Είστε μέρος του ελληνικού λαού, λέει ο Ερντογάν στη μειονότητα που τον φώναξε «ηγέτη μας»

Είστε μέρος του ελληνικού λαού, λέει ο Ερντογάν στη μειονότητα που τον φώναξε «ηγέτη μας»

«Έχουμε τέσσερις βουλευτές μας στο ελληνικό κοινοβούλιο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος

«Δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία. Δεν μιλάμε για αφομοίωση αλλά για ενσωμάτωση σας στην Ελλάδα» ήταν τα λόγια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, κατά την ομιλία του σε αίθουσα ξενοδοχείου της Κομοτηνής.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι όπως η Τουρκία έχει «μία σημαία» έτσι και εδώ στην Ελλάδα «δεν είναι δυνατόν να βάλουμε στην άκρη την ελληνική σημαία».

Στον τελευταίο του σταθμό στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι όποιες εθνικές καταγωγές και να υπάρχουν στην Τουρκία, όλες μαζί αποτελούν αυτόν τον έναν λαό. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Όποιες εθνικές καταγωγές και αν υπάρχουν, όλες μαζί αποτελούν τον ένα λαό. Σημείωσε επίσης ότι όπως η Τουρκία είναι ενιαία με τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρά της, αυτό ισχύει καθ' ολοκληρίαν και για την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις Ερντογάν από την Κομοτηνή έγιναν σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από τη συνήθη τουρκική ρητορική της πρόκλησης. Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν είχε ζητήσει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ενώ και κατά τις συναντήσεις του με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα έκανε αιχμηρές δηλώσεις για τα ελληνοτουρκικά θέματα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναχώρησε στις 16:55 από την Κομοτηνή για το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με προορισμό την Τουρκία.

«Ηγέτη μας θα πεθάνουμε για σένα» φώναζαν στον Ερντογάν στην Κομοτηνή

Οι δηλώσεις αποκλιμάκωσης έγιναν από τον Ερντογάν προς ένα πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στο τζαμί της πόλης, Κιρ μαχαλέ, για να τον υποδεχτούν και του φώναζαν «ηγέτη μας» λέγοντας ρυθμικά το όνομά του. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC, Mark Lowen, φανατικοί φώναζαν συνθήματα υπέρ του Τούρκου Προέδρου, λέγοντας «θα πεθάνουμε για σένα».

Ερντογάν: Στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουμε τέσσερις βουλευτές μας

«Στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουμε τέσσερις βουλευτές μας. Τρεις συν έναν. Αυτοί οι τέσσερις βουλευτές μας μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να θέσουν τα προβλήματά σας και εκεί πρέπει να γίνουν κάποια βήματα. Εύχομαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, πρώτα ο Θεός, να λύσουν σύντομα και αυτά τα προβλήματα που έχετε ως Έλληνες πολίτες των ομοεθνών μας στην περιοχή, είτε είναι Τούρκοι, είτε είναι Πομάκοι, η επίλυση των προβλημάτων, κατά τη γνώμη μου, θα δυναμώσει την ενότητα και την αλληλεγγύη στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο Alpha στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων.

Αντίδραση Λοβέρδου στις δηλώσεις Ερντογάν

«Χάος στην προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν, χάος και κατά την πραγματοποίησή της», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφορικά με την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στη Θράκη.

«Φτάσαμε στο σημείο ο Τούρκος Πρόεδρος να αναφέρεται σε τέσσερις Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου χρησιμοποιώντας πρώτο πληθυντικό πρόσωπο και μάλιστα με την φράση "Έχουμε τέσσερις Βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο" και επιπλέον να αποφασίζει αυθαίρετα αλλά και ανενόχλητα να στερήσει τον λόγο από Έλληνα Υφυπουργό», σημείωσε ακόμη ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε:

«Κανέναν Βουλευτή δεν έχει ο Ερντογάν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε.