Κοτζιάς: Μπορούν να βρεθούν «γκρίζες ζώνες» και για τουρκικές βραχονησίδες

Κοτζιάς: Μπορούν να βρεθούν «γκρίζες ζώνες» και για τουρκικές βραχονησίδες

«Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη»

Στις προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας που θέτουν θέμα Αιγαίου και διεκδικήσεων επί ελληνικών νησιών αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Εμείς με όλους τους τρόπους δηλώσαμε -και μίλησα και με την τουρκική ηγεσία- ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι εδώ για να εφαρμόζεται και για να είναι κατανοητό. Από την άλλη, είναι καλό να είναι προσεκτικοί ορισμένοι, ως προς το πώς θέτουν ορισμένα θέματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας: «Η κεμαλική αντιπολίτευση στην Τουρκία θέτει εδώ και πάρα πολύ καιρό υπό την κριτική της την Κυβέρνηση της Τουρκίας γιατί, λέει, έχει αφήσει να καταλάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια 18 τουρκικά νησιά. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έθεσε θέμα Αιγαίου. Απάντησε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι εμείς δεν έχουμε αφήσει ούτε πέτρα, ούτε νησί να μας το καταλάβουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για δηλώσεις «περί όνου σκιάς», εξηγώντας: «Συζητούσαν περί κατάληψης νησιών -ρωτούσε η αντιπολίτευση και απαντούσε η Κυβέρνηση ότι δεν άφησε να γίνει καμία κατάληψη- που δεν έχουν καταληφθεί ποτέ διότι ανήκουν πάντα, τουλάχιστον στον 20ο αιώνα, στην ελληνική Πολιτεία με βάση τους διεθνείς νόμους».

Ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για μία «βαθιά λανθασμένη» άποψη που έχει βάλει στην ατζέντα του κοινοβουλίου η τουρκική αντιπολίτευση, διαμηνύοντας: «Κατάληψη νησιών δεν έχουμε κάνει. Η Ελλάδα είναι μία πάρα πολύ φιλειρηνική δύναμη. Ξέρω ότι κάποιοι αμφισβητούν, εδώ και δεκαετίες και μιλούν για «γκρίζες ζώνες», αλλά σας το λέω δημοσίως πρώτη φορά: αν εφαρμοστούν τα κριτήριά τους, μάλλον θα βρούμε «γκρίζες ζώνες» για την Τουρκία».

Διευκρινίζοντας τη δήλωσή του αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Με τα κριτήρια που κάποιοι χρησιμοποιούν -όχι η Κυβέρνηση της Τουρκίας- λέω, κάποιοι χρησιμοποιούν κριτήρια περί γκρίζων ζωνών, θα βρεθούν ορισμένες βραχονησίδες, που ανήκουν στην Τουρκία, σε αυτή την κατηγορία. Το λέω πρώτη φορά δημόσια».

Παρακαλούμε περιμένετε ...