Γκρίζες δηλώσεις Γιλντιρίμ για το Αιγαίο: Ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη

Γκρίζες δηλώσεις Γιλντιρίμ για το Αιγαίο: Ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη

Υπό αμφισβήτηση 132 βραχονησίδες, λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός

Στον απόηχο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στην Ελλάδα και τις περιβόητες δηλώσεις του περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, από την τουρκική Βουλή, δήλωσε πως το Αιγαίο «δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη» ενώ μίλησε και για 132 κομμάτια βράχων ή βραχονησίδες, η κυριαρχία των οποίων παραμένει υπό αμφισβήτηση.

«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μη ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «ο αείμνηστος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το 1998 είπε το εξής: Στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν λέμε για γκρίζες ζώνες, μιλάμε για περίπου 132 κομμάτια βράχων και βραχονησίδες». Δηλαδή κομμάτια που δεν καθορίστηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης η κυριαρχία του. Εμείς λέμε ότι «δεν ανήκουν σε εσάς», εκείνοι λένε αντίστοιχα ότι δεν ανήκουν σε εσάς». Είναι ένα ζήτημα υπό αμφισβήτηση.

Νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι στο ταξίδι του στην Αθήνα δεν ανέφερε τίποτα για τα 18 νησιά που φέρεται να κατέχει η Ελλάδα. «Αντί ο Ερντογάν να ζητήσει πίσω τα 18 νησιά του Αιγαίου, που έχει καταλάβει παράνομα η Ελλάδα, μίλησε για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης», δήλωσε ο επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος.

Θέμα νησιών στο Αιγαίο θέτει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα επέκρινε από το βήμα της τουρκικής Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου αντέδρασε στις δηλώσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης και συνέχισε: «Γιατί δεν ρώτησε για τα 18 νησιά; Σε εκείνα τα νησιά υπάρχουν 5000 Έλληνες στρατιώτες».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια πολλές φορές με ερωτήσεις που καταθέτει Βουλή υποστηρίζει πως «έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα στο Αιγαίο 18 νησιά» και κατηγορεί την κυβέρνηση για απραξία.

Στο μεταξύ η διαμάχη για τα «18 νησιά» στο Αιγαίο έχει επεκταθεί και μεταξύ των τουρκικών εφημερίδων Σοζτζού και Σταρ. Η δεύτερη απαντώντας σε είδηση της πρώτης που κατονομάζει ως «18ο νησί που έχει καταληφθεί» το Μαράθι, γράφει τα εξής:

«Υπάρχουν δύο νησιά με το ίδιο όνομα. Το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στην Μεσόγειο. Ο Κιλιτσντάρογλου και η Σοζτζού έχουν μπλέξει τα δύο “Μαράθια”. Το Μαράθι που έχουμε πάρει από τους Ιταλούς και υποστηρίζεται ότι το έχει καταλάβει η Ελλάδα δεν είναι στο Αιγαίο αλλά απέναντι από το Κας και πάνω του κυματίζει η τουρκική σημαία. Μάλιστα από το 1932 έχει μετονομαστεί σε Γκιουρμανλί».

Η Σταρ γράφει επίσης ότι πίσω από τις ειδήσεις «κατάληψης νήσων στο Αιγαίο από την Ελλάδα» υπάρχουν τραγικο-κωμικοί ισχυρισμοί που έχουν στόχο να φθείρουν την κυβέρνηση και το κράτος.