Αλέξης Γεωργούλης: Μια δεύτερη γυναίκα φέρεται πως ετοιμάζεται να καταθέσει καταγγελία – Το χρονικό της αποκάλυψης από την Ελένη Χρονοπούλου για βιασμό

Αλέξης Γεωργούλης: Μια δεύτερη γυναίκα φέρεται πως ετοιμάζεται να καταθέσει καταγγελία – Το χρονικό της αποκάλυψης από την Ελένη Χρονοπούλου για βιασμό

Πολιτικούς τριγμούς προκάλεσε η υπόθεση

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει μετά την αποκάλυψη της καταγγελίας σε βάρος του Αλέξη Γεωργούλη από υπάλληλο της Κομισιόν. Η Ελένη Χρονοπούλου είναι η γυναίκα που έκανε την καταγγελία κακοποίησης κατά του ευρωβουλευτή που τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ευρωομάδας Left, η οποία χθες το βράδυ με μια ανάρτησή της στο Facebook τοποθετήθηκε για πρώτη φορά για την υπόθεση.

Η καταγγελία αφορά «βαριά ποινικά αδικήματα» και σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ πρόκειται για βιασμό και ξυλοδαρμό. Η καταγγελία φαίνεται ότι έγινε τον Ιανουάριο του 2020 και προσωποποιήθηκε την ίδια χρονιά. Αυτό ισχύουν σύμφωνα με πληροφορίες, όπως επίσης ότι η καταγγελία είναι επώνυμη -και ως προς την καταγγέλλουσα και ως προς τον φερόμενο ως δράστη- από τον χρόνο πλησίον της πράξης.

Σημειώνεται ότι τέτοιου είδους καταγγελίες δεν είναι δημόσιες, υπάρχει απόρρητο. Αυτό που μένει να αποκαλυφθεί είναι το πότε θα εξεταστεί η υπόθεση από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και πόσο γρήγορα θα προχωρήσει.

Η διαδικασία μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες.

 

Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη γυναίκα φέρεται πως ετοιμάζεται να καταθέσει καταγγελία εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη και αναμένεται να κατηγορήσει για σεξουαλική κακοποίηση τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η γυναίκα είναι πρώην ασκούμενη στο γραφείο του, ενώ φέρεται να έχει ήδη απευθυνθεί σε δικηγόρο για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Αλέξης Γεωργούλης τέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίησης του αιτήματος άρσης της ασυλίας του, με τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα από το Λαύριο να διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει καμία σκιά και καμία συγκάλυψη στην υπόθεση. «Ο καθένας μπορεί να κριθεί από την δικαιοσύνη, Σε ότι αφορά όμως τη σεξουαλική παρενόχληση, είμαστε με τα θύματα και όχι με τους θυτες. Το μήνυμα ήταν καμία συγκάλυψη, καμία σκιά. Δεν χωράει βία και ανοχή απέναντι στη βία», τόνισε.

Η υπόθεση προκαλεί πολιτικούς τριγμούς με τη ΝΔ να καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις, τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι δε γνώριζε τίποτα και να ζητά από τον πρώην ευρωβουλευτή του να παραδώσει την έδρα και το ΠΑΣΟΚ να τον κατηγορεί με τη σειρά του για απόπειρα πολιτικής εργαλειοποίησης.

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί και το πότε και γιατί κλήθηκε για εξηγήσεις από τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Γεωργούλης, ένα χρόνο πριν γίνει γνωστή η υπόθεση.

Η ανάρτηση της Ελένης Χρονοπούλου

Στην ανάρτησή της, η Ελένη Χρονοπούλου αναφέρεται στο χρονικό της υπόθεσης, εξηγώντας: «Πριν από 3 χρόνια, στις αρχές του 2020, προχώρησα σε καταγγελία κατά συγκεκριμένου Έλληνα ευρωβουλευτή για τα αδικήματα του βιασμού και της πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η διαδικασία ενδεχομένως θα αποβεί επώδυνη για εμένα, την οικογένεια μου, τους οικείους μου, όπως δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνει με τα θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Το έπραξα όμως θεωρώντας ότι το οφείλω στον εαυτό μου αλλά και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση.

Η καταγγελία μου έγινε την επόμενη μέρα του συμβάντος προσκομίζοντας τα απαραίτητα στοιχεία (ιατροδικαστικές εκθέσεις, κ.α.) και 4 μήνες μετά, τον Μάιο 2020, ένιωσα έτοιμη να δώσω και το όνομα του θύτη στις βελγικές αρχές, οι οποίες είναι και οι μόνες αρμόδιες για το χειρισμό της υπόθεσης», αναφέρει σχετικά και συνεχίζει:

«Τα 3 αυτά χρόνια επέλεξα απολύτως συνειδητά να αντιμετωπίσω το ζήτημα μόνο με τους δικηγόρους μου, χωρίς να ενημερώσω κανέναν άλλο, ούτε καν την οικογένειά μου την οποία προσπάθησα να προστατεύσω με κάθε τρόπο. Η δε δημοσιοποίηση του γεγονότος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή έγινε μετά το επίσημο αίτημα των βελγικών αρχών για άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή μετά από ενδελεχή εξέταση της υπόθεσης.

Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων.

Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση.

Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται».

Τι λένε οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη

Οι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως ο πελάτης τους αρνείται επισήμως όλες τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεσή του ενώ επεσήμαναν πως θα συνεργαστεί με τις αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

«Ο κ. Γεωργούλης ενημερώθηκε την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2023 από το Γραφείο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ως προς το αίτημα της Εισαγγελίας των Βρυξελλών για την άρση της ευρωβουλευτικής του ασυλίας, ύστερα από καταγγελία που έχει γίνει εις βάρος του και για την οποία δεν είχε καμία απολύτως γνώση.

Την ίδια ημέρα ανταποκρίθηκε, αιτούμενος και ο ίδιος της άρση της ασυλίας του, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2023, έγινε και η ανάλογη ανακοίνωση από το Προεδρείο στην Ολομέλεια.

Ο κ. Γεωργούλης αρνείται επισήμως και κατηγορηματικά τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του και επιθυμεί οπωσδήποτε το ταχύτερο δυνατόν να χυθεί όλο το φως σε αυτήν την υπόθεση που μόλις του γνωστοποιήθηκε. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο βελγικό δικαστικό σύστημα με το οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί ενεργά.

Οι Βέλγοι δικηγόροι του, Me Cédric Vergauwen και Me Olivia Venet, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τον ανακριτή και θα επικοινωνήσουν σε εύθετο χρόνο σχετικά με αυτήν τη δικογραφία για την οποία ο κ. Γεωργούλης θεωρείται αθώος.

Έως τότε, δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία περαιτέρω δήλωση πέραν αυτής της αθωότητας του.

Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι

Me Cédric Vergauwen

Me Olivia Venet

Σταματίνα Μαλλά».