Γιώργος Κύρτσος: Προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τις παρακολουθήσεις

Γιώργος Κύρτσος: Προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τις παρακολουθήσεις

Κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών - Τι δήλωσε

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Ο ευρωβουλευτής κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, της εισαγγελέως Εφετών, εποπτεύουσας την ΕΥΠ, Βασιλικής Βλάχου και της Ευαγγελίας Γεωργακοπούλου, αξιωματικού της ΕΛΑΣ, πρώην επικεφαλής της διεύθυνση συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών και Β´ υποδιευθύντρια τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος της ΕΥΠ.

Η μήνυση αφορά τα αδικήματα της ασφάλειας των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίαση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας, της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών και των όρων και της διαδικασίας άρσης αυτού, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα συνδρομητών ή χρηστών των ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος, της παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε βαθμό κακουργήματος, της εγκληματικής οργάνωσης .

Ο κ. Κύρτσος, ο οποίος κατέθεσε και δήλωση προς υποστήριξη της κατηγορίας, επικαλείται δημοσιεύματα του κυριακάτικου τύπου σύμφωνα με τα οποία ανήκει στα πρόσωπα τα οποία βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ καθώς και δημοσίευμα της 16/12/2022 του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού οργανισμού «Euractiv» σύμφωνα με το οποίο από έλεγχο της ΑΔΑΕ στη COSMOTE διαπιστώθηκε ότι όντως είχε τεθεί σε παρακολούθηση για «λόγους εθνικής ασφάλειας».

«Ευθύς εξαρχής τονίζεται ότι δε συντρέχει κανένας απολύτως λόγος εθνικής ασφάλειας για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου, ενώ απαγορεύεται να διαταχθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ευρωβουλευτή με την επίκληση τέτοιων λόγων» σημειώνει ο Γ. Κύρτσος στη μήνυση του, προσθέτοντας:

«Η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η θέση μου υπό καθεστώς παρακολούθησης επιδρά αμέσως και ευθέως την δυνατότητά μου να ασκώ ακωλύτως θεμελιώδη δικαιώματα μου, οχι μόνο σε σχέση με το απόρρητο της ανταπόκρισης και των επικοινωνιών καθαυτό, αλλά και ως προς την ελευθερία της σκέψης και της γνώμης μου, ο στοιχεία της προσωπικότητας μου, αφού το να διατυπώνω τη γνώμη μου στις συνομιλίες μου με άλλους και να διαπραγματεύομαι μαζί τους υπό όρους ιδιωτικότητας, Αποτελεί προϋπόθεση του να μπορώ να την διατυπώνω και δημοσίως. Περαιτέρω, η δημιουργία κωλυμάτων αυτού του είδους κατά την άσκηση των καθηκόντων ως ευρωβουλευτή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της άσκησης του λειτουργήματός για το οποίο με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους χιλιάδες Έλληνες πολίτες.»

Ο Γιάννης Μαντζουράνης, νομικός παραστάτης του Γιώργου Κύρτσου, μεταξύ άλλων , σε δήλωση του ανέφερε : «Με την σημερινή μήνυση ο κ. Κύρτσος ζητεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς να πράξουν το καθήκον τους χωρίς αδικαιολόγητες η προσχηματικές βράδυπορείες, να κλείσουν τα αυτιά τους σε εντολές και υποδείξεις και να αντισταθούν σε πιέσεις απ’ όπου κι αν προέρχονται. Με την ελπίδα να μη λειτουργήσουν ως νομική συμβουλή της ΕΥΠ και της Cosmote».