Το παρασκήνιο της αποχώρησης Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Τεμπονέρα – Τι συνέβη στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου και Τεμπονέρα – Τι συνέβη στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Φεύγουν ή όχι από το κόμμα τα τρία στελέχη; - «Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά» σχολιάζει η Όλγα Γεροβασίλη

Τη μορφή «καταιγίδας» πήραν το Σάββατο (11/11) οι αποχωρήσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Την πόρτα άνοιξαν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Διονύσης Τεμπονέρας με άλλα άτομα που τους υποστηρίζουν και ανήκουν στις ομάδες τους να ακολουθούν.

Όπως δήλωσαν φεύγοντας από τη συνεδρίαση τα τρία στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτης ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Η ομιλία Κασσελάκη και οι αποδοκιμασίες που δέχτηκε

Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη που άργησε κατά δύο ώρες στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι του Σαββάτου (11/11) ξεκίνησε με αποδκιμασίες.

Ο νέος πρόερδος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα αίτια της εκλογικής ήττας στις βουλευτικές εκλογές σημειώνοντας «εμείς χάσαμε 600.000 ψήφους γιατί δεν μπορέσαμε να δώσουμε αξιόπιστη πρόταση ότι θα βελτιώσουμε την ζωή των πολιτών. Πώς να την δώσουμε μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου; Θα μου πείτε ότι η πολυφωνία είναι στην κουλτούρα της Αριστεράς. Αυτή όμως είναι η εύκολη απάντηση, άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας».

Στο σημείο αυτό υπήρξε αποδοκιμασία από ομάδα στελεχών και παρενέβη ο προεδρεύων για να υπάρξει ησυχία. Ο κ. Κασσελάκης στις παρατηρήσεις από τον κόσμο απάντησε: «Είναι καλύτερη η σύνθεση βάση πολιτικών προτάσεων».

«Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια» τόνισε και ζήτησε «ηχηρή πλειοψηφία από την ΚΕ για την διαγραφή των τεσσάρων στελεχών»

«Σας καλώ να εκφράσουμε θέση, όχι επιθυμία. Με μία μεγάλη, ηχηρή πλειοψηφία, που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και δεν μπορεί να εκπροσωπούν το κόμμα. Και αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις» είπε.

«Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα»

«Σήμερα, μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος εχθές για το δημοψήφισμα» επεσήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η "βάση" σε πολλά εισαγωγικά» σημείωσε ενώ πρόσθεσε «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους», όμως «το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία». «Δηλαδή», συνέχισε, «το προεδρείο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει η ΚΕ γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε».

«Η δικιά μου ομάδα έχει αποχωρήσει και απ' ό,τι μάθαμε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα», είπε. Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει και αποχώρηση από το κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Οτιδήποτε άλλο θα ενημερωθείτε εν καιρώ».

«Η πρόταση Κασσελάκη είναι αντιδημοκρατική»

«Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική» υπογράμμισε ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Συμπλήρωσε ότι «υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής», για να τονίσει πως «στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία».

Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». «Δηλαδή είναι όλα ανοικτά;», ρωτήθηκε εκ νέου, απαντώντας: «Όλα ανοικτά».

Εξηγώντας την απόφαση για αποχώρηση από τη συνεδρίαση, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα». Ειδικότερα, επεσήμανε πως όσον αφορά την πρόταση που απηύθυνε χθες στο διάγγελμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος», πρόκειται για «μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ».

 «Τα μέλη της ΚΕ ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί είτε να καταψηφιστεί»

Η κα Αχτσιόγλου είπε ότι έθεσε στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, «γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα». «Αν αυτό το θέμα δεν αποσαφηνιστεί, είτε δηλαδή να το αποσύρει ο πρόεδρος είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος», σχολίασε.

Ακόμη, ανέφερε ότι είπε στην τοποθέτησή της πως «η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο πρόεδρος είπε χθες στο διάγγελμά του ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως τού τι θα πει η ΚΕ». «Υπ' αυτήν την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για μας και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία», συνέχισε. Πρόσθεσε ότι «από την πλευρά του προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή, αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία».

Σημείωσε δε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ζήτησε ακόμα και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο «να συζητήσουμε πρώτα γι' αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε», όμως «υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης».

Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη της «κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης, πλειοψηφικά, τα μέλη της ΚΕ ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί είτε να καταψηφιστεί». «Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα, άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα», υποστήριξε.

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση γι' αυτό αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση» και πως «δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ούτε διαδικαστικό, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή».

Στην ερώτηση εάν «αυτό ανοίγει και την πόρτα εξόδου από το κόμμα», η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Όχι. Σήμερα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αποχωρούμε από αυτήν τη διαδικασία που όπως σας είπα είναι άνευ αντικειμένου».

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά»

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των στελεχών περί τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα, ενώ «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».

«Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε» επεσήμανε,

«Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη. Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών είπε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».