαχαιριά κατά της Ελλάδας. Κάλεσε επίσης τον κ. Σαμαρά να απαντήσει πως σκέφτεται να αξιοποιήσει η κυβέρνηση την απόφαση αυτή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να ακυρώσει από μόνη της το Μνημόνιο. Μπορεί να το ακυρώσει μόνο ένας. Ο λαός με την ψήφο του» ξεκαθαρίζοντας στο σημείο αυτό ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον αφορούν σενάρια που τρομοκρατούν την κυβερνητική πλειοψηφία και την κάνουν να χάνει τον ύπνο της και αφορούν τη δημιουργία νέας κυβέρνησης από αυτή τη Βουλή».

«Γνωρίζουμε ότι τη λύση μπορεί να τη δώσει μόνο ο λαός. Η λύση είναι οι εκλογές που θα δώσουν ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας. Ισχυρή εντολή ακύρωσης του μνημονίου και ανάκτησης της κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού και της χώρας. Ισχυρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας και λαϊκής ενότητας με στόχο να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας και να αξιοποιήσει την αποτυχία του προγράμματος ώστε να διεκδικήσει βιώσιμη λύση για το χρέος», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για το χρέος χωρίς τη διαγραφή μεγάλου μέρους του. «Η Ελλάδα όσο βρίσκεται σε ύφεση δεν μπορεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τόκους και χρεολύσια», είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση που κατ΄ εντολή του λαού θα ακυρώσει όλους τους μνημονιακούς νόμους, που θα διαχειριστεί την ακύρωση του Μνημονίου.

Νέα μέτρα-το επεισόδιο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι κυβέρνηση και τρόικα προσποιούνται πως διαπραγματεύονται και τις επόμενες εβδομάδες με τα νέα μέτρα που απεργάζονται ετοιμάζονται να μπήξουν το μαχαίρι πιο βαθιά στην πληγή. «Οι διαβεβαιώσεις ότι δεν θα πάρετε άλλα μέτρα κύριε πρωθυπουργέ είναι ψεύτικες», είπε ο κ. Τσίπρας διότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% το 2014 και 4,1% το 2015. «Όταν αποδέχεστε την υποχρέωση να έχετε τόσο υψηλό πλεόνασμα σε τέτοια ύφεση όχι μόνο τους μισθούς και τις συντάξεις θα βάλετε στο χέρι, όχι μόνο τα μαντριά και τις στάνες θα βάλετε στο χέρι και θα φορολογήσετε αλλά και νοσοκομεία θα κλείσετε και πανεπιστήμια θα κλείσετε και την πρώτη κατοικία θα πάρετε. Αυτή είναι η αλήθεια και σας προκαλώ να την πείτε», είπε ο κ. Τσίπρας.

Αναρωτήθηκε μάλιστα τι είδους διαπραγμάτευση κάνει η κυβέρνηση, επικαλούμενος τις δηλώσεις του κ. Τόμσεν που συστήνει στην κυβέρνηση να μην λέει ότι δεν θα πάρει μέτρα γιατί θα τα πάρει. «Μόνο και μόνο ότι ανέχεστε να συζητάτε με αποτυχημένους υπαλλήλους οργανισμών που οι προϊστάμενοι τους δημοσίως παραδέχονται ότι το πρόγραμμα τους απέτυχε, αλλά οι υφιστάμενοι εδώ βγάζουν και γλώσσα από πάνω, είναι δηλωτικό της υποτακτικής σας στρατηγικής» είπε ο κ. Τσίπρας.

Τη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Σαμαρά καλώντας τον να σταματήσει τα ψέματα που λέει για να κρατηθεί πρωθυπουργός «παίρνοντας στην πλάτη του τον κ. Βενιζέλο» και τον ρώτησε «αναρωτιέμαι κοιμάστε ήσυχος κύριε πρωθυπουργέ» καλώντας τον μάλιστα να κοιτάξει προς το μέρος του, ο πρωθυπουργός απάντησε: «έχετε οίηση, έχετε αμετροέπεια. Τώρα το ρίξατε στο ψυχογραφικό. Κοιτάω από εκεί για να μην γελάω».

«Δεν είστε όμως για γέλια για κλάματα είστε. Διότι ο λαός υποφέρει από την πολιτική σας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επέμεινε: «όταν κυβερνάτε μια χώρα που ο λαός της χειμάζεται, αισθάνεστε πετυχημένος; Όταν παιδιά λυποθυμάνε από την πείνα στα σχολεία, υπάρχουν καρκινοπαθείς που δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους διότι είναι ανασφάλιστοι. Όταν το καλύτερο κομμάτι της νεολαίας μεταναστεύει και η μεσαία τάξκη εξαθλιώνεται. Καλό το παραμύθι του success story. Αλλά με τι θα συνεχίσετε να κυβερνάτε με τα δώρα στα διαπλοκή; 'Αντε και χαρίσατε και τις ψηφιακές άδειες. Ψωμί όμως στους πεινασμένους ποιοι θα δώσουν; Στέγη στους άστεγους και αξιοπρέπεια στη νέα γενιά ποιοι θα δώσουν; Οι καναλάρχες; Οι ντερμπεντέρηδες δημοσιογράφοι των οκτώ ή τα ΜΑΤ με τα οποία κλείνετε και φιμώνετε κάθε απεργιακή κινητοποίηση»;

Για την ΕΡΤ

Αναφερόμενος στους χειρισμούς στην ΕΡΤ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχώρησε σε πράξεις που ακόμα και τα ολοκληρωτικά καθεστώτα δυσκολεύονται να αποφασίσουν», «φίμωσε τη φωνή της χώρας μας στο εξωτερικό», «σκόρπισε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρήμα για να κάνει το χατήρι των ιδιωτικών καναλιών και της διαπλοκής και για να κλείσει κάθε πιθανή πηγή σχετικά αντικειμενικής ενημέρωσης».

Κυβερνάτε 15 μήνες τώρα με τη βοήθεια των ΜΑΤ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ με 22 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ότι «κυβερνά με πολιτικές επιστρατεύσεις απεργών επιβάλλοντας καθεστώς εκτάκτου ανάγκης στην κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «σκάνδαλο υποβρυχίων» καλώντας τον κ. Βενιζέλο να μην είναι τόσο ανυπόμονος για την πρόταση εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα έρθει η ώρα και αυτής. Θύμισε επίσης τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μιχελάκης ως εκπρόσωπος της ΝΔ για τους χειρισμούς Βενιζέλου και κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαψεύσει αν ο κ. Σάφα διεκδικεί δάνειο με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου ενώ τα υποβρύχια σαπίζουν και οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι.

Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την ίδια ώρα που κόβει τις συντάξεις χάνει έσοδα από το λαθρεμπόριο καυσίμων, από πλαστά και εικονικά τιμολόγια από τις καθυστερήσεις στους ελέγχους για τις off shore. «Αν η φοροδιαφυγή και η λαμογιά ήταν πρόβλημα μια φορά πριν το Μνημόνιο τώρα είναι δέκα φορές», δήλωσε.