Κοτζιάς: Εμείς απαντάμε δημόσια σε όποιον χρειαστεί

Κοτζιάς: Εμείς απαντάμε δημόσια σε όποιον χρειαστεί

«Η κυβέρνηση δεν φοβάται να κάνει εξωτερική πολιτική» δήλωσε ο ΥΠΕΞ για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν

«Η αναβαθμισμένη Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα, ούτε να καλεί και να συζητάει με τον οποιονδήποτε, ούτε να του απαντάει δημόσια αν χρειαστεί, ούτε να τον βάζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα στη Θράκη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη πριν μερικά χρόνια, που η Θράκη έγινε φύλλο και φτερό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά κυρίως απαντώντας μια προς μία στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο για τον λόγο και τη χρησιμότητα της επίσκεψης όσο και για το θέμα της προετοιμασίας της και βεβαίως τη στάση του κ. Ερντογάν στη Θράκη.

Ο N. Κοτζιάς απαρίθμησε τα θετικά της επίσκεψης Ερντογάν, ανέφερε τα βήματα και τις επαφές της προετοιμασίας της, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική σε όσους επέλεξαν, όπως είπε, σκόπιμα να την υπονομεύσουν και να μην την αφήσουν να πετύχει, κάνοντας λόγο για "θέατρο" της αποτυχίας της επίσκεψης πριν ακόμη προσγειωθεί ο Τούρκος πρόεδρος, στην «ίδια λογική, έναντι οιουδήποτε πράττει αυτή η κυβέρνηση, που θέλει αδράνεια και ενοχλείται από την ενεργητική πολιτική».

«Αυτή η κυβέρνηση είναι περήφανη που έχει αναβαθμίσει συνολικά τη χώρα μέσω και της εξωτερικής πολιτικής» είπε ο κ. Κοτζιάς. «Κάναμε ένα βήμα παραπάνω στην ασφάλεια και στη σταθερότητα» σημείωσε, αποσαφηνίζοντας ότι η ελληνική διπλωματία είναι κατά της αδράνειας και του νεοαπομονωτισμού.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μην έχουμε επικοινωνίες με την Τουρκία, όπως ουσιαστικά συμβαίνει μετά το πραξικόπημα. Αυτό δεν είναι καλό, διότι υπάρχει μεγάλη νευρικότητα στη γείτονα χώρα που μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε λάθη και ατυχήματα και εάν δεν έχεις δίαυλους επικοινωνίας για να τα αντιμετωπίσεις, αυτά μπορούν να γίνουν, χιονοστιβάδα» είπε.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία αφενός της μετακίνησης του κ. Ερντογάν, σε σχέση με τις θέσεις που εξέφρασε ερχόμενος και εξερχόμενος από την Ελλάδα και αφετέρου της μετατροπής της αρχικής παλιάς θέσης του που αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάνης, σε επικαιροποίηση της, όσον αφορά την άλλη τους πλευρά, δηλαδή την ανατολική και όχι την Ελλάδα, καθώς και της σαφούς δήλωσής του ότι δεν διεκδικεί η Τουρκία εδάφη από τη χώρα μας, κάτι που «δεν το έχει ξανακάνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας».

Όπως επίσης δεν έχει ξανακάνει κανείς, από τουρκικής πλευράς, όπως επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, την "πρωτοφανή αποδοχή" της αναγνώρισης ότι η μουσουλμανική κοινότητα συμπεριλαμβάνει Πομάκους και Ρομά, καθώς και το να ζητήσει συγνώμη για τους διωγμούς της Κωνσταντινούπολης, στη δεκαετία του '50. «Αυτά είναι θετικά ζητήματα που διαφεύγουν από το ραντάρ ορισμένων» είπε ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας ως "μέγιστο κέρδος" ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ βγήκαν και υπερασπίστηκαν από τη δική μας σκοπιά τη Συνθήκη της Λοζάνης». «Υπεράσπιση που δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά είναι μάλλον αποτέλεσμα επίπονης εργασίας» συμπλήρωσε.

Ειδικότερα για τη Θράκη, ο υπουργός Εξωτερικών εστίασε στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος τήρησε τη συμφωνία να μην κάνει μεγάλη συγκέντρωση με σημαίες εκεί, όπως και το να μην κάνει ομιλίες, αλλά μόνο «πήρε το μικρόφωνο μέσα στο σχολείο κι έκανε έναν χαιρετισμό», αντιπαραβάλλοντας τη στάση που είχε ο κ. Ερντογάν στην προηγούμενη επίσκεψη το 2004 «με τα παρατράγουδα της Θράκης» και τις 4 ομιλίες του εκτός συμφωνίας και υπογραμμίζοντας καυστικά ότι «αυτοί που δέχτηκαν να κάνει ο Ερντογάν 4 ομιλίες χωρίς συμφωνία, κάνουν λόγο περί έλλειψης προετοιμασίας τώρα». Σε αντίθεση με τότε, επίσης, όπως πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «αυτή τη φορά δεν πάτησε το πόδι του κανείς από την Τουρκία στην ελληνική Θράκη. Διότι πάρθηκαν τα μέτρα να μην έρθουν».

«Πριν καν προσγειωθεί ο κ. Ερντογάν είχαν βγει συμπεράσματα» συμπλήρωσε. «Στις 08:43 στον «ΣΚΑΪ» από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και άλλων κομμάτων που έλεγαν "απέτυχε η επίσκεψη". Και ερωτώ: πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται με αυτό τον τρόπο μια επίσκεψη που δεν έχει καν αρχίσει; Μόνο αν έχεις σκόπιμα επιλέξει να την υπονομεύσεις, να μην την αφήσεις να πετύχει» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς. Και συνέχισε: «Οτιδήποτε κι αν κάνουμε, υβρίζετε χωρίς να εξετάσετε. Η εξωτερική πολιτική έχει και απαιτεί σοβαρότητα, θέλει νηφαλιότητα, θέλει μεγάλο στομάχι και να σκέφτεσαι τι είναι χρήσιμο στη χώρα και όχι σε εσένα προσωπικά ή στο χώρο στον οποίο ανήκεις. Υπηρετούμε τη χώρα και δεν βγάζουμε το συναισθηματικό μας άχτι. Η αποτελεσματικότητα στην εξωτερική πολιτική κρίνεται σε βάθος χρόνου. Ασκούμε ενεργή εξωτερική πολιτική, με νηφαλιότητα και σοβαρότητα».

Παρακαλούμε περιμένετε ...