Ένταση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Αποχώρησαν Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και η «Ομπρέλα»

Ένταση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Αποχώρησαν Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και η «Ομπρέλα»

Κορυφώνεται η διαφωνία για το δημοψήφισμα Κασσελάκη

Σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Mετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη πρόταση μομφής κατά του κατέθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αλλά δεν έγινε δεκτή ενώ ξεκίνησαν και οι αποχωρήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ από τη συνενδρίαση αποχώρησαν η «Ομπρέλα» του κ. Τσακαλώτου, η ομάδα 6+6 της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα καθώς το προεδρείο δεν δέχθηκε να προηγηθεί η συζήτηση για το δημοψήφισμα.

Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αποχωρώντας, ο λόγος είναι ότι δεν έγινε δεκτή από το Προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Tι συνέβη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στο βήμα ανέβηκαν οι Έφη Αχτσιόγλου και Διονύσης Τεμπονέρας προκειμένου να παρουσιάσουν την κοινή πρότασή τους που καταδικάζει τις θέσεις του προέδρου για δημοψήφισμα, σχετικά με τις διαγραφές στελεχών.

Το προεδρείο όμως ζήτησε από τον Διονύση Τεμπονέρα να κατέβει από το βήμα, όπου ήταν μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου. «Ένας – ένας», του είπαν χαρακτηριστικά.

Αχτσιόγλου: Είναι υπαρξιακό ζήτημα δεν είναι θέμα διαδικασίας

Όταν ανέβηκε στο βήμα η πρώην υπουργός καταχειροκροτήθηκε και από στελέχη της «Ομπρέλας».

«Είναι υπαρξιακό ζήτημα δεν είναι θέμα διαδικασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία αναφορικά με το δημοψήφισμα έκανε λόγο για «αντιδημοκρατική πρόταση, εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής, εργαλείο διάλυσης του κόμματος».

«Το κόμμα που το είπατε άρρωστο, είναι το κόμμα που έφερε την αριστερά στην κυβέρνηση», σημείωσε η ίδια.

Στη συνέχεια, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέβηκε στο βήμα και φώναξε: «Δεν γίνεται να ακυρωθεί η Επιτροπή Δεοντολογίας». Αμέσως μετά ακολούθησαν χειροκροτήματα.

Τσακαλώτος: Δεν μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση με φόβο για λιντσάρισμα και διαγραφή

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη μεριά του τόνισε: «Όργανο είναι η Κεντρική Επιτροπή. Έχω υποστηρίξει το κόμμα του 32,17% και του 3%. Θέλω να σε επιβεβαιώσω θα στηρίξω και το 3% και το 0,3% και αξίες της Αριστεράς».

«Πρέπει να ξέρεις πρόεδρε όταν μιλάς για 5η φάλαγγα… Δεν το έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου. Δεν μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση με φόβο για λιντσάρισμα και διαγραφή», τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Τεμπονέρας: Η διαδικασία ήταν αντικαταστατική

Ο Διονύσης Τεμπονέρας δήλωσε από την πλευρά του ότι η διαδικασία ήταν αντικαταστατική και ζήτησε να τεθεί στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως τόνισε θα πρέπει να συνεδριάσουν και θα αποφασίσουν για τη συνέχεια τονίζοντας πως «όλα είναι ανοιχτά».

Ο Νίκος Παππάς σημείωσε για το δημοψήφισμα: «Δεν τιμά τους αγώνες. Δεν είναι θέμα διαδικαστικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε ψηφοφορία χωρίς συζήτηση, για όσους μείνουν μετά».

Η Όλγα Γεροβασίλη από τη μεριά της σημείωσε: «Ξέρουμε όλοι ότι υπάρχουν τεχνικές διαδικασίες θα έλεγα σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση είναι πιο ειλικρινές να τα πούμε όλα. Διαφωνώ με το δημοψήφισμα για λόγους αρχής.

Ο Δημήτρης Τζανακοπουλος είπε: «Η κεντρική επιτροπή δεν μπορεί να συζητάει δυο μέρες όταν υπάρχει αυτή η απειλή. Καταθέτω πρόταση στο προεδρείο να θέσει σε ψηφοφορία πρόταση για πρόταξη αυτής της συζήτησης (σ.σ. δηλαδή για δημοψήφισμα).

Ο Γιώργος Βασιλειαδης από τη μεριά του ήταν ενωτικός, αλλά τόνισε ότι διαφωνεί με το δημοψήφισμα.

Η Ράνια Σβίγκου, υπογράμμισε: «Πρέπει το προεδρείο να ανακοινώσει επιτροπή που θα συσταθεί και εκεί θα δούμε τι προτάσεις θα τεθούν για δημοψήφισμα ή αποκηρύξεις, πριν δούμε τι λέει το κείμενο της απόφασης. Δεν έχουμε ξανακάνει ψηφοφορία».